10 Tips voor een Duurzamere Kerst


duurzame kerst

Kerst is dit jaar voor veel mensen anders. Door de huidige situatie komt kerst voor de één op de achtergrond te staan, terwijl het voor de ander nu juist extra belangrijk is. Een beetje kerst vreugde en gezelligheid in huis. Maar kerst is direct een tijd waarin veel verspilt wordt. Dus, hoe maken we er een duurzamere kerst van? (maar zeker niet minder leuk!) Ik geef je in dit artikel 10 leuke tips.

1. Geef batterij-vrije cadeaus

Volgens de EPA (Environmental Protection Agency) wordt 40% van producten met batterij tijdens de feestdagen gekocht. (bron) Denk aan cadeaus voor je kinderen, maar ook aan lichtjes, kunst kaarsjes en de levende kerst stal.

Houd het lekker old-school en koop mooi speelgoed zonder batterij. Vervang zoveel mogelijk kerstversiering voor varianten zonder batterij, bijvoorbeeld met verlichting die in het stopcontact moet worden gestopt. Zo verspil je minder batterijen tijdens de feestdagen en daarna.

Bekijk hier de collectie houten speelgoed op Wehkamp.nl

2. Duurzamere kerstboom

Elk jaar een nieuwe kerstboom kopen is een enorme belasting op het milieu. Daarnaast wordt de oude kerstboom na de feestdagen vaak op straat gedumpt.

Kunststof – Kies voor een kunststof kerstboom. Deze gaat jaren mee en ze zien er tegenwoordig heel mooi en echt uit. (bijvoorbeeld deze via Bol.com) Een kunststof kerstboom is vaak wel prijzig. Een tip van ons: schaf de boom na de feestdagen alvast aan voor volgend jaar. Je tikt ‘m dan vaak voor de helft van de prijs op de kop.

Kerstboom huren – Daarnaast komen er ook steeds meer initiatieven waarbij je een kerstboom kunt huren. Je huurt dan een echte kerstboom in een pot. Na de feestdagen lever je de boom weer in, waarna hij opnieuw geplant wordt voor volgend jaar.  

Moderne opties – Je kunt ook kiezen voor een moderne variant op de kerstboom. Denk aan een houten kerstboom, of deze hypermoderne en leuke kerstboom op canvas met verlichting. Mijn schoonzusje heeft deze en hij staat ontzettend leuk!

Huisplant – Je kunt ook je huisplant versieren met kerstverlichting. Hoe leuk is een palmboompje met lampjes?

3. Kerstboom voor de vogels

Versier niet alleen je eigen kerstboom, maar ook een mooie boom in je tuin. Vul deze boom met vetbollen, vogelvoer slingers en andere eetbare dingen. Zo geef je de vogels ook extra fijne feestdagen.

Als je het leuk vind om all-out te gaan voor de vogels, kun je zelfs kerstfiguur hangers maken van pindakaas. Daar zijn de vogels gek op en het staat ontzettend leuk.

4. Koop lokaal en bij kleine ondernemers

Hoe makkelijk en verleidelijk online shoppen ook is, tijdens de feestdagen hopen ook de lokale ondernemers een klapper te maken. Je steunt ze door de cadeaus gewoon in het dorp of in de stad te kopen. Bij de lokale speelgoedwinkel, woonwinkel of kledingwinkel.

Volg je een bepaalde, kleine ondernemer al een tijd lang op social media? Bijvoorbeeld op Instagram of Facebook? Koop daar eens wat leuke kerst cadeaus. Zoals ze zeggen: “When you buy from a small business, an actual person is doing a happy dance”. Je cadeau wordt met extra veel liefde verstuurd.

5. Kies een betere verpakking

Na pakjesavond hadden wij vroeger altijd een hele zak met strikken, plakband en pakpapier. Die ging gewoon in de prullenbak. Niet heel duurzaam. Denk dus ook eens aan je verpakking.

Kies voor gerecycled papier of voor bruin papier en style die mooi met een touwtje en wat dennen takjes. Duurzaam, minimalistisch en mooi.

Daarnaast heb je tegenwoordig ook steeds meer alternatieven, zoals cadeautasjes, dozen of stof om je cadeaus in te verpakken. Deze kunnen allemaal opnieuw gebruikt worden.

kerstcadeau duurzaam verpakking idee

6. Tweedehands kerstversiering

Er zijn zoveel mensen die elk jaar honderden euro’s uitgeven aan nieuwe kerst versiering. De kerstversiering van vorig jaar of van twee jaar geleden beland dan bij de kringloop. De kringloop heeft hierdoor elk jaar een enorme kerst afdeling met ontzettend leuke kerstballen, kerstverlichting, engelen een zelfs kaarsen.

Alleen al door één jaar te kiezen voor tweedehands kerstversiering draag je al je steentje bij aan een duurzamere kerst.

Gooi dus ook nooit al je kerstversiering weg, maar doneer het aan de kringloop of ruil je verzameling eens met je zus of een vriendin.  

7. Gebruik duurzamere verlichting

Dit is een makkelijke switch. Vervang je lampjes en lichtjes voor LED verlichting. Hiermee bespaar je niet alleen energie, maar ook geld. Vind je LED verlichting niet gezellig? Gebruik dan meer kaarsjes in huis.

Vergeet ook niet om alle verlichting, ook buiten, uit te doen als je gaat slapen. Hoe mooi en gezellig het ook staat, het is zonde van de energie!

8. Duurzamere kerstkaarten

Het is ontzettend leuk om een kerstkaart te ontvangen, maar laten we eerlijk zijn, ze verdwijnen na de feestdagen meestal bij het oud papier. Er zijn vandaag de dag een heleboel leuke, duurzame opties voor kerstkaarten.

Zelf kaarten maken – Dit deden wij vroeger altijd. Ken je de 3D kaarten maken hype nog? Maar ook vandaag de dag zijn er ontzettend veel tools om zelf je kaarten te maken. Hieronder een filmpje om je wat inspiratie te geven.

Plantbare kaartjes – Ook zo’n leuk initiatief: Kaartjes van recyclebaar materiaal, waar zaadjes in verwerkt zijn. De ontvanger van de kaart kan het kaartje begraven in de tuin, waarna er mooie bloemen uit groeien. Het kaartje zelf is gemaakt van eco vriendelijk materiaal dat na verloop van tijd vergaat.

E-card – Natuurlijk is het ook mogelijk een e-card te sturen. Een makkelijke, goedkope en leuke oplossing.

9. Plan je kerstdiner

Door het kerstdiner goed te plannen, voorkom je verspilling van eten. Weet dus goed hoeveel mensen er komen en reken uit hoeveel je overal precies van nodig hebt. Vaak koop je veel te veel. Twijfel je toch of je wel genoeg hebt? Kies dan voor producten en gerechten die je na de tijd makkelijk in kunt vriezen. Of koop een extra bak ijs.

Kies ook eens voor recepten zonder vlees. Niet elk gerecht heeft vlees nodig. Je kunt ervoor kiezen om het hoofdgerecht te serveren met vlees, maar de voorgerechten en bijgerechten vegetarisch te maken. Hierdoor verbruik je niet alleen minder vlees, maar bespaar je ook kosten. Vlees is immers vaak de grootste kostenpost.

10. Doneer je kerstpakket

Veel bedrijven geven hun medewerkers de mogelijkheid om een donatie te doen aan het goede doel, in plaats van een kerstcadeau of kerstpakket ontvangen.

Natuurlijk is een kerstcadeau of pakket ontvangen leuk. Maar laten we eerlijk zijn, veel van deze cadeau’s of kerstpakketten belanden na de feestdagen in de prullenbak, achterin de kast of op marktplaats.  

Kies er daarom eens voor om een donatie te doen. Al is het maar één jaar. Geeft je werkgever deze optie nog niet? Bespreek het eens!  

Mijn aanrader? Ik heb persoonlijk regelmatig contact met de hardwerkende mensen bij ChildsLife, een kleine hulporganisatie uit Haarlem. Het kind staat bij hen centraal, maar het doel is vooral om hele gemeenschappen op een duurzame manier te helpen zodat het kind een zelfstandige toekomst tegemoet gaat.

Draag bijvoorbeeld bij aan een watertank

Nawoord

Dit waren mijn 10 tips voor een duurzamere kerst. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Vergeet vooral niet om er ook een mooie, gezellige en extra speciale kerst van te maken. Dat kunnen we dit jaar allemaal wel gebruiken. Ik wens je alvast hele fijne, liefdevolle feestdagen! 😊

Recent Posts