Dropshipping: Waarom Wel of Niet Duurzaam?


Dropshipping duurzaam voordelen nadelen

Misschien zegt het woord je wel wat, misschien niet. Dropshipping is de laatste tijd veel in het nieuws, vooral in negatieve zin. Maar wat is het precies en waarom ligt er zo’n negatieve lading op?

Wat is dropshipping?

Eigenlijk is Dropshipping simpelweg een logistieke methode. Dropshipping in de basis is niet goed of slecht. Het betekent dat jij een bestelling plaatst bij een webshop en zij laten deze bestelling vervolgens rechtstreeks van de leverancier bij jou bezorgen.

Bedrijven doen dit omdat ze zo geen voorraad hoeven te onderhouden en omdat ze een minder groot financieel risico lopen. Ze betalen immers niet voor een dure opslagplaats of voor logistiek medewerkers.

En ze betalen de inkoopprijs van het product pas op het moment van aanschaf, of zelfs achteraf. Dit scheelt hoge inkoopkosten vooraf. Hierdoor kunnen ze een breder assortiment aanbieden.

De negatieve kant van dropshipping

Voor de webshop zelf lijken er dus alleen maar voordelen aan te zitten. Waar gaat het dan mis?

Dropshipping is niet in alle gevallen negatief. Als het pakket verzonden wordt vanaf een leverancier in de buurt, heb je waarschijnlijk niet eens door dat het om dropshipping gaat.

Ook is de ene webshop de andere niet. Er zijn dropshipping webshops die uitstekende producten en service bieden. Maar daarnaast zijn er ook dropshipping webshops die opgezet zijn om “makkelijk snel geld te verdienen”.

Het gaat eigenlijk vooral mis als het pakket vanuit buiten de EU moet komen, bijvoorbeeld China. Want:

 • De klant moet soms weken wachten op zijn product.
 • Vaak is hetzelfde product voor een fractie van de prijs te krijgen via sites als Aliexpress.
 • De kwaliteit van deze producten valt vaak tegen.
 • Het pakket heeft zo’n lange reis afgelegd, dat er een grotere kans is dat het product beschadigd aankomt.
 • De klant kan verrast worden met een rekening achteraf, zoals BTW en invoerrechten.
 • Dropshipping webshops bieden soms slechte klantenservice.
 • Veel pakketten komen per vliegtuig. Zelfs de meest kleine producten worden los per vrachtvliegtuig verzonden.

Bij verzending van losse bestellingen uit (verre) landen, die per vliegtuig worden verstuurd, wordt enorm veel C02 uitgestoten.  Om bijvoorbeeld van Amsterdam naar Bali te komen, vlieg je 24.314 km over zee en land, dat kost 400.000 liter kerosine. (bron: vandebron) Dit zijn vrij schokkende cijfers!

De positieve kant van dropshipping

Maar, het is niet alleen maar slecht. Zoals we eerder zeiden, dropshipping is slechts een methode van het opslaan en verzenden van bestellingen. Er zijn ook genoeg webshops die dit op een goede manier toepassen.

Als een webshop zijn producten laat dropshippen vanaf een leverancier in Nederland of België, dan kan het in mijn ogen absoluut geen kwaad.

Qua levertijd merk je er als klant niets aan. Ook maken de producten een kortere reis. Ze gaan immers niet eerst naar het magazijn van de webshop en vervolgens naar de klant, maar rechtstreeks vanaf het magazijn van de leverancier naar de klant.

Als de webshop vervolgens gewoon een goede klantenservice levert, dan is er niets aan de hand. Dan is het misschien zelfs een win-win situatie voor alle partijen.

Voor de mensen die nu zeggen: Maar dan kan ik het product toch rechtstreeks bij de leverancier kopen? In veel gevallen is dit niet mogelijk. Veel leveranciers werken alleen met zakelijke klanten en niet met consumenten.

Hoe herken je dropshipping?

Wil je voorkomen dat je een product bestelt dat ingevlogen wordt vanuit China? Dan kun je een paar dingen in de gaten houden:

 • Check de levertijd. Een levertijd van twee weken of langer is een rode vlag. Dit geldt natuurlijk niet voor custom-made producten.
 • Kijk in de Algemene Voorwaarden van de website. Staat er iets over invoerkosten? Dan heb je kans dat het product van buiten de EU komt.
 • Doe een Google Reverse Image Search met de productfoto. Als je Chrome gebruikt kunt je simpelweg op de rechter muisknop klikken en klikken op “afbeelding zoeken in Google”. Zo kun je zien welke sites hetzelfde product aanbieden. Staan er veel onbekende sites tussen, of zelfs Aliexpress? Dan weet je dat het gaat om dropshipping.
 • Er is geen telefoonnummer aanwezig. Dit hoeft niets te betekenen, maar kan in combinatie met bovenstaande punten wel duiden op dropshipping.

Conclusie

Dropshipping an sich is geen probleem. Het is simpelweg een logistieke methode. Het wordt echter een probleem als klanten veel betalen, voor een slechte service en kwaliteit. Wanneer ze dezelfde service krijgen als bestellen via sites als Aliexpress (lange levertijden, matige kwaliteit en kosten achteraf) voor een veel te dure prijs.

Recent Posts