17 Tips: Kleding Langer Mooi Houden


kleding langer mooi houden tips

Als je een mooi en duur kledingstuk hebt gekocht, wil je het natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Ook als je budget de komende tijd niet zo groot is, is het fijn om je garderobe langer mooi te houden.

Maar ook voor het milieu is het goed om je kleding langer mooi te houden. Het produceren van 1 kledingstuk zorgt ongeveer voor de uitstoot van 3-15 kilo c02, afhankelijk van het soort kledingstuk. Door kleding een jaar langer door te dragen, draag je dus je steentje bij aan een duurzamere en groenere aarde. Dus hoe houd je jouw kleding langer mooi? In dit artikel wat tips!

Beter scheiden

Wellicht een vrij voor de hand liggende tip, maar gescheiden wassen is echt heel belangrijk. Bij voorkeur niet alleen wit en gekleurd, maar ook donkere en lichtere kleuren en verschillende materialen.

Zo wil je gebreide truien niet wassen met bijvoorbeeld handdoeken, omdat de handdoeken het breisel (vooral als het een grof breisel is) kunnen beschadigen.

Een zwarte top kan een lichtroze broek grauw maken en de mooie, heldere kleur verpesten.

Gebruik het juiste wasmiddel

Door wit wasmiddel te gebruiken voor de witte was, gekleurde voor de gekleurde was en een speciaal wasmiddel voor de zwarte was houdt je de kleuren mooier.

Gebruik nooit een wasmiddel voor de witte was voor andere soorten was, ook niet als je wasmiddel op is. Wasmiddel voor witte was is vaak voorzien van ingrediënten met bleek eigenschappen. Dus gebruik je deze voor de zwarte was, dan wordt het al snel grauw.

Daarentegen zorgt een wasmiddel voor zwarte was ervoor dat de kleur donker en intens blijft, door gebruik van de juiste, bijpassende ingrediënten.

Spijkerbroeken langer mooi houden

Spijkerbroeken hoeven helemaal niet zo vaak gewassen te worden. Spijkerbroeken, vooral in donkere kleuren, vervagen ook super snel omdat ze veel katoen bevatten.

Hang ze na het dragen uit en stop ze weer terug in de kast. Je kunt de spijkerbroek tussendoor ook even stomen (zie punt 4) of in de vriezer stoppen. Zo doodt je in ieder geval de bacteriën.

Kleding stomen

Probeer je kleding zo min mogelijk te wassen. We gooien onze kleding weel te snel in de was. Vaak is het kledingstuk niet vies, maar gewoon niet helemaal fris meer. Hoe vaker je het wast, hoe sneller een kledingstuk beschadigd of vaal wordt.

Stoom het kledingstuk liever. Dit hoeft niet bij een dure stomerij, maar het kan ook gewoon met een apparaatje bij je thuis. Dit stoomapparaat bijvoorbeeld is helemaal niet duur, maar gaat je op lange termijn zeker geld besparen. Stoom doodt bacteriën en zorgt er gelijk voor dat kleding mooi kreukvrij wordt.

Deodorant en parfum op kleding

We snappen dat je lekker wilt ruiken, maar probeer te vermijden dat het op je kleding terecht komt. Natuurlijk kennen we allemaal de lelijke, witte vlekken die deodorant kan veroorzaken op kleding. Maar daarnaast bevatten deze producten vaak alcohol, die textiel aantasten.

Kies voor een deodorant zonder alcohol of nog beter, spuit je deodorant en parfum op voordat je je kleding aantrekt.

Je wasmachine niet te vol laden

Door je wasmachine te vol te laden krijgt je kleding niet de reinigingsbehandeling die het hoort te krijgen. Zorg er dus voor dat je trommel niet te vol zit. Dit test je door je hand bovenop de stapel kleding te leggen als het in de trommel ligt. Lukt dit niet? Dan zit de wasmachine te vol.

Kleding direct uit de machine halen

Waarschijnlijk heb je weleens gemerkt dat kleding kreukelig wordt en muf begint te ruiken als je het bent vergeten en het te lang in de wasmachine heeft gelegen. Maar niet alleen dat, het kan ook vervelende vlekken veroorzaken die er niet meer uitgaan.

Ben je vergeetachtig? Zet dan een alarm op je mobiel om te voorkomen dat je de was vergeet.

Donkere kleding donker houden

Donkere kleding is heel gevoelig voor zonlicht. Het wordt snel vaal door de uv-stralen. Draag in de zomer dus liever lichtere kleuren. Laat je donkere was ook niet buiten in de zon drogen en hang het niet in de slaapkamer op een plek waar de zon op staat. Zo houd je donkere kleding langer mooi.

Ontwijk de droger

Veel kledingstukken zijn eigenlijk niet geschikt voor de droger, ook al zegt het wasvoorschrift dat het kan. De warme temperaturen zorgen ervoor dat kleding krimpt, vervilt of dat elastische/polyester stoffen vervormen. Ook kleuren vervagen sneller in de droger.

Droog kleding dus op een zo laag mogelijke stand. Of doe alleen het noodzakelijke in de droger, zoals handdoeken.

Stop lingerie in een waszak

Was je BH’s en je kwetsbare slipjes en strings in een waszakje. Helemaal lingerie van kwetsbare, satijnen materiaal, kant of voorzien van stras steentjes. Deze raken in de wasmachine snel beschadigd.

Mijn probleem als ik BH’s los was: de bandjes raken verstrikt in VANALLES EN NOGWAT. Hierdoor vermoei je het elastiek. Ook kunnen de haakjes vast komen te zitten in een ander kledingstuk en deze beschadigen.

Een waszak koop je bij vrijwel elke lingerie zaak of shop deze set waszakken via bol.com. Geen waszak? Gebruik tijdelijk een oud kussensloop.     

Truien ont-pluizen

Sommige kledingstukken lijken oud en op, omdat ze zijn gaan pillen. Dit zijn al die kleine, pluizige bolletjes die je op je kleding ziet. Door deze te verwijderen, kan je kledingstuk er in één keer heel anders uitzien.

Neem de tijd om de bolletjes eraf te plukken of schaf een elektrische ontpluizer aan (Tip: deze van Philips) voor minder dan 15 euro! Je kunt ook een scheermesje gebruiken.

truien liggend drogen langer mooi

Laat truien liggend drogen

Een (nog steeds) veelgemaakte fout is om gebreide truien op te hangen. Breisels bevatten veel ruimte tussen de garen. Wanneer je deze ophangt rekken de garens, en dus de trui, uit. Hierdoor kunnen de mouwen veel te lang worden, maar kan het model van de trui ook uit zijn verband gerukt worden. De trui wordt dan al snel een ‘lubbertrui’.

Witte was buiten hangen

In tegenstelling tot donkere was, wil je witte was juist wel buiten in het zonlicht drogen. De uv-stralen maken je witte was namelijk nog witter en stralender. Niet voor niets zie je op tv vaak beelden van spierwitte was dat buiten hangt: die mensen weten wat ze doen!

Ontkleurder gebruiken

Om je was langer wit te houden kun je eens in de maand of om de maand een ontkleurder toevoegen aan je witte was. Ook een goeie tip als er per ongeluk een gekleurd item in je witte was terecht is gekomen waardoor alles een beetje grauw is geworden.

Een ontkleurder haalt, zoals de naam als zegt, kleur uit de kleding en houdt je kleding stralend wit. Het product haalt ook kleur uit je gekleurde kleding, dus gooi ‘m niet per ongeluk bij je gekleurde was!

Maak je wasmachine schoon

Mensen maken schrikbarend weinig hun wasmachine schoon. Even geleden ging er een filmpje viral waarin een vrouw voor de eerste keer sinds jaren haar wasmachine en de filter schoonmaakte. Het was zo vies en het stonk zo, dat ze bijna over haar nek ging. Voor velen was dit een eye-opener en iedereen ging massaal zijn of haar wasmachine schoonmaken.

Maak je wasmachine eens in de 2-3 maand goed schoon. Met een vieze wasmachine wordt je kleding immers nog niet goed schoon.

Gele oksels uit witte kleding verwijderen

Ken je dat? Dat je en wit T-shirt of overhemd hebt met gele oksels? Dit is het resultaat van zweet, of zweet in combinatie met deodorant. Hoe dan ook, het staat lelijk en we willen het weg krijgen.

Er zijn hier twee manieren voor. Let op, doe dit alleen bij witte kledingstukken.

Baking soda / zuiveringszout

Stap 1 – Meng 4 eetlepels baking soda met ongeveer 60 ml water.

Stap 2 – Meng het en breng de pasta aan op de gele plekken.

Stap 3 – Laat het 1 uur intrekken.

Stap 4 – Was het kledingstuk daarna in koud water en laat het drogen.

Indien nodig kun je het proces nog een keer herhalen.

Azijn

Stap 1 – Meng 1 deel azijn met een even groot deel water. Dus als je 10 ml azijn gebruikt, voeg je 10 ml water toe.

Stap 2 – Breng het mengsel aan op de gele plekken, bijvoorbeeld met behulp van een sprayflacon.

Stap 3 – Laat het 1 uur intrekken.

Stap 4 – Was in koud water en laat het opdrogen.

Indien de gele vlekken hardnekkig zijn kun je dit proces nog eens herhalen.

Overhemden mooi houden

Bij overhemden zie je dat de vorm van de kraag er snel uitgaat. Je kunt dit proces vertragen door voorzichtig om te gaan met overhemden en ze het liefst apart te wassen.

Gebruik minder wasmiddel en zet je toerental heel laag. Eventueel kun je het overhemd in een waszak stoppen, als je hem toch mee wast met andere kledingstukken. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld een rits een beschadiging veroorzaakt. Het overhemd binnenste buiten wassen helpt ook.

Donkere overhemden was je het liefst zo laag mogelijk, maximaal op 30 graden. Zo blijven de kleur en het model mooi.

Doe een overhemd niet in de droger, maar schud hem goed uit en hang hem op. Strijk het overhemd als het licht vochtig is, zo breng je het beter in model. (een goede stoomstrijkijzer werkt ook en hoeft niet duur te zijn)

Nawoord

Ik hoop dat je zo voldoende tips hebt om je garderobe lang mooi te houden. Het is natuurlijk zonde als je favoriete kledingstuk de kledingcontainer in moet! En door kleding langer te dragen, draag je ook gelijk je steentje bij voor een duurzamere, groenere aarde. Win-win!

Recent Posts