De Fontein Boek Review


de fontein boek els

Ben je benieuwd naar het boek De Fontein, maar weet je niet goed of het wat voor je is? Ik heb het boek gelezen en ga je een klein inkijkje geven en mijn mening.

Allereerst deel ik de “officiële” samenvatting met je, zodat je enigszins weet waar het boek over gaat. Bekijk de meest recente prijs van het product op Bol.com

Samenvatting De Fontein

Aan de hand van de fontein als metafoor van je familiesysteem krijg je praktische handvatten om hardnekkige patronen in je gedrag te doorbreken. Je krijgt meer rust en grip op je leven.

Floortje Dessing zegt over dit boek: ‘Ik ben geïntrigeerd door de theorie van de fontein: de inzichten helpen me om als mens te blijven groeien.’  Door de fontein (Aan de hand van de fontein als metafoor voor het familiesysteem) leer je wat jouw eigen, unieke plek is. Op die plek ontvang je de stroming die essentieel is voor hoe je leven verloopt. Veel mensen staan onbewust niet op de juiste plek, waardoor ze op allerlei vlakken problemen kunnen ervaren.

Dit boek geeft je praktische tips waardoor je stevig op jouw plek kunt staan.  Je bent als mens veel meer verbonden met je familiesysteem dan je kunt bevroeden; de onlosmakelijke verbinding met al je familieleden. Net als de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden en principes waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die grote invloed op je leven uitoefenen. Het patroon dat je in de familiefontein laat zien, herhaalt zich bijna altijd op andere vlakken in je leven, zowel in je relatie of eigen gezin als in je verdere privé – en werkleven. De theorie van de fontein legt in heldere taal uit wat jouw plek is.

 Vaak sta je niet op je eigen plek. Hoe herken je dat en welke consequenties horen daarbij? Voel je je snel schuldig, neem je structureel te veel verantwoordelijkheid op je en geef je meer dan je ontvangt? Heb je moeizame relaties, ben je erg kritisch op jezelf en anderen, heb je bewijsdrang of zie je dat je kinderen je patronen ook al overnemen? Met behulp van dit boek ben je zelf in staat  om een mogelijke diagnose te stellen waarom bepaalde zaken in je leven niet zo lopen zoals je zou willen. Vervolgens wordt op praktische wijze toegelicht hoe je op jouw plek in de fontein komt en welke stappen je daartoe kunt nemen. 

Als je leert om op de juiste plek te staan in de fontein, vind je rust en laat je het jezelf goed gaan. Je laat los wat van de ander is en ziet onder ogen wat van jou is. Hiermee stel je grenzen, blijf je in verbinding en neem je verantwoordelijkheid voor jouw leven. Je leert ja te zeggen tegen al het goede en het minder goede wat er is, waarbij je je eigen primaire gevoelens gaat ervaren. Je zult merken dat je toegang krijgt tot een positieve spiraal waardoor de relatie met jezelf en je omgeving verbetert.  Het boek reikt je een ander perspectief aan waarmee je kunt kijken naar je leven en je de juiste verbinding met belangrijke mensen om je heen gaat vinden. 

Els van Steijn is teamtrainer en coach en is gespecialiseerd in het systemische perspectief. Ze past het systemische werken toe in haar coaching praktijk en begeleidt familie- en organisatieopstellingen. Voor haar cliënten is de fontein een eyeopener en het ontbrekende puzzelstukje dat nodig is om een volgende stap effectief te kunnen zetten.

Mijn mening

Ik was niet heel bekend met familie opstellingen. Ik was vooral op zoek naar een manier om bepaalde patronen te doorbreken. Dit boek vond ik direct razend interessant. Het omschreef hele bekende situaties. Mijn ogen werden geopend voor bepaalde opstellingen binnen de familie en het zet je echt aan tot denken.

Ik was bang dat het boek misschien te “vaag” en “algemeen” bleef, zodat je niet zelf aan de slag kon met de informatie, maar dat bleek niet het geval. Els van Steijn geeft duidelijke voorbeelden in de praktijk, maar ook de bijbehorende oplossing. Dat vond ik heel fijn. Zelfs een heel specifieke en ingewikkelde situatie binnen mijn eigen familiesysteem kwam aan bod.

Als ik één minpuntje moet noemen is dat ik wel vond dat er veel herhaling in zat, vooral richting het einde van het boek. Maar wellicht is dit nodig om het boek zo begrijpelijk mogelijk te maken voor iedere lezer.

Er wordt duidelijk uitgelegd wat jouw plek zou moeten zijn. Je krijgt inzichten in de plek waar je nu staat. En je krijgt uitleg over hoe je op de juiste plek komt. Daarna worden onderwerpen als ‘je ouders’ en ‘partner, relaties, scheiding en co-ouderschap’ toegelicht.

En nu? Nu is het tijd om deze kennis in praktijk toe te passen. Dit blijkt toch makkelijker gezegd dan gedaan, want je kunt wel alle kennis hebben maar in de praktijk is het lastiger om met andere mensen en situaties op de “juiste” manier om te gaan. Vooral als het jarenlang anders is geweest. Maar we blijven oefenen!

De echte goede boeken blijven bij mij op de boekenplank staan, andere boeken geef ik weg. Dit boek blijft gegarandeerd op de boekenplank staan. Omdat het een goed boek is, maar ook omdat het fijn is om na een tijdje opnieuw door te lezen zodat je consequent kunt blijven in je gedrag. En om te kijken ‘hoe het ook alweer zat’.

Bekijk de meest recente prijs van het product op Bol.com

Een stukje uit het boek

Herhalend patronen zijn het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een paar voorbeelden: jij laat in je gedrag zien dat je jouw vader veracht. Veelal kun je waarnemen dat net zoals jij je vader veracht hij dat ook doet met zijn vader, jouw opa. En warempel, nu lijkt jouw zoon jou ook te gaan verachten.

Of: Je realiseert je dat jouw eigen kinderen net zo min kunnen lachen om jou zoals jij ook niet om jouw ouders kon lachen. Of je oma en moeder minachten mannen in het algemeen en dat patroon herhaalt zich. Of op een bepaalde leeftijd overlijden opvallend veel familieleden door ongeluk. Het kan ook zijn dat er een herhalend patroon van faillissementen in de familie zit. De mogelijkheden zijn legio.

Conclusie

Een goed boek met duidelijke en begrijpelijke informatie. Fijn geschreven en geeft duidelijke voorbeelden van de praktijk mét oplossing. Dat vond ik wel zo prettig. Zo blijft het niet slechts een theorie, maar kun je er echt mee aan de slag. Het boek viel hier en daar wel in de herhaling, maar dit maakt het wel begrijpelijk voor vrijwel iedereen.

Recent Posts