4 Manieren van communicatie


4 manieren van communiceren

Wist je dat je invloed hebt op het gespreksniveau van anderen? Baal je van oppervlakkig geroddel, heftige discussies over niks, meehuilen over emotionele drama’s? En snak je naar elkaar inspireren op een vredige manier, begripvol gehoord worden zonder veroordeling. Zo’n gesprek waarin je opgetild en vervuld wordt, wat je een energie geeft waar je dagen op kan teren. Waarbij ieder mag zijn wie zij werkelijk is en kan delen over wat belangrijk is?

Dieper contact maken doen we niet alleen met spraak, maar het is wel de meest zichtbare en eenvoudig beïnvloedbare ingang. Wanneer jij bewust je niveau verdiept, gaat je gesprekspartner met je mee. In dit artikel ontdek je de 4 dieptes in spreken en contact maken.

Het eerste niveau

Het eerste niveau vindt plaats vanuit de mond, gaat om klank produceren en minder om de inhoud. Met klank laten we weten dat we er zijn en de ander zien. Dat levert gesprekken op als; hoe is het, mooi weer hè, kreten als ‘goedemorgen’, ‘werk ze’ en ‘tot morgen’. Dat werkt goed voor contact met de kassière van de supermarkt of op de markt.

In het sanskriet heet dit niveau van spraak Vaikharī. Op deze laag gaat het om laten weten dat we er zijn en de ander zien. Iets vertellen of vragen. Vragen zoals: hoe is het, mooi weer hè, vertellen over je vakantie, je verleden. Hiermee bevestig je wat jij al weet maar maak je nauwelijks contact met de ander. Prima als inleiding maar erg oppervlakkig.

Het tweede niveau

Het tweede niveau zit rond de keel, het hele hoofd is erbij betrokken – je meningen en ideeën komen hier vandaan. Gesprekken op dit niveau gaan over wat je ergens van vindt, hoe je het ziet, wat je gehoord hebt. Je mening over politiek, kunst, sport of het milieu bijvoorbeeld. Roddelen, klagen en zeuren omdat je denkt dat het anders moet zijn dan dat het is, hoort bij dit niveau van spraak.

Gesprekken op dit niveau van Madhyamā beschermen wat we al weten. Hierbij verdedig of rechtvaardig je je mening of gedrag. Ook onderzoek je op dit niveau wel wat de ander vind of doet, maar heeft het geen invloed op jouw zienswijze of je doen en laten. Hier kan je snel in conflict komen met de ander omdat je gelijk wil krijgen en overtuigen. De ander is er wel, maar raakt je nauwelijks – bij een verschil wordt jouw eigen idee/mening geraakt.

4 niveaus van communicatie contact

Het derde niveau

Het derde niveau ligt in het gebied van het hart, je gevoelscentrum. Dit wordt actief wanneer je spreekt over dingen waar je emotioneel bij betrokken bent.
Wanneer je het gebruik van spraak op de eerste 2 niveaus verminderd, komt er meer ruimte voor dit niveau. Soms ligt het dicht bij meningen, het verschil is:

  • Op het 3de niveau is het kalm en vanuit liefde
  • Op het 2de niveau wil je gelijk krijgen en de ander overtuigen.

De Pasyantī laag is actief wanneer je mogelijkheden wilt ontwikkelen, je deelt wat je raakt en belangrijk voor je is. In een gesprek waarbij je hart betrokken is, heb je het over serieuze toekomst plannen, het welzijn van je geliefden of waar je passie voor hebt (kan je hobby, werk, geloof of je persoonlijke missie zijn). En ontdek je dit van elkaar. De ander mag een andere hobby hebben of de jouwe niet delen, maar je waardeert elkaars plezier erin.

Op het 3de niveau is het kalm en vanuit liefde, nieuwsgierig naar elkaars idealisme, betrokkenheid. Na zo’n gesprek voel je je gezien en dankbaar en is je blik verbreed. Dit is het eerste snijvlak van echt contact en ontdek je mogelijkheden om elkaar te helpen en je idealisme en bevlogenheid te voeden.

Het vierde niveau

Maar het kan nog dieper, op het vierde niveau is nauwelijks spraak met woorden nodig. Dit niveau gaat over ‘hold space’, elkaar omarmen in stilte,
ruimte nemen om te zijn wie je bent. En die ruimte te creëren voor de ander om hem of haar te laten zijn wie hij echt is. Alleen maar aanwezig te zijn. Verbonden met wie je bent in de kern. Dan spreek je over waar je aan bent toegewijd, de kern, voor sommigen is dit je zelf, god, liefde of de stilte. Op dit niveau gaat het om het ervaren van eenheid, verbinding met alles en iedereen op het niveau van de ziel. Het levert een gevoel van geluk, dankbaarheid, voldoening, genoeg zijn en rust op.

In een gesprek waarbij dit niveau betrokken is, vallen er begripvolle stiltes, kun je elkaar liefdevol aankijken, mogen er verschillen zijn en is niets nodig. Je ware toewijding aan universele liefde hernieuwd en raak geïnspireerd. Het vierde niveau van spraak vindt plaats in contact met het punt Parā, iets achter de navel.

Per persoon verschilt het niveau en per situatie ook. Maar vraag jezelf eens af van waaruit spreek ik meestal? Niet alleen tegen anderen maar ook met mezelf? Bereik ik de diepgang met belangrijke anderen die ik wil?

Inzicht in de niveau’s en herkenning ervan terwijl je spreekt is een eerste stap om je gesprekken te verdiepen. Tegelijkertijd creëer je een stevigere verbinding met de diepere kernlaag in jezelf.

Uiteindelijke vervulling en echt contact vindt plaats in jezelf.

Gastblog door: Ingrid Geertsma
Trainer coach in het verdiepen van het niveau van gesprekken en creëren van betekenisvolle relaties.

Recent Posts