9 Voordelen van Bleekselderij Sap


bleekselderij sap gezond voordelen

Kort geleden was deze hype niet weg te slaan, we gingen massaal aan de bleekselderij sap. Sommige mensen vonden het heerlijk, voor anderen was het meer een ‘moetje’ omdat het zo gezond zou zijn. Maar is het sap van de bleekselderij echt zo gezond? Of is het groene goedje erg overgewaardeerd? Je leest er alles over in dit artikel zodat je zelf een oordeel kunt vellen.

Is bleekselderijsap echt gezond?

Bleekselderij is, net als vele andere groene groenten, heel gezond. Het zit boordevol vitaminen en mineralen. Daarnaast wordt bleekselderij sap in de natuurlijke geneeswijze gebruikt voor verschillende gezondheidsvoordelen. Anthony William heeft hier zelfs een heel boek over geschreven: Medical Medium Celery Juice (ga naar bol.com). Het boek is momenteel helaas alleen in Engels te verkrijgen.

Klinkt allemaal hartstikke mooi, maar hoe gezond is het echt?

Bleekselderij bevat veel vitamine K, foliumzuur, vitamine B11 en vitamine A. Verder zit er een beetje vitamine B2 en B5 in. Verder zit er veel kalium in bleekselderij en wat aminozuur.

Het voordeel van een sap is dat je veel meer in korte tijd binnen krijgt. 3 bleekselderij stelen per dag eten doe je namelijk niet zo snel.

Door bleekselderij te veranderen in een sap, gaan de vezels die erin zitten wel verloren. Voor veel mensen is dit een nadeel. Het overgrote deel van de mensen krijgt namelijk te weinig vezels binnen op een dag.

Is het goedje dus gezond? Jazeker, net als andere groene groenten. Het is dus geen magisch goedje, maar wel reuze gezond. Gebruik bij voorkeur een slow juicer (check deze slow juicer op Bol.com), hierdoor gaan minder vitamines en mineralen verloren.

Voordelen van bleekselderijsap

Hieronder de mogelijke doeleinden van bleekselderij sap. We zeggen mogelijk, omdat niet alle doeleinden (voldoende) wetenschappelijk ondersteund worden. Het is dan aan jou om hier een eigen mening over te vellen.

 • Ondersteunt afvallen
 • Bloeddruk verlagen
 • Houdt bloedsuikerspiegel in balans
 • Houdt cholesterol niveau in balans
 • Voedt de gezonde bacteriën in je darmen
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Extra energie / tegen vermoeidheid
 • Helpt vocht afdrijven
 • Bevat antioxidanten
 • Ontstekingsremmende eigenschappen

Hieronder lichten we een aantal doeleinden toe.

Ondersteunt afvallen

Bleekselderij sap is geen magisch middeltje die vet verwijderd. Toch kan bleekselderij sap je helpen gewicht te verliezen, als je bezig bent met afvallen.

Bleekselderij sap is gezond en geeft een vullend gevoel. Hierdoor heb je minder snaai neigingen. Maak ’s ochtends wat bleekselderij sap klaar en bewaar het in een glazen pot o.i.d. Zo kun je gedurende de dag, als je trek krijgt, wat sap nemen.

Bloeddruk verlagen

Van bleekselderij is wetenschappelijk bewezen dat het de bloeddruk verlaagd. Dit geldt voor zowel een steel bleekselderij, als bleekselderij sap. Hoe dit werkt is op dit moment nog een raadsel. Bleekselderij bevat in theorie namelijk een stof die de bloeddruk juist verhoogd. Mogelijk is het een combinatie van bepaalde stoffen. (bron: mens en gezondheid)

Vocht afdrijven

Bleekselderij heeft van nature diuretische eigenschappen. In normaal en begrijpelijk Nederlands betekent dit dat bleekselderij vocht afdrijft.

Goed om te weten wanneer je een dikke knie hebt, na je zwangerschap of wanneer je last hebt van vochtophopingen. Houdt in gedachten dat het geen wondermiddel is, maar het zal de vochtafdrijving wel ondersteunen.

Bleekselderij en kanker

Dit is voor veel mensen een gevoelig onderwerp en we willen absoluut niet suggereren dat bleekselderij kanker geneest. Wel willen we benoemen dat er acetyleniciden in bleekselderij zitten. Van dit component is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ze de groei van tumorcellen stoppen.

bleekselderij sap maken voordelen ongezond gevaarlijk

Hoe maak je bleekselderijsap

Bleekselderij sap is heel makkelijk te maken. Je hebt alleen een blender of slow juicer nodig. Je kunt het sap direct opdrinken, of in de koelkast bewaren zodat je het gedurende de dag kunt drinken.

 • Één bosje bleekselderij levert je ongeveer 500 ml sap op.

Bleekselderij heeft een hele unieke smaak. De één vind het lekker, de ander vind het verschrikkelijk. De smaak is lastig uit te leggen. Fris, maar zoet, maar bitter. Apart.

Je kunt daarom wat andere smaken toevoegen om het lekkerder te maken. Want bleekselderij is gezond, maar andere ingrediënten zijn ook hartstikke gezond.

Zoet – Voor een iets zoetere shake meng je het steeltje bijvoorbeeld met een beetje banaan of aardbeien.

Groen – Wil je het simpel houden en lekker groen? Voeg dan een klein beetje citroensap en gember toe.

Hartig – Maak een soort gazpacho smaak door wat tomaat, paprika en limoensap toe te voegen. En eventueel wat ui, als je durft.

Antioxidanten bom – Door blauwe bessen en kiwi toe te voegen maak je jouw eigen antioxidanten bommetje. Verdeel het sap over een paar kleine flesjes en bewaar ze in de koeling. Start elke ochtend met een ‘gezond shotje’.

Uber gezond – Voeg ook wat boerenkool en gember toe. Zo krijg je ontzettend veel groene groenten binnen in één keer.

Zijn er bijwerkingen of nadelen?

Bij normaal gebruik van bleekselderij sap zijn er in principe geen nadelen.

Het is niet verstandig om je maaltijden te vervangen voor bleekselderij sap als je wilt afvallen. Maar dit spreekt hoop ik voor zich.

Je kunt allergisch zijn voor bleekselderij. Dus probeer eerst een klein stukje selderij uit voordat je een glas naar binnen werkt. Mensen die allergisch zijn voor peterselie, venkel of anijs zijn wellicht ook allergisch voor bleekselderij.

In hele grote hoeveelheden kan bleekselderij sap zorgen voor nier problemen, zoals nierstenen. Gebruik het ook niet in grote hoeveelheden als je al nierproblemen hebt.

Bleekselderij werkt bloeddruk verlagend. In enorme hoeveelheden kan bleekselderij je bloeddruk te laag maken.

Nawoord

Bleekselderij is dus super gezond! Een glaasje bleekselderij sap in de ochtend kan zeker voordelen bieden, als is het niet zo dat het per sé super uniek is. Groenten als spinazie en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook ontzettend gezond. De smaak van bleekselderij is uniek en je moet er van houden, maar je kunt altijd lekkere mengsels bedenken. Succes!

Recent Posts