Waarom slapen zonder pyjama?


voordelen slapen zonder pyjama gezondheid

Voldoende slaap is essentieel voor onze gezondheid. Een verstoorde nachtrust of niet genoeg slaap leidt tot verschillende gezondheidsproblemen zoals depressie, hoge bloeddruk en gewichtstoename.

Waar je in slaapt kan ook invloed hebben op je kwaliteit van je nachtrust. In dit artikel gaan we daar dieper op in en bekijken we de voordelen van het slapen zonder pyjama.

Waarom wel een pyjama?

Veel mensen vinden het prettig om iets om hun lichaam te hebben als ze gaan slapen. Het geeft ze een veilig gevoel.

Voor mensen die altijd een pyjama hebben gedragen is het verwisselen van kleding naar een pyjama ook een ‘trigger’ die hun lichaam aangeeft dat het tijd is om te gaan slapen.

Daarnaast is een pyjama ook wel erg handig als je uit logeren gaat!  

Volgens de statistieken geven vrouwen de voorkeur aan slapen in een nachthemd of pyjama. Mannen geven de voorkeur aan naakt slapen, of slapen in hun boxershort.

De voordelen van naakt slapen

Naakt slapen heeft een aantal voordelen, zowel voor de gezondheid als psychologisch en voor je relatie.

1. Verhoogd het zelfvertrouwen

Studies wijzen uit dat als iemand vaker naakt is, hij of zij beter in contact staat met zijn lichaam. Dit geeft het zelfvertrouwen een boost en helpt je een positiever beeld van je lichaam te krijgen. (source)

2. Verbeterd je relatie

Door beiden naakt te slapen kun je jouw relatie verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat huid-op-huid contact oxytocine in het lichaam aanmaakt. Dit stofje speelt een grote rol in de hechte band tussen partners.

3. Verbeterd mogelijk je seksleven

Huid-op-huid contact kan daarnaast zorgen voor een hoger libido, waardoor je seksleven een boost krijgt! Probeer het dus eens uit als je seksleven in een dipje zit.

4. Verbeterd vaginale gezondheid

Door naakt te slapen krijgt je vagina alle ruimte en lucht die het nodig heeft om gezond te blijven. Een strak, synthetisch slipje of broek kan gaan schuren of broeien, waardoor schimmels de voluit de ruimte krijgen.

5. Sneller in slaap vallen

Uit onderzoek blijkt dat koele omstandigheden gunstig zijn als je snel in slaap wilt vallen en voor de kwaliteit van je slaap. Als je lichaam koel is, krijgen je hersenen een seintje dat het tijd is om te gaan slapen.

Door naakt te slapen blijft je lichaam koel onder de dekens. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon, zo kun jij het snel te koud hebben terwijl jouw partner van zichzelf een kacheltje is.

voordelen naakt slapen gezondheid relatie

6. Betere kwaliteit nachtrust

Niet alleen val je door koelere omstandigheden sneller in slaap, de kwaliteit van je slaap verbeterd ook.

Als je het te koud of te warm hebt loop je het risico dat het droomstadium van je nachtrust negatief beïnvloed wordt. Het droomstadium helpt je lichaam en geest om zichzelf op te kunnen laden. De perfecte temperatuur zorgt er dus voor dat je lichaam en geest zich dus optimaal kunnen opfrissen.  

Onderzoek wijst uit dat de ideale temperatuur in de kamer tussen de 15 en 19 graden is. (bron)

7. Verbeterd mogelijk mannelijke vruchtbaarheid

Een studie uit 2018 wees uit dat mannen met losse boxershorts meer sperma produceerde dan mannen met strakke onderkleding. Het onderzoek suggereert dat meer lucht en koele temperaturen rondom de testikels voor een hogere vruchtbaarheid zorgen. (bron) Om deze reden zou naakt slapen mogelijk de vruchtbaarheid verhogen. Er is wel meer onderzoek nodig om dit te kunnen bevestigen, maar proberen kan nooit kwaad!

Is slapen in kleren slecht?

Ja en nee. Het ligt eraan in welke kleding je slaapt. Lichtgewicht kleding  die losjes om het lichaam zit kan best gebruikt worden om in te slapen, mocht je geen pyjama hebben of liever niet naakt slaapt.

Strakke, dikke en stugge kleding is hier niet zo geschikt voor. In deze kleding kun je minder goed bewegen en minder lekker liggen. Dit heeft weer invloed op het inslapen en de kwaliteit van je slaap.

Dikke kleding kan er ook voor zorgen dat je het (te) warm hebt tijdens het slapen, waardoor je niet optimaal rust.

Strakke, stugge broeken zijn minder goed voor vaginale gezondheid. Het kan gaan schuren of broeien, waardoor je schimmels kans geeft.  

Conclusie

Slapen zonder pyjama heeft een aantal voordelen voor je gezondheid en relatie. Dat gezegd hebbende, slapen met een pyjama is ook heerlijk. Probeer het eens een tijdje en kijk wat het je brengt. Het is soms even wennen, vooral als je een strakke boxershort of legging gewend bent. Maar wie weet slaap je beter en geeft het je relatie een boost!

Recent Posts