12 Tips voor een Minimalistisch Leven


minimalistisch leven beginners

Minimalisme is niet iets wat je zomaar even doet, het is een levensstijl. Een verandering in je mindset en de kijk op het leven. Misschien ben je er helemaal van overtuigd dat je minimalistisch wilt leven, of misschien wil je je eerst even goed inlezen op het onderwerp.

In dit artikel leggen we uit wat minimalisme is en hoe je in 12 stappen begint aan een minimalistisch leven.

Wat is een minimalistisch leven?

Er zijn geen regels wat minimalisme betreft, dus het gaat erom of jij je met dit woord identificeert. Over het algemeen hebben minimalistische mensen een rustig interieur met weinig spullen. Ze proberen bedachtzaam te zijn over alle spullen die ze aanschaffen en trekken dit vaak door in andere aspecten in hun leven, zoals hun relaties en social media.

1. Stel jezelf de vraag: Waarom?

Stap 1 is jezelf af te vragen waarom je kiest voor een minimalistisch leven. Wil je sparen? Wil je de wereld een beetje beter maken? De ‘waarom’ vraag is belangrijk, omdat je met een sterke motivatie het makkelijker volhoud om deze mindset shift te maken.

Minimalistisch leven blijkt in de praktijk soms lastiger en niet zo romantisch als je wellicht gedacht had. Door je motivatie ergens op te schrijven en jezelf hieraan te herinneren geef je het minder snel op.

Weet je het antwoord op deze vraag nog niet zo goed? Onderaan dit artikel geven wij een aantal redenen waarom je zou kiezen voor een minimalistisch leven.

2. Geef jezelf tijd

De grootste valkuil is om alles in één keer te willen. Het kost tijd om een hele nieuwe levensstijl aan te nemen. Je zult fouten maken en vervolgens teleurgesteld zijn in jezelf. Hoe vaker je jezelf teleurstelt, hoe groter de kans dat je het op wilt geven. Ook bestaat het risico dat je te snel te veel spullen weg doet, waar je achteraf misschien spijt van krijgt. Geef jezelf dus een realistische tijdspanne waarin je langzaamaan went aan je nieuwe levensstijl.

3. Ruim je spullen op

Vervolgens begin je te ‘ontspullen’ a la Marie Kondo. Dit betekent dat je ruim de tijd neemt en het opruimen ruimte voor ruimte aanpakt.

Begin bijvoorbeeld in de keuken. Haal al je spullen uit de lades en kastjes. Doe de producten die je dubbel hebt weg. Maak de keuken schoon en berg alles zo overzichtelijk mogelijk op. Het is ook van belang dat je etenswaren overzichtelijk opbergt, zodat je niet snel meer iets dubbel koopt. ‘Had ik nou al een potje kaneel?’

Doe hetzelfde met boeken en kleding. Leg alles op een stapel, hierdoor zie je gelijk hoeveel spullen je nu daadwerkelijk hebt. Iets wat soms erg confronterend kan zijn. Volgens opruimgoeroe Marie Kondo moeten we elk boek of kledingstuk oppakken en onszelf afvragen of we er gelukkig van worden. Zo niet, dan bedank je het kledingstuk of het boek en doneer je het.

Voor mensen die dit allemaal iets te zweverig vinden: Vind je het kledingstuk nog leuk en zit het lekker? Of is het een boek dat je nog een keer wilt lezen of waar je waarde aan hecht? Zo nee, doe het dan gewoon lekker weg.

Als je twijfelt, stop het dan even in een aparte doos en zet het een halfjaartje op zolder. Pak de doos er daarna weer bij en kijk er nog eens doorheen, vaak zie je dan gelijk wat weg kan en wat niet.

Vergeet ook je bureau en werkplek niet. Ruim je hele bureau op en houd je aan een ‘clean desk policy’. Dit betekent dat je ervoor zorgt dat je bureau aan het eind van de dag leeg en schoon is. Zo kun je de volgende dag weer fris beginnen!

4. Digitale opruiming

Niet alleen je fysieke spullen moeten worden aangepakt. Voor een echt minimalistisch leven én een opgeruimd hoofd ruim je ook je digitale leven op.

Verwijder mensen die je niet leuk vind of nauwelijks kent uit je Facebook vriendenlijst. Verwijder account op sociale media die je niet meer gebruikt.

Open je computer en ruim je bureaublad en je mappen op. Maak nieuwe mappen en zet bestanden en foto’s overzichtelijk in deze mappen.

5. Mentale opruiming

Veel mensen beginnen aan een minimalistische levensstijl omdat ze op zoek zijn naar innerlijk rust. Je kent vast wel de term “Zo binnen, zo buiten”. Een rommelig huis staat dus voor een chaotisch hoofd. Maar hoe ruim je je hoofd nu op?

Maak je hoofd een paar keer per week leeg. Hoe je dit het beste kunt doen is voor iedereen verschillend. De één mediteert, de ander neemt een bad of gaat lekker intensief sporten. Kies iets wat bij jou als persoon past en wat je makkelijk vol kun houden.

6. Kijk kritisch naar je relaties

Minder relaties, maar meer diepgaande relaties, geven voldoening en rust. Welke mensen geven jou energie? Met wie praat jij graag en met wie kun je lachen? Bij wie voel jij je helemaal op je gemak? Probeer meer tijd door te brengen met deze mensen.

Welke personen in jouw leven lopen altijd te klagen en zijn altijd negatief? Wie vreet jouw energie? Met wie voel jij je na een afspraak altijd doodmoe en leeggelopen? Bij wie woel je je niet op je gemak? Probeer iets minder tijd met deze personen door te brengen. Natuurlijk hoef je ze niet uit je leven te bannen, helemaal niet als het familie is, maar probeer iets bewuster met je tijd en vriendschappen om te gaan.

7. Stel een wekelijks eetplan op

We gooien wekelijks ontzettend veel eten weg. We gooien jaarlijks 9% van ons eten weg, zo’n 34 kg eten per persoon per jaar. (bron) Door de week iets beter te plannen kunnen we voorkomen dat we veel weg moeten gooien.

Zorg ervoor dat je etenswaren overzichtelijk opbergt, zodat je in één oogopslag kunt zien wat je nog in huis hebt. Zo voorkom je dat je dingen dubbel koopt. Bedenk één of twee keer per week wat je gaat eten en maak een lijst met de producten die je nodig hebt.

Door te plannen kun je die groene bonen bijvoorbeeld in twee gerechten gebruiken, in plaats van dat je een deel weg moet gooien omdat het niet meer goed is.

Heb je allemaal restjes over? Introduceer ‘restjes dag’ en daag jezelf uit met deze restjes een heerlijk maaltje op tafel te zetten. Het is wel handig om altijd een beetje pasta of rijst op voorraad te hebben zodat je iets meer opties hebt met je restjes.

Voorbeeld: Je hebt een pakje ontbijtspek over, een halve komkommer, een ui en een beetje melk dat op moet. Maak dan een lekkere pasta met spekjes, uitjes en een sausje van bloem en melk met wat kruiden of pesto. Maak er een simpele komkommer salade bij. Daag jezelf uit creatief te zijn met wat je hebt! Niet zo creatief? Google de ingrediënten die je in huis hebt en Google geeft je allerlei lekkere recepten.

minimalistisch leven kleding mode

8. Ontwikkel een tijdloze garderobe

Natuurlijk is dit niet iets wat je in één handomdraai hebt. We sporen je immers niet aan om nu te gaan shoppen. Maar kijk eens kritisch naar je kledingkast. Welke kledingstukken heb je allemaal al? Van welke kledingstukken koop je vaak hetzelfde? (Ik betrap mezelf op gestreepte truien) En welke kledingstukken zou je toe kunnen voegen die tijdloos zijn? Denk aan een spijkerjack, leren jasje, witte blouse en goeie zwarte jeans.

Vraag je ook bij het kopen van nieuwe kledingstukken, sieraden of schoenen af of het tijdloos is of een hype of trend? Een hype is iets dat heel kort in de mode is, slechts één of twee seizoenen. Een trend is iets dat een paar seizoenen meegaat. Denk aan felle gele kledingstukken, schoenen met een heftig printje of een broek met enorm wijde pijpen.

Tip: Voorkom miskopen door een Pinterest moodboard te maken met foto’s van kleding en streetstyle die jou aanspreekt. Een moodboard geeft jou een duidelijk inzicht in jouw stijl en helpt jou beter doordachte keuzes te maken.

9. Vraag jezelf telkens af of je iets écht nodig hebt

In het begin zul je hier vaak de mist in gaan. Gaandeweg zul je merken dat je jezelf steeds vaker afvraagt of je iets écht nodig hebt.

Heb je iets leuks gezien? Slaap er een nachtje over. Wil je het de volgende dag nog steeds heel graag? Dan is het iets waar je waarschijnlijk echt blij van wordt en kun je het kopen. Maar vaak zul je merken dat je al compleet vergeten bent dat je iets wilde kopen.

Bij grotere producten en aankopen kun je kijken of het iets is dat je ook kunt lenen of tweedehands kunt kopen. Helemaal bij een product dat je maar een paar keer per jaar nodig hebt.

10. Start met recyclen

Dit geldt voor afval zoals plastic en papier, maar ook voor kleding en interieur inrichting. Probeer minder producten met plastic verpakking te kopen.

Probeer eens kleding of meubels tweedehands te kopen. Kleding van de kringloop is misschien niets voor jou, maar je hebt ook hele grote kledingmarkten in expo hallen waar je voor een klein prijsje hele mooie, nieuwe merkkleding kunt scoren.

11. Begin het € 1000,- project

Stel jezelf als doel om binnen een jaar € 1000,- bij elkaar te sparen door te bezuinigen op spullen. Dit lijk heel veel, maar je zult zien dat het sneller gaat dan je denkt. Helemaal als je er op een gegeven moment plezier in krijgt.

Geef je normaal € 200,- uit aan verschillende, dure parfums en heb je dit jaar maar één lekker parfum gekocht? Stort het verschil naar je spaarrekening. Stop je met roken? Stort het bedrag dat je normaal uit zou geven aan sigaretten over naar je spaarrekening.

Geef je normaal € 60,- per week uit aan boodschappen en is dit bedrag lager geworden doordat je beter plant en niet meer dagelijks naar de supermarkt hoeft? Stort het verschil naar je spaarrekening.

Als je ziet hoe deze spaarrekening groeit raak je nog meer gemotiveerd om een minimalistische levensstijl vol te houden. Zie het als een spelletje en een leuke uitdaging!

Ps. Het € 1000,- project hebben wij overgenomen van de Australische Canna Campbell. Zij is een moeder en financieel coach die minimalistisch leeft en een boek “the $ 1000,- project” heeft geschreven. Je vind haar YouTube kanaal hier.

12. Probeer niet perfect te zijn

Het kost tijd om een die-hard minimalist te worden. Je hele mindset en levensstijl verandert, iets dat niet in één dag of week lukt. Het duurt volgens onderzoek ongeveer 30 dagen voordat iets een gewoonte wordt.

En dan nog zul je af en toe de fout ingaan. Ook als het minimalisme je niet geeft wat je ervan verwacht, wees dan niet al te teleurgesteld in jezelf. Opruimen en consuminderen is ook al een hele goede stap vooruit! Daar mag je trots op zijn!

Liever 1000 mensen die het proberen, dan 1 persoon die het perfect doet. 

minimalistisch leven gelukkig hapiness

Waarom kiezen voor minimalisme?

Meer geluk – Minimalisme dwingt jou om tevreden zijn met wat je hebt, in plaats van ontevreden om wat je niet hebt.

Opgeruimd hoofd – hoe binnen, zo buiten. Een opgeruimd leven en huis geeft je meer innerlijk rust en een opgeruimd hoofd.

Ruimte – Een voor de hand liggende reden, maar met minder spullen houd je meer ruimte over.

Meer sparen – Een minimalist probeert minder spullen te kopen en doordachter spullen aan te schaffen. Hierdoor houd je meer geld over.

Een doel – Als je voor minimalisme kiest omdat je iets wilt bijdragen aan een beter milieu, geeft het je een doel in het leven. Een doel dat veel voldoening kan geven.

Meer productiviteit – Door je kantoor en bureau op te ruimen en een ‘clean desk policy’ te voeren kun je elke dag fris beginnen en productiever zijn.

Diepere vriendschappen – Door bewust je tijd in te delen en meer tijd door te brengen met goede vrienden in plaats van vage kennissen zullen deze vriendschappen verdiepen.

Wat is mijn eigen ervaring met minimalisme? Ik doe dit absoluut niet voor 100% perfect. Dat is ook niet mijn doel. Wel probeer ik bewuster te leven. Dit doe ik door: Afval te scheiden, veel minder kleding te kopen, tweedehands te kopen, vaker te fietsen/lopen, mijn kledingkast regelmatig opruimen, koken met restjes, minder vriendschappen maar diepere vriendschappen. 

Recent Posts