Duurzame Kledingmerken

duurzame kledingmerken dames heren kinderen baby

Wij maken jullie zoektocht naar duurzame kledingmerken graag zo makkelijk mogelijk. Daarom hebben wij het voorwerk al voor jullie gedaan. Door op de onderstaande links te klikken kom je bij een lijst met duurzame kledingmerken voor bijvoorbeeld dames, heren, kinderen of baby’s. 

Wat is duurzame kleding precies?

Duurzaam betekent: het milieu weinig belastend. De kleding moet dus op een manier geproduceerd worden die het  milieu zo min mogelijk aantast. Daarnaast zijn de omstandigheden voor de (fabrieks)arbeiders ook belangrijk.

Voor het produceren van ‘normale’ kleding is veel water nodig en er wordt kunststof en gifstoffen gebruikt om het product sneller te laten groeien en om insecten te weren. En dit in hele grote getalen.

Welke stoffen zijn duurzaam?

Biologisch or organisch katoen is de meest bekende duurzame stof, hoewel er bij productie van biologisch katoen nog altijd veel water wordt gebruikt, worden er geen gifstoffen en kunstmest gebruikt en minder water.

Daarnaast wordt er bij duurzame kleding veel gebruik gemaakt van linnen, bamboe, Tencel en hennep. Ook zie je steeds meer kleding van gerecyclede stoffen.

Welke stoffen zijn niet duurzaam?

Synthetische stoffen!! Want deze worden van ruwe olie gemaakt. Denk hierbij aan stoffen onder de naam polyester, polyamide of nylon.

Katoen is een natuurlijke stof, maar dit betekent helaas niet dat het een duurzame grondstof is. Voor het produceren van katoen wordt ontzettend veel water gebruikt. Ook wol is, hoewel natuurlijk, lang niet altijd duurzaam. Dit hangt af van het productieproces. 

Wat zijn belangrijke keurmerken? 

Fairtrade

Dit keurmerk garandeert dat de boeren die de grondstoffen leveren een eerlijk loon krijgen en onder goede omstandigheden werken. Ook krijgen deze boeren ondersteuning op gebied van economische ontwikkeling, zodat ze een sterkere toekomst tegemoet gaan. (bron)

Fair Wear Foundation

De Fair Wear foundation houdt streng toezicht op goede werkomstandigheden en controleert op kinderarbeid. Medewerker moeten een eerlijk loon krijgen, een vakvereniging, een wettig contract en worden beschermt tegen buitensporig overwerk, discriminatie en (seksuele) intimidatie. (bron)

Oeko-Tex Standard 100

Waarschijnlijk het meest bekende certificaat. Dit certificaat gaat over ALLE componenten waarmee een kledingstuk gemaakt wordt. Van het draadje tot het knoopje en de rits. Het keurmerk stelt strenge eisen aan het gebruik van schadelijke stoffen, zware metalen en bestrijdingsmiddelen. Het gaat dus vooral over de gezondheidsaspecten van de kleding en de productie. Deze producten zijn (al dan niet indirect) dus ook milieuvriendelijker.

GOTS

Dit is een afkorting voor Global Organic Textile Standard. Kleding met een GOTS certificering is gemaakt van ten minste 70% biologisch katoen. Het garandeert ook dat er bij de teelt van het biologische katoen echt geen gebruik is gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde organismen en kunstmest. GOTS eist ook goede arbeidsomstandigheden en een milieuvriendelijke productie.(bron) GOTS certificering kan ook van toepassing zijn op biologische hennep, linnen en wol.

Code of Conduct

Na de ramp in Bangladesh in 2013 laten veel bedrijven hun fabrikanten een Code of Conduct tekenen. Dit contract houdt in dat medewerkers met recpect en waardigheid behandeld dienen te worden. Het verbied discriminatie, gedwongen arbeid, kinderarbeid en (seksuele) intimidatie. Medewerkers moeten onder veilige en ethische omstandigheden kunnen werken.

Dit contract tekenen is één, maar het is erg belangrijk dat bedrijven het naleven van deze overeenkomst regelmatig controleren, of laten controleren door een derde partij.

Greenwashing

Er zijn helaas veel merken die zien hoe groot de trend “duurzaamheid” is en hier handig gebruik van maken. Zij voeren eerder slimme marketing dan echt een goede en duurzame productie. 

Waar kun je op letten om greenwashing te vermijden? 

Ten eerste kun je letten op de certificaten die we hierboven hebben genoemd. Ga naar de website van het merk en zoek op deze certificaten. Vaak hebben merken wel een kopje ‘duurzaamheid’ of ‘verantwoord ondernemen’. 

Wij raden de website Good On You aan. Op deze website worden merken onafhankelijk beoordeeld op hoe goed ze zijn voor mensen, dieren en de aarde. De merken krijgen hierbij een score van 0 tot 5. Hier kun je altijd een merk waarover je twijfelt opzoeken. 

Kortom

Waar we tien jaar geleden nog lang op zoek moesten naar duurzame merken en deze merken vaak ontzettend suf waren, is er vandaag de dag volop keuze! Let goed op certificaten om greenwashing te voorkomen. Shop ze!