Consuminderen met Kleding: Mijn Ervaring


consuminderen minder kleding kopen
 
Als jong meisje droeg ik vaak kleding van de kringloop, of droeg ik kleding “af” van kennissen. In die tijd vond ik dat vreselijk gênant, dus toen ik als tienermeisje zelf geld begon te verdienen kocht ik regelmatig nieuwe kleding bij winkels als H&M, Coolcat en Only. Hoe meer en hoe goedkoper, hoe beter!
 
Na de middelbare school koos ik voor een textiel opleiding. En met mijn studiegeld kon ik nóg vaker shoppen! Mijn school zat in de stad, dus regelmatig was ik na schooltijd aan het shoppen. Ik dacht totaal niet aan de mensen die mijn kleding maakten. 
 
Tot we op de opleiding een documentaire over de omstandigheden in de fabrieken in Bangladesh en India te zien kregen. Jonge meisjes werkten onder barre, onmenselijke omstandigheden. Ze hadden ook geen andere keus, want zonder de textielindustrie zouden ze in een andere, veel duistere industrie belanden. Dit deed wat met me.
 
En hetzelfde jaar dat ik mijn studie afrondde, gebeurde de Rana plaza ramp in Bangladesh. Hierbij kwamen 1.134 mensen om het leven, waaronder kinderen. Deze doden hadden voorkomen kunnen worden.

Genoeg is genoeg: Aan de slag!

De jaren erna heb ik meerdere duurzamere opties geprobeerd, maar er waren destijds nog niet zoveel mogelijkheden. Na een verhuizing, waarbij ik een groot deel van de inhoud van mijn kast wegdeed, besloot ik dat ik vanaf dat moment zo min mogelijk kleding zou kopen. 
 
Vooral in het begin was dat heel erg wennen. Vriendinnen hadden dan een heel leuk, nieuw jurkje aan. Of hippe nieuwe gympen. Ik voelde dan de behoefte om ook iets nieuws te shoppen. Het was een beetje alsof ik moest afkicken. 
Maar langzaam maar zeker werd het normaler. Langzaam maar zeker zag ik minder kledingstukken die ik “moest” hebben. Langzaam maar zeker had in minder behoefte om te shoppen, zelfs in de SALE periode. Want deze periode is het lastigst. 
 
Als ik iets kocht, kocht ik iets dat ik echt nodig had. Ik kocht dan meer tijdloze kledingstukken en schoenen. Leren laarsjes die wat prijziger waren, maar van hoge kwaliteit en in een tijdloos model. Stukken waar ik jaren plezier van zou hebben.
 
Ik was ook kritischer. Een kledingstuk moest echt leuk zijn, tijdloos, makkelijk te combineren EN moest comfortabel zitten. Geen trend items en geen hypes. Geen truitjes die er leuk uit zagen maar vreselijk zaten, waardoor ze na 2x dragen achterin de kast belandden. 
 
Nu, een aantal jaar later, is dit koopgedrag normaal geworden voor me. Ik koop een paar keer per jaar wat. Verschil in kwaliteit valt me nu ook snel op. En ik lees labeltjes. Zo kan ik beter inschatten of een product lang mooi blijft. 
 
minimalisme kleding consuminderen

Tips: Minder kleding kopen

Hieronder een aantal tips om je te helpen makkelijker minder kleding te kopen. 

Eis niet direct teveel van jezelf. Bouw het consuminderen langzaam op. In het begin is het lastig en kun je echt een impuls voelen om iets te kopen.

Beloon jezelf. Zeg niet altijd ‘nee’ tegen deze impulsen. Maar wees selectiever. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een nieuwe trui als je een bepaald doel hebt gehaald. Ik geloof er heilig in dat als je direct van ‘koopverslaafd’ naar ‘minimalist’ wilt switchen, dit gaat mislukken. Doe het stapje voor stapje.

Maak een moodboard. Ga op zoek naar je kledingstijl in tijdschriften, of op Pinterest. Maak een digitaal, of fysiek moodboard. Zo wordt het makkelijker om te bepalen of een nieuw kledingstuk binnen jouw kledingstijl past. En welke items je echt nodig bent. Zo verklein je de kans op miskopen. 

Beperk je budget. Wat mij hielp was dat ik op het moment van ‘consuminderen’ financieel ook niet heel breed zat. Dit was een extra stimulans voor mij om het vol te houden. Heb je wel aardig wat te besteden en ben je vrij gevoelig voor impulsaankopen? Maak een aparte rekening aan voor jezelf waar je niet makkelijk bij kan.

Boek, zodra je je loon krijgt, direct een bedrag over naar deze rekening. Zo dwing je jezelf om langer na te denken over een aankoop, omdat je dan eerst weer in die rekening moet inloggen en geld moet terugboeken. 

Leer over stoffen en lees labels. Zo weet je of een product zijn kwaliteit behoudt. Zo leer je dat katoen en wol nog wat krimpen. Acryl gaat bijvoorbeeld weer iets sneller pillen. (de pluisjes op je trui)

Tijdloos. Geef iets meer geld uit aan “tijdloze” stukken van goede kwaliteit.

Hogere eisen. Stel strenge eisen aan een nieuw kledingstuk. Koop bijvoorbeeld alleen producten: waar je blij van wordt, die lekker zitten en makkelijk te combineren zijn.

Maak een “twijfel doos”. Hierin stop je producten die je niet meer draagt, maar waar je nog geen afscheid van wilt nemen. Deze doos zet je op zolder en haal je over een halfjaar weer tevoorschijn. Vaak weet je dan direct of je een item terug in je kast wilt hangen, of weg wilt doen.

Betere verzorging. Verzorg je kleding en schoenen beter, zo gaan ze langer mee. Geef eens een tientje uit aan nieuwe loopzolen voor je leren laarsjes. Hang je spijkerbroeken eens uit, in plaats van ze telkens te wassen. Lees hier meer tips over het langer mooi houden van kleding. 

Minimalisme of consuminderen?

Ik hoor weleens mensen zeggen dat iedereen een minimalist zou moeten worden. Ik weet niet of ik het hier mee eens ben. Heel veel vrouwen en hele jonge meisjes in landen als Bangladesh en India zijn afhankelijk van de textiel industrie. Als hier plotseling veel werk verdwijnt, zullen zij genoodzaakt zijn om op andere manieren geld te verdienen…. Met alle gevolgen van dien.
 
Wel vind ik dat we langzaamaan minder moeten consumeren. Bewuster moeten consumeren. Dat er een oplossing moet komen voor alle verspilling. Elk jaar gooien we namelijk 92 miljoen ton aan kleding weg. (bron) Kleding, waarvan een groot percentage gerecycled zou kunnen worden. 
 
Ik weet zeker dat we als samenleving een oplossing bedenken voor deze problemen. In de tussentijd kan iedereen al een steentje bijdragen, door iets bewuster na te denken over het aanschaffen van kleding.
 

Recent Posts