De werking van zoethout thee – Voordelen en nadelen


de-voordelen-van-zoethout-thee

Zoethout thee heeft een heerlijke zoete smaak, zo bevat zoethout een stofje dat wel 30 tot 50 keer zoeter is dan suiker. Je kan zoethout thee vinden in zakjes of je kan verse zoethout thee maken met zoethout stokjes.

Voor een heerlijke zoethout smaak kan je ook op een zoethout stokje gaan knabbelen. Wil je meer weten over de substantie en de werking van zoethout thee? Lees dan verder in dit blog en laat je informeren.

De voordelen van zoethout thee

Zoethout thee is een populaire kruidenthee en dat is niet alleen vanwege haar fijne smaak. Zouthout heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Om deze reden lopen er momenteel wetenschappelijke onderzoeken, die proberen te onderbouwen en bewijzen dat zoethout zou kunnen werken bij bepaalde ziekten. 

Maar op dit moment zijn er al een aantal dingen waarvoor je zoethout thee zou kunnen gebruiken. 

1. Kalmerende werking

Zo heeft zoethout thee ook een kalmerende werking op je geest doordat het de stress in je lichaam verlaagt.

Zo zorgt zoethout ervoor dat je lichaam beter met het stresshormoon cortisol om kan gaan.

2. Brandend maagzuur

Daarnaast kan zoethout thee helpen bij brandend maagzuur. Heb je dus erg vettig of zoet gegeten en heb je last van maagzuur? Dan kun je een kopje zoethout thee drinken om je maag te kalmeren.

3. Opgeblazen gevoel

Ook als je je opgeblazen voelt is het een goed idee om een kopje zoethout thee te drinken. In Japan wordt zoethout thee al heel lang gedronken om een opgeblazen gevoel tegen te gaan. 

4. Keelpijn

Een ander voordeel die zoethout heeft is dat het je helpt bij keelpijn. Zo kan zoethout je keel verzachten. In veel keelsnoepjes vind je dan ook zoethout terug.

5. Hoest

Zoethout wordt ook veel gebruikt in hoestdrankjes. Zoethout verhoogd de aanmaak van slijm, samen met andere ingrediënten in hoestdrankjes. Dit maakt het ophoesten van slijm makkelijker. 

Nog een leuk voordeel van zoethout is de heerlijk zoete smaak die ze heeft zonder de schadelijke effecten van pure suiker. Zo is zoethout niet schadelijk voor je tanden.

Daarnaast wordt er ook gesuggereerd dat zoethout thee voordelig zou zijn bij PMS, opvliegers, schimmelinfecties, diabetes, mondhygiëne en mooier haar en huid. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Meer onderzoek is hiervoor nodig. 

Waar op letten?

Belangrijk om te weten is dat zoethout de plantengifstof glycyrrhizine bevat. Glycyrrhizine is een plantengifstof waar zoethout haar zoete smaak aan te danken heeft.

Naast dat het voorkomt in zouthout is het ook de belangrijkste stof in drop.
Zo zijn veel Nederlanders fan van het smaak van dit stofje. En dat is in kleine hoeveelheden nooit een probleem. Wel is het belangrijk om te weten dat Glycyrrhizine in grote hoeveelheid kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Het is daarom beter niet meer zoethout thee te drinken dan een halve liter per dag.

Wel dien je om te bepalen hoeveel thee je kan drinken ook te kijken naar de andere glycyrrhizine houdende producten die je op een dag tot je neemt.

Voor zwangere vrouwen of mensen met een te hoge bloeddruk wordt zoethout thee afgeraden.

Als je merkt dat je te veel glycyrrhizine binnen hebt gekregen doordat je merkt dat je bloeddruk hoger wordt, is er in principe geen probleem. Je kan dan gewoon rustig afwachten en je zal je vanzelf beter gaan voelen.

de-werking-van-zoethout-thee

Conclusie; is zoethout gezond of niet?

Zoethout kan een gezonde werking hebben op je gezondheid zolang je er maar niet te veel van neemt. Zoals met alles geld dat een goede balans het beste is; het belangrijkste is altijd het hebben van een gebalanceerd voedingspatroon.

Als je het gewoon houdt bij maximaal drie tot vier kopjes zoethout thee per dag en daarnaast geen drop of andere glycyrrhizine producten tot je neemt kan er niet veel fout gaan en kan je heerlijk genieten van een kopje zoethout thee. Je kan zoethout zien als een verantwoord snoepje.

Hoe maak je zelf zoethout thee?

Zelf zoethout thee maken is heel eenvoudig. Dit heb je nodig voor 1 pot thee:

  • 60 gram zoethout
  • 1 l water

Als je meer thee wilt zetten, reken je gewoon met bovenstaande verhoudingen uit hoeveel je nodig bent. 

Stap 1 – Zet een pannetje met 1 liter water op het vuur en voeg de zoethout stengels toe. 

Stap 2 – Breng het water aan de kook. 

Stap 3 – Laat het geheel 10 minuten doorkoken.

Stap 4 – Zet het vuur uit en laat de thee nog 5 minuten trekken.

Klaar is kees!

Als je deze thee maakt voor een zere keel, dan kun je ook ingrediënten als honing, gember, kamille of kaneel toevoegen. Stuk voor stuk ingrediënten die helpen bij een zere keel. 

Waar komt zoethout vandaan?

Zoethout is een product dat al eeuwenlang gebruikt wordt om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het komt van de wortel van de zoethout plant, de Glycyrrhiza glabra. 

Deze plant is van origine te vinden in West Azië, Noord Afrika en Zuid Europa. Maar vandaag de dag is de plant overal ter wereld te vinden!

De wortel van de plant wordt in stukjes gehakt, om er zoethout stokjes van te maken, of zoethout snippers. 

Recent Posts