Duurzame en Biologische Babykleding Merken


duurzame babykleding merken biologisch katoen

In deze tijd willen steeds meer mensen hun steentje bijdragen aan het verbeteren van de wereld, iets wat ik heel erg mooi vind om te zien. Jouw baby’tje duurzame kleding geven is een mooie stap in de goede richting. Daarnaast is het ook een fijn gevoel om je baby in biologische kleertjes te kleden die niet bespoten zijn met zware en giftige chemicaliën.

Maar met een overschot aan merken babykleding zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Daarom heb ik een handig lijstje met merken gemaakt die duurzame en/of biologische babykleding verkopen, zodat je iets gerichter op pad kunt! 😊

Wat is duurzame babykleding precies?

Duurzaam betekent: het milieu weinig belastend. De kleding moet dus op een manier geproduceerd worden die het  milieu zo min mogelijk aantast. Daarnaast zijn de omstandigheden voor de (fabrieks)arbeiders ook belangrijk.

Voor het produceren van ‘normale’ kleding is veel water nodig en er wordt kunststof en gifstoffen gebruikt om het product sneller te laten groeien en om insecten te weren. En dit in hele grote getalen.

Welke stoffen zijn niet duurzaam?
Allereerst synthetische stoffen, want deze worden van ruwe olie gemaakt. Synthetische stoffen zijn bijvoorbeeld polyester, polyamide of nylon. Voor het produceren van katoen wordt ontzettend veel water gebruikt. Ook wol is helaas niet per sé duurzaam, hoewel het wel een natuurlijk product is.

Welke stoffen zijn dan wel duurzaam?
Biologisch katoen (of organisch katoen) is de meest bekende duurzame stof, hoewel er bij productie van biologisch katoen nog altijd veel water wordt gebruikt, worden er geen gifstoffen en kunstmest gebruikt en minder water.

Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van linnen, bamboe, Tencel en hennep. Ook zie je steeds meer kleding van gerecyclede stoffen.

Op welke keurmerken kun je letten?

Oeko-Tex Standard 100

Waarschijnlijk het meest bekende certificaat. Dit certificaat gaat over ALLE componenten waarmee een kledingstuk gemaakt wordt. Van het draadje tot het knoopje en de rits. Het keurmerk stelt strenge eisen aan het gebruik van schadelijke stoffen, zware metalen en bestrijdingsmiddelen. Het gaat dus vooral over de gezondheidsaspecten van de kleding en de productie. Deze producten zijn (al dan niet indirect) dus ook milieuvriendelijker.

Fairtrade

Dit keurmerk garandeert dat de boeren die de grondstoffen leveren een eerlijk loon krijgen en onder goede omstandigheden werken. Ook krijgen deze boeren ondersteuning op gebied van economische ontwikkeling, zodat ze een sterkere toekomst tegemoet gaan. (bron)

GOTS

Dit is een afkorting voor Global Organic Textile Standard. Kleding met een GOTS certificering is gemaakt van ten minste 70% biologisch katoen. Het garandeert ook dat er bij de teelt van het biologische katoen echt geen gebruik is gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest. GOTS eist ook goede arbeidsomstandigheden en een milieuvriendelijke productie.(bron) GOTS certificering kan ook van toepassing zijn op biologische hennep, linnen en wol.

Fair Wear Foundation

De Fair Wear foundation houdt streng toezicht op goede werkomstandigheden en controleert op kinderarbeid. Medewerker moeten een eerlijk loon krijgen, een vakvereniging, een wettig contract en worden beschermt tegen buitensporig overwerk, discriminatie en (seksuele) intimidatie. (bron)

Code of Conduct

Na de ramp in Bangladesh in 2013 laten veel bedrijven hun fabrikanten een Code of Conduct tekenen. Dit contract houdt in dat medewerkers met recpect en waardigheid behandeld dienen te worden. Het verbied discriminatie, gedwongen arbeid, kinderarbeid en (seksuele) intimidatie. Medewerkers moeten onder veilige en ethische omstandigheden kunnen werken.

Dit contract tekenen is één, maar het is erg belangrijk dat bedrijven het naleven van deze overeenkomst regelmatig controleren, of laten controleren door een derde partij.

 

Welke babykleding merken zijn duurzaam?

Noppies

Noppies is natuurlijk een ontzettend bekend kledingmerk. Het merk biedt kleding voor zwangere vrouwen en moeders, maar ook voor baby’tjes en kinderen. Wat fijn dat zo’n bekend merk niet alleen aandacht heeft voor ontwerp, maar ook voor duurzaamheid.

baby duurzaam noppies

Het merk biedt producten die gemaakt zijn van biologisch katoen. De boeren die hun grondstoffen produceren kunnen regelmatig een bezoekje en controle verwachten. Noppies werkt met katoenboeren die GOTS gecertificeerd zijn.

Het merk is tevens lid van The Better Cotton Initiative. De belangrijkste pijler voor de BCI is een verantwoord sociaaleconomisch milieu. De BCI helpt katoenboeren om op een betere manier te verbouwen, wat kan leiden tot meer oogst en dus meer omzet. Daarnaast helpt de BCI om het productieproces te verbeteren door het verminderen van water- en energiegebruik, met als eindconclusie minder schade aan het milieu. (bron)

Met hun fabrikanten heeft Noppies een Code of Conduct opgesteld. Of het contract wordt nageleefd wordt gecontroleerd door Noppies zelf, of een onafhankelijke derde partij. Fabrikanten kunnen onverwachte bezoekjes en controles verwachten.

Shop Noppies babykleding >>

 

Tumble ’n Dry

Dit merk is van Nederlandse origine en is opgericht in 2007. Het merk biedt stoere, hippe, comfortabele en betaalbare kinderkleding van 0 – 15 jaar.

biologische organische babykleding merken

De ZERO collectie van Tumble ’n Dry bestaat volledig uit biologisch katoen. Deze collectie biedt hele kleine maatjes, van 50-68. Daarnaast probeert het merk zoveel mogelijk biologisch katoen te gebruiken en dit percentage ook elk jaar te verhogen.

Het bedrijf heeft een Code of Conduct getekend met hun fabrikanten. Of dit wordt nageleefd wordt gecontroleerd door een derde, onafhankelijke partij (BSC).

Shop Tumble ‘n Dry babykleding >>

HEMA

De HEMA probeert zich de laatste jaren steeds meer te profileren als duurzaam bedrijf. HEMA biedt fijne basics aan voor baby’s en het merk is zeer betaalbaar. Zelf heb ik als tiener een paar jaar bij het bedrijf gewerkt en ik ben altijd erg positief over het bedrijf en de kwaliteit van de producten.

duurzame kinderkleding babykleding

HEMA geeft aan 100% duurzaam, biologisch katoen in te kopen volgens één van de drie duurzaamheidsstandaarden; Better Cotton Initiative (BCI) en biologisch gecertificeerd katoen via Organic Content Standard (OCS) en de Global Organic Textile Standard (GOTS).

Voor plastic producten voor eenmalig gebruik heeft HEMA de doelstelling om in 2020 duurzamere alternatieven te vinden waar mogelijk. Ook hebben ze de mooie doelstelling om voor 2025 100% gerecycled of hernieuwbaar materiaal voor plastic of polyester producten te gebruiken.

De producten van HEMA worden over de hele wereld geproduceerd. Het bedrijf vind het belangrijk dat producten op een verantwoorde manier geproduceerd worden, dus elke fabrikant heeft hun Code of Conduct ondertekend. Of deze overeenkomst door de fabrikanten wordt nageleefd wordt gecontroleerd door HEMA zelf en door een onafhankelijke, derde partij.

Shop HEMA babykleding >>

 

Fresk

Het merk Fresk is een Nederlands merk die leuke, bijzondere babyproducten maakt. Ze ontwerpen de producten in Nederland en die worden vervolgens op duurzame manier geproduceerd in Europa. Op deze manier heeft Fresk er optimale grip op.

organische babykleding

Veel producten van het merk zijn GOTS gecertificeerd, wat betekent dat het merk gebruik maakt van minstens 70% biologische vezels waarbij geen gebruik is gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

De babykleding collectie bestaat uit schattige wikkelvestjes, rompertjes, pyjama’s, broekjes en pakjes. Daarnaast bieden ze een leuke collectie slaapzakken, beddengoed en accessoires.

Shop Fresk babykleding en accessoires >>

 

Name It

Het merk Name It ontwerpt al meer dan 30 jaar leuke en betaalbare kleding voor kinderen. Het merk heeft voor hun baby collectie de focus op veiligheid, kwaliteit en de laatste trends.

duurzame biologische babykleding

Het merk werkt hard aan een inhaalslag op gebied van biologisch katoen. In 2020 wil het merk ervoor zorgen dat minstens 50% van hun katoenen producten gemaakt is van biologisch katoen. Hun doel is om dit percentage in 2025 opgeschroefd te hebben naar 100%. Een mooi streven.

Het merk geeft ook aan gebruik te maken van gerecycled polyester, maar in welke mate ze dit gebruiken kan ik helaas nergens vinden. Het merk geeft ook niet duidelijk aan waar de producten geproduceerd worden en onder welke omstandigheden.

Hoewel Name It dus nog wel wat kan verbeteren, zijn ze al aardig op de goede weg. Ze hebben een mooie visie voor 2025. Vandaar dat ik ze wel noem in deze lijst.

Shop Name It babykleding >>

Nawoord  

Dit is mijn lijst met duurzame babymerken. Weet jij nog een ander leuk merkje die ik kan uitpluizen en toevoegen? Stuur me gerust een mailtje op info@doemaarnatuurlijk.nl

Recent Posts

link to Walnoot olie

Walnoot olie

Walnoten, een gezonde snack om gematigd van te smullen. Walnoten kunnen gewoon lekker uit het vuistje worden gegeten. Maar net als andere noten zijn walnoten toch vrij energierijk. Een handjevol...