De beste boeken om jezelf te ontwikkelen


zelfhulp boeken zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling is een populair onderwerp vandaag de dag. Heel mooi om te zien dat steeds meer mensen op zoek zijn naar de beste boeken om jezelf te ontwikkelen, om zo uit die automatische piloot te stappen en op zoek gaan naar wat jou écht raakt. Hoe je in elkaar zit en waar je passie ligt.

Zelf ben ik jaren lang op zoek geweest naar ‘mijzelf’ en mijn passies. Soms leuk en soms vermoeiend en best pittig. En hoewel ik nu op werkgebied iets doe wat ik echt leuk vind en ik voor mijn gevoel geen dag meer echt hoef te werken, blijft zelfontwikkeling een interessante reis die nooit stopt.

Ik heb veel boeken over dit onderwerp gelezen en om jou op weg te helpen heb ik mijn favorieten op een rijtje gezet!

De boeken zijn elk heel verschillend, er zitten wat boeken bij die geschikt zijn voor mensen die willen beginnen met zelfontwikkeling, maar ook een paar hele zware boeken. Maar dit zal ik per boek aangeven.

Mind Gym

Wouter de Jong

zelfontwikkeling boeken

Het boek Mind Gym van Wouter de Jong is de “sportschool voor je geest”. Heb je een gloeiende hekel aan het woord mindfullness of vind je de meeste mindfullness boeken te zweverig? Dan is dit het perfecte boek voor jou!  

Het leert je hoe je vaker stil kunt staan bij jouw gedachten, acties en reacties. En hoe je deze, zonder te oordelen, analyseert. En dit wordt allemaal heel praktisch uitgelegd in 12 hoofdstukken waarin je elke week een ‘warming up’ hebt, een paar oefeningen en een ‘cooling down’. Het is wel de bedoeling dat je met elk hoofdstuk écht aan de slag gaat, anders zul je weinig effect zien.

Echt een goed boek als je bezig wilt met mindfullness en zelfontwikkeling op een serieuze en praktische manier. Ik vind het zelf een heel fijn boek. Soms lees je een boek en klinkt het allemaal heel mooi, maar weet je niet precies hoe je er nu mee aan de slag moet. Vooral als je net begint met zelfontwikkeling is het nog even zoeken. Dit boek legt het je heel makkelijk in stappen uit. Naar mijn idee is dit boek geschikt voor beginners, maar ook voor gevorderden.

Bekijk de meest recente prijs van dit boek.

14.000 Things to be happy about

Barbara Ann Kipfer

dankbaarheid boek

Dit vind ik echt een heerlijk boekje. Het is een klein, dik boekje dat alleen maar vol kleine geluksmomentjes staat. Bijvoorbeeld ‘buying fresh flowers’ of ‘blowing bubble-gum bubbles’. Het boekje is helaas alleen verkrijgbaar in het Engels.

Dankbaar zijn voor kleine dingen is naar mijn mening een belangrijk onderdeel van zelfontwikkeling. Af en toe pak ik dit boekje erbij en ga ik regels markeren die me aanspreken. Als ik vervolgens terugblader zie welke dingen ik gemarkeerd heb en zie ik hier ook een duidelijk patroon in. Ik wordt blijkbaar gelukkig van de natuur, bloemen, dieren, lekker eten en gezelligheid met geliefden.

Echt een tip als je dus (dagelijks) meer dankbaarheid wilt beoefenen, maar ook als je beter inzicht wilt in welke dingen en onderwerpen jou nu echt gelukkig maken.  

Het boekje vind je hier.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Haemin Sunim

boek zelfhulp spiritualiteit

Van deze schrijver heb ik twee boeken. Deze en het boek ‘Houden van dingen die niet perfect zijn’. Beide boeken zijn geschreven door een Boeddhistische monnik die afwisselend tussen New York en Seoul woont.

Haemin geeft je mooie inzichten in het leven, passies, werk, relaties en liefde. Hij legt met behulp van mooie, korte tekstjes uit hoe je rust vind in deze drukke wereld.

Enkele citaten uit dit boek zijn:

“Als iemand perfect lijkt te zijn komt dat doordat je die persoon niet goed kent.”

En “Als iemand ons niet aardig vindt, is dat niet ons probleem, maar dat van hem. Niet iedereen vindt ons aardig. Dat is alleen een probleem als wij dat toelaten.”

Een fijn, handzaam boekje met mooie inzichten die je over het leven en over jou en jouw gedrag doet nadenken.

Shop het boek via Bol.com

De edele kunst van NOT GIVING A F*CK

Mark Manson

boek psychologie jezelf te ontwikkelen

Als je nog niet zoveel hebt gedaan aan zelfontwikkeling is dit een goed boek om mee te beginnen. Mark Manson geeft, soms met confronterende woorden, aan hoe het leven heel praktisch gezien in elkaar zit. Met hoofdstukken als ‘Emoties worden overgewaardeerd’ en ‘De zelfbewustzijn-ui’.  

Dit boek zorgt ervoor dat je alles wat minder zwaar neemt. Als je vaak somber bent of piekert, kan dit boekje je veel inzichten brengen.

Je moet wel tegen woorden als ‘fuck’ kunnen. Als je een gevorderde bent in zelfontwikkeling leest dit boek als een herhaling en kun je misschien beter een ander boek pakken. Maar een fijn boek voor (voornamelijk) de Millenial die wil starten met zelfontwikkeling en die op sommige vlakken even goed wakker geschud moet worden.

Het boek koop je hier.

Happy Life 365

Kelly Weekers

Geen foto van, dit boekje heb ik weggegeven

Ook dit is een fijn boek als je wilt starten met zelfontwikkeling. Dit boek leert je hoe je geest werkt en hoeveel impact jouw ‘mindset’ heeft op jouw leven. Dat geluk een keuze is en hoe je hier vaker voor kunt kiezen.  

Dit alles wordt heel mooi en op makkelijk te begrijpen manier verwoord door Kelly. Met voorbeelden uit haar eigen leven als moeder en ondernemer. Kelly is in het echte leven ook een heel goed voorbeeld van hoe de juiste mindset écht heel veel voor je leven kan doen en jouw leven positief kan veranderen. Of je nu een bedrijf runt, moeder bent, studeert of als accountmanager werkt.

Voor mensen die al een tijdje bezig zijn met zelfontwikkeling is dit boek minder geschikt. Het is dan een leuk boekje om te lezen, maar je zult ook veel herhaling tegenkomen.

Bekijk dit boek op Bol.com

Een werkweek van 4 uur

Tim Ferriss

boek zelf ontwikkelen nomad lifestyle ondernemer

Dit boek is voor ontzettend veel online ondernemers over de hele wereld een echte eye-opener geweest. Vraag een succesvolle online ondernemer welke boeken zij hebben gelezen, grote kans dat zij dit boek noemen. Ook voor mij is dit een belangrijk boek geweest.

Tim Ferriss opent je ogen voor wat er allemaal mogelijk is in de wereld waarin we vandaag de dag leven. Dat de standaard 9 tot 5 baan op het kantoor niet meer een vereiste is. Wat de waarde is van tijd en geld. Je gaat echt anders naar jouw baan en jouw manier van werken kijken. Je gaat inzien wat voor jou belangrijk is en hoe je jouw werk zo kunt ‘tweaken’ dat het meer bij je past.  

Het is dus een boek die jou persoonlijk ontwikkelt, maar specifiek op zakelijk vlak. Het boek is beschikbaar in een Engelse versie en een Nederlandse versie. Een heel fijn boek als je jezelf wilt ontwikkelen tot online ondernemer of als de ‘nomad lifestyle’ je trekt. Maar ook als je heel tevreden bent met je huidige baan, maar meer vrijheid zou willen ervaren.

Bekijk de meest recente prijs van dit boek.

 

Patronen doorbreken

Hannie van Genderen

boek psychologie zelf ontwikkelen

Een boek dat jou op heel praktische en begrijpelijke manier doet inzien hoe jouw patronen in gedachten, gedrag en gevoelens eruit zien. Ook zul je inzien waar deze patronen vandaan komen. Dit allemaal natuurlijk met als doel deze patronen te doorbreken en te veranderen.

Je moet wel eerst kunnen toegeven dat jij oorzaak bent van bepaalde problemen in jouw leven. Een klein beetje zelfontwikkeling vooraf is dus wel gewenst voordat je aan dit boek begint. Én je moet echt gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met het materiaal.  Check, check, dubbelcheck? Dan is dit boek echt een aanrader!

Bekijk de meest recente prijs van dit boek.

The Completion Process

Teal Swan

spiritueel boek om jezelf te ontwikkelen

Dit is heel wat zwaarder materiaal dan het hiervoor genoemde boek en niet geschikt voor mensen die met zelfontwikkeling willen starten. Het boek is geschreven door Teal Swan, een Internationaal bekend spiritueel leidster. Het boek lijkt qua idee een klein beetje op het boek Patronen Doorbreken, maar wel vanuit een veel spirituelere hoek. Dit moet dus bij je passen. 

Teal gaat in haar boeken heel diep in op onderwerpen zoals het ontwikkelen van zelfliefde en authenticiteit, het verwerken van trauma’s, depressie en eenzaamheid. Ook geeft ze veel goede inzichten in hoe je omgeving en opvoeding invloed hebben op jouw persoonlijkheid, jouw leven en op de problemen die jij gedurende jouw leven tegenkomt.

Het boek The Completion Process gaat voornamelijk over het werken aan jouw ‘schaduwkant’. Als dit woord je totaal niet bekend voorkomt is dit boek waarschijnlijk echt nog iets te zwaar en kun je beter starten met haar boek ‘Shadows before Dawn’ waarin ze schrijft over zelfliefde en ontwikkeling en waarin ze ook uitlegt wat de schaduwkant is.

Ook als je momenteel in een zware depressie zit is dit boek niet geschikt, je kunt dan beter starten met haar boek ‘The Anatomy of loneliness waarin ze schrijft over depressie en eenzaamheid. Iets wat momenteel wereldwijd een epidemie lijkt te zijn. Of start met het boek ‘Shadows before dawn’.

In het boek The Completion Process ga je jouw schaduwen ontdekken en ga je hier dieper op in. Je gaat op zoek naar de missende puzzelstukjes en de oorzaak van bepaalde emoties en patronen die telkens terugkomen in je leven. Met als doel gebeurtenissen die jou in het verleden hebben getekend te kunnen verwerken, om zo deze patronen te doorbreken. Een heel psychologisch en spiritueel boek dat ontzettend interessant is, maar niet voor iedereen de juiste match is.

Bekijk het boek op Bol.com

 

Nawoord

Ik hoop echt dat je wat aan deze lijst hebt. Ik ben me ervan bewust dat niet elk boek voor iedereen weggelegd is, maar er zit er altijd wel eentje bij die jou aanspreekt en waar je wat aan hebt. Een goeie zelfontwikkelingsreis gewenst! 😉

Recent Posts

link to Walnoot olie

Walnoot olie

Walnoten, een gezonde snack om gematigd van te smullen. Walnoten kunnen gewoon lekker uit het vuistje worden gegeten. Maar net als andere noten zijn walnoten toch vrij energierijk. Een handjevol...