De kracht van dankbaarheid


wat is dankbaarheid meer dankbaarheid voelen

‘’Het onderkennen van het goede dat je al hebt in je leven, is de basis voor alle overvloed’’ – Eckhart Tolle

Wat is dankbaarheid?

Dankbaarheid is het bewust focussen op de goede en fijne dingen die zich afspelen in je leven. Het is kortgezegd blij zijn met wat je hebt. Dit kan bijvoorbeeld je huis zijn, de mogelijkheid tot wandelen in de natuur, dierbaren om je heen of dat ene berichtje wat je liet stralen.

Dankbaar zijn maakt je gelukkiger. Je maakt niet alleen jezelf gelukkiger, maar ook de mensen om je heen. Doordat jij bewust wordt van bijvoorbeeld de vriendschap met hen, ga je dit onbewust naar hen uitstralen.

Dankbaarheid zit hem vooral in de kleine dingen. Hoe meer je je bewust wordt van de kleine dingen om je heen, bijvoorbeeld het zonnetje wat schijnt of het stoplicht wat ineens op groen ging, hoe gelukkiger en dankbaarder je je kunt voelen. Op deze manier train je jezelf om niet afhankelijk te zijn van materialistische dingen, maar stel je jezelf in staat om een dankbaarheidsgevoel op te roepen bij de kleine dingen.

Dankbaarheid is in staat om je mood om te schakelen, en je positief en blij te laten voelen. Op deze manier heeft dit veel invloed op je dag en op je leven.

Wat zijn de voordelen van dankbaarheid?

 • Wanneer je regelmatig je dankbaarheid uit, voel je je gelukkiger. Dit kan zowel op jezelf, als op mensen in je omgeving zijn
 • Het helpt je door mindere periodes heen
 • Je maakt een diepere connectie met jezelf en stelt jezelf in staat om op een dieper level te genieten van de gebeurtenissen in je leven
 • Je waardeert je leven meer
 • Je sociale contacten worden sterker. Door je dankbaarheid te uiten naar belangrijke mensen om je heen, verstevig je de band met hen en kun je tot het besef komen dat de band die je hebt niet vanzelfsprekend is

Zelf schrijf ik elke ochtend in de ‘five minute journal’. Dit is een journal die speciaal gericht is op het uitoefenen van dankbaarheid en het bewust stilstaan bij het begin en het einde van je dag. Je schrijft elke dag op waar je dankbaar voor bent, wat de dag fantastisch maakte en wat er beter kon. Je creëert hiermee een bewust moment voor jezelf, wat een positieve uitwerking heeft op je dag en uiteindelijk op je leven. Doordat je aan het begin van de dag hier bewust tijd voor vrijmaakt, zet je de dag positief in. Dit heeft je brein door en kan je gedurende de dag onbewust helpen.

de kracht van dankbaarheid

Zoals ik hierboven al vertelde kun je dankbaarheid vinden in de kleine dingen. Ga de komende dagen hier eens bewust mee aan de slag. Creëer hiervoor een vast moment, zodat het uiteindelijk een gewoonte gaat worden.

Om te beginnen kun je onderstaande vragen beantwoorden:

 1. Waar ben je dankbaar voor op het gebied van relaties
 2. Waar ben je dankbaar voor op het gebied van werk
 3. Waar ben je dankbaar voor het gebied van je leven

Vervolgens kun je een stapje dieper gaan maken met de volgende vragen:

 1. Voor welk klein ding, wat je dagelijks gebruikt, ben je dankbaar?
 2. Voor welk talent dat je bezit ben je dankbaar?
 3. Voor welke vriend of vriendin ben jij het meest dankbaar? Welke eigenschap in deze persoon waardeer je?

Ik hoor je denken: ‘moet ik nou altijd maar positief en dankbaar zijn?’ Goede vraag! Dankbaarheid zal er niet voor zorgen dat je hypotheek wordt betaald of dat je nooit meer hoeft te werken. Het punt wat ik wil maken is dat je rust creëert in je hoofd en je positiever en dankbaarder in het leven gaat staan.

Je zult meer gaan genieten, je vrijer voelen, extra diepgang in relaties voelen en dingen aantrekken die je graag wilt. Dit alles heeft te maken met de ‘law of attraction’. Leg de focus op dingen die je graag wilt, wees dankbaar en voel dit in elke spier in je lichaam. Waar je je aandacht op richt, zal gaan groeien.

‘’A grateful heart is a magnet for miracles’’

Tenslotte wil ik je een uitdaging meegeven. Het is vrij gemakkelijk om je dankbaarheid op te schrijven. Je gaat zitten, pakt pen en papier en schrijft een aantal punten voor jezelf op. Ga eens een stap verder en toon je dankbaarheid.

Hiermee bedoel ik dat je het tegen iemand gaat zeggen, in plaats van dat je het voor jezelf opschrijft. Door het op deze manier te doen zul je zien dat je de ander een enorme boost kunt geven. En ja, dit is toch fantastisch?! Daarnaast zul je hiermee ook je eigen gevoel van dankbaarheid vergroten. Win-win situatie zou ik zeggen!

Ik ben heel benieuwd: schrijf jij dankbaarheidspunten op? Zo ja, welke voordelen ervaar je?

Ik ben Liset en ik ben psycholoog, mindset coach en eigenaar van Mind Life Coaching. Mijn missie is om jou te laten groeien en mentale vrijheid te laten ervaren door je kritische vragen te stellen, zodat je voor jezelf gaat kiezen, je doelen gaat behalen en je je niet langer laat tegenhouden door je eigen gedachten, overtuigingen en verwachtingen vanuit je omgeving.

 

Door mijn eigen ervaringen en struggles op het gebied van controle, balans, perfectionisme, grenzen stellen en jezelf accepteren ben ik mijn eigen online coaching bedrijf begonnen omdat ik jou dezelfde vrijheid gun!

 

E-mail: coachingmindlife@gmail.com

Instagram: @mindlife.coaching

Liset

Ik ben Liset en ik ben psycholoog, mindset coach en eigenaar van Mind Life Coaching. Mijn missie is om jou te laten groeien en mentale vrijheid te laten ervaren door je kritische vragen te stellen, zodat je voor jezelf gaat kiezen, je doelen gaat behalen en je je niet langer laat tegenhouden door je eigen gedachten, overtuigingen en verwachtingen vanuit je omgeving. Door mijn eigen ervaringen en struggles op het gebied van controle, balans, perfectionisme, grenzen stellen en jezelf accepteren ben ik mijn eigen online coaching bedrijf begonnen omdat ik jou dezelfde vrijheid gun!

Recent Posts