Amandelmelk voordelen & nadelen. Met recept!


amandelmelk

Amandelmelk is, na soja melk, een populair alternatief voor koemelk. Waar een paar jaar geleden niemand vrijwel niemand het woord amandelmelk kende, is het vandaag de dag volop te koop in winkels en supermarkten. Maar wat is amandelmelk eigenlijk en is het echt een goeie vervanger voor koemelk? Ik pluisde het voor je uit. Ook geef ik in dit artikel een makkelijk recept om zelf thuis amandelmelk te maken.

Wat is amandelmelk?

Amandelmelk wordt gemaakt door amandelen te mengen met water. Het mengsel wordt vervolgens afgegoten zodat er alleen een vloeistof overblijft. Een andere manier om amandelmelk te maken is om water te gieten bij amandelboter.

Huisgemaakte amandelmelk is echter van heel andere kwaliteit dan de amandelmelk die je in de winkel koopt. Hier ga ik verder op in bij de voordelen en nadelen van amandelmelk.

De voordelen van amandelmelk

100% plantaardig / vegan

Amandelmelk wordt gemaakt van 100% plantaardige ingrediënten. Daarom is dit product een heel geschikt alternatief voor veganisten.

Lactose vrij

Amandelmelk is, in tegenstelling tot koemelk, geheel lactose vrij. Fijn voor de mensen die een lactose allergie hebben.  

Suikervrij

Veel ongezoete varianten zijn suikervrij. Dit geldt niet voor alle amandelmelk soorten, dus bekijk voor de zekerheid de verpakking van het product dat je wilt gaan kopen.

Voedzaam

Dit geldt voor huisgemaakte amandelmelk. Hoewel amandelmelk van nature geen vitamine D en calcium bevat, bevat het wel een heleboel andere goede voedingsstoffen. Huisgemaakte amandelmelk bevat thiamine, magnesium en zit boordevol vitamine E. (bron)

Bevat weinig calorieën

Koemelk bevat gemiddeld 102 calorieën per glas. Amandelmelk bevat slechts 39 calorieën per glas. Dit getal kan natuurlijk per fabrikant verschillen. Ook is dit getal hoger als je een gezoete amandelmelk koopt.

Bevat weinig koolhydraten

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan is amandelmelk heel geschikt voor jou. Een glas amandelmelk bevat gemiddeld 1,52 gram koolhydraten, in tegenstelling tot 12,18 gram koolhydraten in een glas koemelk.

De nadelen van amandelmelk

Niet heel voedzaam

Dit is misschien raar om te lezen, omdat je net hebt gelezen dat amandelmelk juist heel voedzaam is. Huisgemaakte amandelmelk is voedzaam, veel amandelmelk dat je in de winkel kunt kopen helaas niet.

Monique van der Vloed heeft deze vergelijking heel mooi weergegeven in haar blog. Ze geeft aan dat de amandelmelk van de Albert Heijn water, 2% amandel, calciumcarbonaat, guarpitmeel, lecithine en zout bevat. Omgerekend zitten er in een liter pak amandelmelk van de Albert Heijn dus zo’n 23 amandelen. Zij noemt het product dan ook ‘water-melk’.

De voedingsstoffen verschillen dus per product. Ook het percentage amandel verschilt per merk. Mijn tip: als je een nieuw merk aan wilt schaffen, vergelijk dat eerst even de ingrediëntenlijst. De prijs zegt lang niet altijd wat over een product. Zo kan een goedkoop product in sommige gevallen minder ingrediënten, voedingsstoffen of smaak bevatten. Maar dit is lang niet altijd het geval. Soms is een goedkoop product gewoon vrijwel identiek aan zijn veel duurdere zuster.

Weinig eiwitten (proteïne)

Je dagelijkse portie eiwitten binnenkrijgen is belangrijk om sterk en gezond te blijven. Veel mensen drinken daarom dagelijks een glas melk. Houd er rekening mee dat er aanzienlijk veel minder proteïne in amandelmelk zitten dan in koemelk.

Ter vergelijking, er zit zo’n 8.22 gram proteïne in een glas lactose melk en slechts 1.55 gram proteïne in een glas amandelmelk. (bron)

Weinig calcium

In amandelmelk zit veel minder calcium als in koemelk. Daarnaast is calcium vaak ook kunstmatig toegevoegd aan het product door de fabrikant. In huisgemaakte amandelmelk zit dus veel minder calcium.

Vitamine D

Ook vitamine D wordt door sommige fabrikanten kunstmatig toegevoegd aan amandelmelk. Niet elke amandelmelk bevat dus vitamine D.

zelf amandelmelk maken

Zelf amandelmelk maken

Zoals je nu al weet is dat huisgemaakte amandelmelk veel meer voedingsstoffen bevat. Vaak is huisgemaakte amandelmelk ook veel lekkerder!

Houdt er wel rekening mee dat in huisgemaakte amandelmelk dus geen calcium en vitamine D zit.

Zelf amandelmelk maken is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Hieronder geven we je 2 basisrecepten. Deze kun je aanpassen naar je eigen wens, bijvoorbeeld door er een smaakje aan toe te voegen.

Recept 1: Amandelmelk maken van noten
Recept 2: Amandelmelk maken van amandelmeel

Recept 1: Amandelmelk van noten

Ingrediënten:

  • 250 gram amandelen
  • 1 liter water
  • Eventueel een zoetmiddel (agave siroop of vanille extract)
  • Een snufje zout

Instructies:

Stap 1 – Laat de amandelen zo’n 8 uur weken in een beetje koud water.  

Stap 2 – Giet de amandelen.

Stap 3 – Voeg de liter water, amandelen, een snufje zout en eventueel het zoetmiddel toe aan een blender.

Stap 4 – Mix het geheel een paar minuten door elkaar.

Stap 5 – Zet een kom klaar en houd hier een zeef of kaasdoek (schone theedoek) over.

Stap 6 – Giet het mengsel in de zeef of de kaasdoek en laat het uitlekken in de kom. Let op, als je een zeef gebruikt kunnen er wat kleine stukjes meekomen.

Stap 7 – Als je een kaasdoek (of theedoek) gebruikt kun je deze nog eens goed uitknijpen zodat echt de laatste restjes er ook uitkomen.

Recept 2: Amandelmelk van amandelmeel

Ingrediënten:

  • 250 gram amandelmeel
  • 1 liter water
  • Eventueel een zoetmiddel

Instructies:

Stap 1 – Doe het water en de amandelmeel in een blender. (of roer het een tijdje stevig door elkaar)

Stap 2 – Pak een kom en leg er een kaasdoek of schone theedoek op.

Stap 3 – Giet het meel-water mengsel in de doek en laat het uitlekken in de kom.

Stap 4 – Als het geheel bijna uitgelekt is kun je de punten van de doek bij elkaar pakken en deze nog eens goed uitknijpen in de kom. Hierdoor komen de laatste restjes ook vrij.

Stap 5 – Nu kun je er eventueel een snufje zout en een beetje zoetmiddel toevoegen voor de smaak.

Hoe lang kun je verse amandelmelk bewaren?

Vers gemaakte amandelmelk moet altijd in de koelkast bewaard worden en is dan nog zo’n 3-5 dagen houdbaar.

Je kunt amandelmelk ook invriezen. Vul een flesje (geschikt voor de vriezer) voor 3/4 . Amandelmelk zet namelijk uit wanneer het ingevroren wordt. Schudt het geheel even goed door, dit voorkomt (hopelijk) dat de amandelmelk gaat schiften. De melk wordt dan waterig met witte vlokken.  

Nawoord

Nu moet het vast lukken om je eigen amandelmelk te maken. Geen tijd? Dan raad ik aan goed de ingrediëntenlijsten te bekijken en te vergelijken en een vast go-to merk te kiezen. 

Lees ook ons artikel over de doeleinden van amandelolie. Of onze review op de huidolie amandel van Kruitvat

Recent Posts