25 Tips: Minder Voedselverspilling in de Keuken


Voedselverspilling verminderen keuken

Jaarlijks wordt er wereldwijd enorm veel voedsel verspilt. In Nederland verspillen we jaarlijks 34 kilo eten en 45 liter drinkwater per persoon. (bron) In dit artikel geven we 25 tips om minder voedsel te verspillen.

We hoeven het niet direct perfect te doen, maar als iedereen al een klein beetje minder verspilt, komen we al een heel eind.

 1. Bewaar wortels en komkommer in een pot water.

Als je wortels en komkommer wilt mealpreppen, dan kun je deze beter in een glazen pot met water bewaren dan in een bakje. Zo blijven ze weken goed, in plaats van dagen.

 1. Haal aardappelen uit de verpakking

Last van kiemende aardappelen? Hoe je ze bewaart maakt een wereld van verschil. Haal ze uit de plastic verpakking en doe ze in een open kist. Plaats ze op een koele, donkere plek. Zo voorkom je dat ze gaan kiemen.

 1. Droog kruiden, of vries ze in olijfolie in ijsblokjesvorm.

Kruiden over? Droog ze met behulp van de oven. Of snijd ze in kleine stukjes en verdeel ze over een ijsblokjesvorm. Schenk er olijfolie bij en vries ze in. Als je gaat koken haal je simpelweg een blokje uit de vorm. Zo voeg je eenvoudig een bommetje smaak toe aan je gerechten.

 1. Pers citroenen en vries ze in, in een ijsblokjesvorm.

Soms heb je voor een gerecht een paar citroenen nodig. Vervolgens houd je een paar citroenen over die maar liggen te verpieteren op de fruitschaal. Pers ze uit en giet ze in een ijsblokjesvorm. Zo heb je altijd citroensap op voorraad.

 1. Maak een smoothie of een soepje.

Smoothies en soepjes zijn perfect om etensrestjes in te verwerken. Ik heb ook vaak een bakje diepvriesfruit in de vriezer. Zo maak je smoothies eenvoudig wat completer.

 1. Gooi de topjes van aardbeien niet weg.

Met de topjes van aardbeien kun je een lekkere ranja, sangria of smoothie maken. Je kunt ze ook gewoon eten, ze smaken prima!

 1. Maak groentechips van schilletjes en geraspte groenterestjes.

Gebruik schilletjes van bijvoorbeeld wortelen, aardappelen en pastinaak om er chips van te maken.

Dit doe je door ze op een ovenplaat te leggen en te besprenkelen met een beetje olie en kruiden. Bak ze ongeveer op 140 graden voor 30 minuten. Hoe snel de chips klaar is ligt aan de groente, dikte en hoeveelheid. Houd het dus een beetje in de gaten.

Je kunt ook de Airfryer gebruiken. Dit gaat wel een stuk sneller, dus zet de Airfryer op 15 minuten en houd het goed in de gaten.

 1. Gebruik bananenschillen als bemesting voor je planten.

Bananenschillen zijn goed te gebruiken als bemesting voor je planten en tuin. Je kunt de schil in de bloembak leggen.

Of doe de schillen en wat water in een sprayflacon en laat het een tijd trekken. Zo heb je een handige spray!

Artikel: Dit kun je doen met bananenschillen.

voedsel verspillen

 1. Was bessen en aardbeien pas als je ze gaat eten.

Een tip die je misschien al doet. Maar zo niet, was bessen en aardbeien pas als je ze gaat eten. Zo voorkom je dat ze snel gaan schimmelen.

 1. Vries groentenresten in.

Heb je wat stukken groente over? Snijd ze in stukjes en blancheer ze kort. Laat ze daarna afkoelen en doe ze in een vriezerzakje in de vriezer. Zo heb je een lekkere groentemix achter de hand.

 1. Hergebruik droog brood.

Met droog brood kun je zoveel verschillende dingen doen. Ja, je kunt het aan de eendjes voeren. Maar je kunt het ook gebruiken voor: Pan pizza, tosti, paneer, croutons of toastjes. Lees hier ons artikel voor alle tips.

 1. Laat groenteresten opnieuw groeien.

Veel groenteresten kun je gebruiken voor je moestuin. Zet lente uitjes bijvoorbeeld in een glas water, dan groeien ze gewoon verder.

Een plakje tomaat kun je planten in een potje aarde. Ook sommige soorten sla kun je op water zetten en ze zullen verder groeien. Aardappelen en gember kun je laten kiemen, om ze vervolgens te planten.

 1. Maak compost van resten.

Begin met composteren. Hier kun je voedingsresten in kwijt, maar ook tuinafval. Een goede composthoop heeft een verdeling van verschillende stoffen. Wil je er echt professioneel mee aan de gang, verdiep je hier dan even in. Lees bijvoorbeeld het boek “Maak je eigen compost van afval en kliekjes”.

 1. Maak een maaltijd met restjes.

Kijk eens in de week wat er nog in de keuken ligt, dat op moet. En plan daar een maaltijd omheen. Geen inspiratie? Zoek op google de ingrediënten die je hebt en er worden je vanzelf recepten aangeraden.

 1. Meet rijst en pasta af.

Het gaat vaak mis met rijst en pasta. Mij helpt het om een standaard maat te houden. Zo gebruik ik één Senseo koffie kopje met rijst per persoon. Het lijkt weinig, maar doordat het uitzet is het precies genoeg.

 1. Zorg ervoor dat je standaard producten in huis hebt.

Denk aan rijst, aardappelpuree, kikkererwten, gehakt of kip. Zo kun je met restjes makkelijker een hele maaltijd creëren.

 1. Zorg voor een goed georganiseerde koelkast.

Hoe vaak gebeurd het niet dat je achterin de koelkast nog een half bekertje crème fraîche vind? Zorg ervoor dat je koelkast opgeruimd en overzichtelijk is, zodat producten niet achterin verstopt worden en verloren gaan.

minder eten verspillen tips

 1. Wikkel kaas in een wax papier of kaas papier.

En doe het stuk daarna in een plastic zakje. Zo blijft kaas droog en langer goed. Als je kaas in de oorspronkelijke, plastic verpakking laat komt er snel vocht bij. Dit zorgt vervolgens weer voor schimmel.

 1. Leer te wecken.

Zo voorkom je verspilling uit bijvoorbeeld een moestuin. Je zult je verbazen over wat je allemaal kunt wecken. En het is niet zo moeilijk als je misschien denkt!

Wij hebben een gids geschreven over hoe je begint met wecken. Deze lees je hier.

 1. Maak een toetje van oude bananen.

Bak oudere bananen met een beetje kokosolie, cacao en honing. Zo ontstaat er een heerlijk toetje!

 1. Nog een restje wijn over?

Verdeel het over een ijsklontjesvorm en vries in. Deze kun je gebruiken om volgende keer een wijntje met ijs te serveren.

 1. Weet wat de datum betekent.

THT staat voor “Ten minste houdbaar tot”. Deze producten kunnen na deze datum dus nog prima gebruikt worden, mits ze er goed uitzien en ruiken.

TGT staat voor “Te gebruiken tot”. Dus deze producten moet je na de datum die erop staat niet meer gebruiken. Vaak zie je dit op vleesverpakkingen staan.

 1. Gooi koffiedik niet weg.

Koffiedik is ideaal in de composthoop, in de tuin of als plantenvoeding. Je verjaagd er direct ook mieren en slakken mee.

 1. Maak je eigen beautyproducten.

Met veel producten kun je beautyproducten maken. Rijstwater kun je gebruiken als haarconditioner. Een banaan of avocado is goed te gebruiken als maskertje. Met koffiedik kun je een heerlijke scrub maken.

 1. Schrijf op wat je weggooit.

Niet alleen om jezelf wakker te schudden, maar ook om patronen te herkennen. Als je telkens dezelfde producten weggooit, is het tijd om daar minder van te kopen.  

Dit waren mijn tips om minder eten te verspillen in de keuken. Ik hoop dat je er wat leuke tips uitgehaald hebt. Laten we hopen dat we over 5 jaar met z’n allen iets minder voedsel verspillen!

Recent Posts