Duurzaam Reizen – Complete Gids


duurzaam reizen tips

Wij Nederlanders reizen veel, je kunt vaak een stadje niet instappen of je hoort de eerste Nederlanders alweer voorbij komen. Zelf houden we ook van een mooie reis. Maar hoe kun je dit nu duurzamer aanpakken? En kan dat überhaupt? Duurzaam reizen? In dit artikel geef ik je zoveel mogelijk tips, zodat je jouw volgende reis misschien iets groener kunt boeken.

Wat is duurzaam reizen?

Duurzaam is een woord dat vandaag de dag makkelijk de wereld in wordt geslingerd, veelal als marketing term. Maar wat is nou duurzaam reizen? Hierover zijn de meningen verdeeld. Veel mensen zeggen dat reizen per definitie niet duurzaam is. Dit omdat je, vooral bij het maken van een verre reis, altijd een ecologische voetprint achterlaat.

Toch zou je kunnen stellen dat je wel duurzamer kunt reizen. Dit door bewust na te denken over de dingen die je kunt doen, om die voetprint te verkleinen. En daar gaan we het in dit artikel over hebben.

Bij duurzaam reizen moet je aan drie verschillende aspecten denken:

 • Milieu – Hoeveel impact heeft je reis op het (lokale) milieu en welke ecologische voetafdruk laat je achter?
 • Sociaal – Welke impact heeft je reis op de lokale bevolking?
 • Economisch – Draagt jouw reis bij aan de lokale economie? Zowel op korte termijn als lange termijn.

Op de fiets

Mijn opa en oma hebben vroeger eens de tandem naar Parijs gepakt. Ontzettend stoer vind ik dat! Er was na de oorlog weinig geld en een vakantie zat er voor velen niet in. Om toch op vakantie te kunnen hebben ze de fiets gepakt.

Hier moet je wel een bikkel voor zijn. Fietsen naar het buitenland is niet voor iedereen weggelegd. Maar het kan ontzettend leuk zijn en je ervaart het gevoel van complete vrijheid. Wordt het je te zwaar of wil je iets verder reizen? Ga dan een stukje met de trein.

Voor deze manier van reizen moet je wel goed voorbereid zijn. Koop een goede fiets, kijk hoe je zo licht en efficiënt mogelijk kunt inpakken en train je conditie.

Trein of bus

Hoewel dit al een stukje belastender is voor het milieu dan de fiets, zijn reizen met de bus of trein toch vele malen beter voor het milieu dan reizen met het vliegtuig.  

Ga je op vakantie naar Frankrijk of Spanje, dan is het beter voor het milieu om de bus of trein te nemen.

Compenseer je vlucht

Wil je toch vliegen, denk er dan over na om je vlucht (deels) te compenseren. Ik zeg deels, omdat dit duurder uit kan vallen dan je misschien denkt.

Een voorbeeld: één persoon stoot tijdens een retourvlucht Amsterdam – Bali zo’n 4,8 ton CO2 uit. Wil je dit compenseren, dan zou je per persoon 240 bomen moeten planten. (bron: vandebron) Dit zijn vrij schokkende cijfers!

Wil je jouw vliegreis (deels) compenseren door bomen te planten? Dit kan onder andere via OneTreePlanted en Treesforall.

reizen slow travel

Slow Travel

Je kent het vast wel, je gaat op reis naar Thailand en wilt binnen drie weken zoveel mogelijk van het land zien. Vaak willen we in te korte tijd teveel zien. We proberen zoveel mogelijk bezienswaardigheden in een korte tijd te stoppen, waardoor we veel reizen en vaak moe terugkomen van onze reis. Trust me, I get it! Maar een opkomende trend is Slow Travel.   

Slow Travel houd in dat je op je eigen tempo een land verkend. Je verdiept je in de lokale bevolking en dompelt je onder in hun cultuur. Je communiceert met de lokale bevolking en kijkt hoe het échte leven daar is. Ook draag je sociaal en economisch vaak je steentje bij.  

Wanneer je een verre reis maakt, trek er dan liever een heel aantal weken voor uit. Zo heb je echt de tijd om iets van het land te zien. Ook heb je meer tijd om te reizen met de bus, per boot of de nachttrein. Een binnenlandse vliegreis is vaak goedkoop, maar stoot wel veel CO2 uit.

Boek lokale accomodaties

Als je de lokale bevolking zoveel mogelijk wilt steunen, kies dan voor een lokale B&B of een accommodatie via AirBnB. Veel hotelketens worden gerund door grote, internationale bedrijven. Hier werken natuurlijk veel locals, maar veelal ook veel internationale studenten.

Door te boeken bij een B&B of lokaal gasthuis, steun je heel direct een lokale familie.

Boek duurzame acomodaties

Steeds meer accommodaties zijn eco-friendly. Dit houdt bijvoorbeeld in dat ze hun eigen stroom genereren, hun eigen eten groeien of dat ze investeren in de lokale bevolking. Let hier op tijdens het boeken.

Wees ook op je hoede voor Green Washing, waarbij een accommodatie zich groener voordoet dan ze daadwerkelijk zijn. Kijk of een hotel een certificaat heeft, zoals:

 • LEED – Wereldwijd
 • Green Globe – Wereldwijd
 • TripAdvisor Green Leaders – Wereldwijd
 • Green Key Global – Wereldwijd
 • Green Tourism Active – Wereldwijd
 • Green Tourism – UK
 • European Ecotourism Labeling Standard (EETLS) – Europa
 • Energy Star – Amerika
 • Certification for Sustainable Tourism – Centraal Amerika
 • GREAT Green Deal Certification Program – Centraal Amerika
 • Sistema de Distinción en Turismo Sustenatable – Chili
 • Hoteles + Verdes – Argentinië
 • Fair Trade Tourism – Zuid Afrika
 • Ecotourism Kenya – Kenia
 • Green Star Hotel – Egypthe
 • Eco Certification – Australië
 • Asian Eco-tourism Standard for Accommodations (AESA) – Azië

reizen duurzaam sustainable tips

Vermijd All-inclusive hotels

Hierboven noemen we het al even, maar All-inclusive hotels worden vaak gerund door grote, internationale bedrijven. Daarnaast boeken mensen een All-inclusive hotel vaak met de intentie daar zoveel mogelijk te blijven. Je maakt dus geen gebruik van lokale restaurants.

Als je tijdens je reis zoveel mogelijk positieve impact wil maken op de lokale bevolking, boek dan een lokaal gasthuis of B&B en eet zoveel mogelijk buiten de deur.

Do not disturb

Heb je een hotel geboekt? Laat je kamer dan niet dagelijks schoonmaken en gebruik je handdoek twee keer in plaats van één. Dit bespaart een hoop was!

Geen dieren knuffelen

In veel landen kun je knuffelen met leeuwen, olifanten verzorgen of op de foto met een beschermd diersoort. Deze zijn veelal onethisch. Het is soms lastig om te herkennen welke ervaringen nu wel of niet goed zijn, omdat de ondernemers er hele mooie verhalen bij kunnen bedenken. Green washing wordt dit ook wel genoemd.

Trap hier niet in. Als je met een dier mag knuffelen, aaien of berijden, dan moet er een belletje gaan rinkelen. Dieren worden op grote schaal gefokt, vroegtijdig bij hun moeder weggehaald, met angst en pijn getraind, soms gedrogeerd of de tanden en/of nagels worden getrokken. (bron) Kies liever voor een tour waarbij je dieren van afstand kunt bekijken.

Snorkel en duik verantwoord

Snorkelen en duiken veroorzaken veel schade aan het koraal. De wereld heeft ondertussen al tussen de 30 en 50 procent van zijn koraalriffen verloren. (bron) Daarnaast is een groot deel al onherstelbaar beschadigd. Veel plekken sluiten tijdelijk hun riffen, zodat het koraal zich kan herstellen.

Ga je duiken of snorkelen? Doe dit dan bij voorkeur in kleine groepjes. Laat de vissen met rust en raak het koraal absoluut niet aan! Hoe mooi het er ook uitziet.

Shop bij lokale winkels

Steun de lokale bevolking door te eten en drinken in lokale cafés, bij streetfood tentjes of restaurants. Koop leuke souvenirs voor je familie op lokale markten. Haal vers fruit op lokale markten.

Shop luchtige kleding in lokale winkels. Koop beauty- en verzorgingsproducten bij lokale winkeltjes. Schaf een schilderij of kunstwerk aan van een lokale kunstenaar. Je steunt er oprecht lokale gezinnen mee.

Ruim op

Dit is een opkomende trend die je steeds meer ziet tijdens het reizen. Toeristen die het strand of een stuk natuurgebied opruimen. Hiermee draag je positief bij aan het milieu. Dus ga je naar een strandje of een natuurpark? Neem een vuilniszak of plastic tas mee en verzamel vuilnis dat je onderweg tegenkomt. Je draagt niet alleen je steentje bij, het is ook nog eens heel bevredigend.    

Eigen water of koffie beker

Als we op reis zijn, kopen we vaak water in een flesje of een koffie-to-go. Water uit de kraan is namelijk niet altijd drinkbaar. En als we op pad zijn willen we snel een koffietje mee kunnen nemen. Door je eigen drinkbeker mee te nemen, voorkom je veel plastic afval. Vul je beker bij in een lokaal café.

Help een lokaal doel

Help een lokale non-profit of cummunity met werkzaamheden als verbouwen, eten koken of spullen uitdelen. Let op dat niet elke non-profit zit te wachten op toeristen die een dagje willen helpen. Benader ze dus van tevoren en laat heel duidelijk weten hoeveel tijd je vrij zou kunnen maken. En commit je dan ook echt aan deze tijd. Ik heb zelf bij een non-profit gewerkt en het is ontzettend vervelend als een vrijwilliger veel belooft, maar na een paar dagen afhaakt. 

Conclusie

Hoewel reizen dus nooit volledig duurzaam is, kun je wel veel dingen doen om het een stuk duurzamer te maken. Ik moet zeggen dat door het doen van research voor dit artikel, ik wel geschrokken ben van de cijfers omtrent vliegreizen. Hoewel ik wist dat het niet goed voor het milieu was, wist ik niet dat het zó’n impact had. Dit zet mij wel aan het denken voor toekomstige vliegreizen.

Heb jij nog meer tips die je met ons wilt delen? Stuur dan een mailtje naar info@doemaarnatuurlijk.nl  

Recent Posts