Top 4 Etherische Olie bij ADHD

Etherische oliën zijn oliën die gemaakt worden door middel van destillatie van planten. Een etherische olie is zeer geconcentreerd. Het kan onder andere worden gemaakt van de bloemen, steel, bladeren, wortels en stam van een plant.

De populariteit van etherische oliën is over de afgelopen 5 jaar gegroeid en blijft groeien. Niet zo gek, want steeds meer wetenschappelijke onderzoeken onderbouwen de werking van etherische oliën voor bepaalde doeleinden.

Hoe werkt etherische olie bij ADHD?

Mensen en kinderen met ADHD hebben last van symptomen als hyperactiviteit, moeite met concentreren, chaotisch en vergeetachtig. Van enkele etherische oliën is bewezen dat ze je helpen ontspannen of de concentratie verbeteren.

Etherische-olie-adhd-concentratie

De meningen zijn verdeeld over de effecten van etherische oliën bij ADHD. Terwijl het de één enorm heeft geholpen, lijkt het bij de ander juist averechts te werken. De geur van etherische olie geeft hen juist teveel prikkels. Hoe dan ook, het is zeker het proberen waard!

In een Amerikaans artikel geeft een moeder van een meisje met ADHD aan dat etherische oliën haar dochter enorm goed helpen, vooral lavendel, vetiver en pepermunt olie worden door haar aangeraden. (3)

Je kunt etherische olie toevoegen aan een aromabrandertje of verstuiver, of aanbrengen op de huid door het te verdunnen met een dragerolie. Gebruik hierbij de verhouding van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie.

Voor kinderen dient deze verhouding nog meer verdund te worden, omdat zij een veel gevoeligere huid hebben. Dit zelfde mengsel kun je ook toevoegen aan een warm bad.
Je kunt ook wat etherische olie op een zakdoekje druppelen en deze meenemen om af en toe bij je neus te houden en te inhaleren.

Welke etherische oliën kun je gebruiken bij ADHD?

1. Vetiver etherische olie 
2. Lavendel etherische olie
3. Pepermunt etherische olie
4. Kamille etherische olie

Etherische oliën kunnen bijwerkingen hebben. Deze staan onderaan de pagina vermeld.

Vetiver etherische olie

Vetiver olie is niet één van de bekendste etherische oliën, maar zeker niet minder effectief. Het wordt gemaakt van de vetiver plant (lijkt op gras) en heeft een kalmerend effect. Een onderzoek uit 2015 toont zelfs aan dat vetiver olie hetzelfde kalmerende effect heeft als diazepam. (4) De olie zou mogelijk ook emoties beter in balans brengen.

adhd vetiver pepermuntolie lavendelolie

Lavendel etherische olie

Één van de populairste en meest bekende etherische oliën voor het ontspannen van lichaam en geest is lavendelolie. Lavendelolie kan een slaapverwekkend effect hebben, dus wellicht niet de beste olie om te pakken wanneer je een toets of vergadering hebt.

Pepermunt etherische olie

Pepermuntolie is bevorderend voor je concentratievermogen en alertheid. De sterke geur zendt een signaal naar je hersenen waardoor deze alerter worden. Pepermuntolie boost ook het energieniveau wanneer je een dip ervaart.

Kamille etherische olie

Kamille olie staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen. Net als lavendelolie kan kamille olie je wel wat slaperig maken. 

Bijwerkingen van etherische olie

Zwangere vrouwen – De meeste etherische oliën worden afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Kinderen – Lavendelolie en kamille olie zijn zeer vriendelijk en kunnen in een aroma diffuser gebruikt worden bij kinderen. (liever niet bij baby’s, hun reuk is erg gevoelig) Vetiver olie wordt afgeraden voor kinderen die jonger zijn dan 2 jaar. Pepermuntolie wordt bij voorkeur afgeraden voor kinderen.

Huid – Gebruik etherische oliën niet rechtstreeks op de huid. Dit kan irritaties veroorzaken. Verdun etherische olie met een dragerolie, bijvoorbeeld in een verhouding van 1 druppel etherische olie op 1 theelepel dragerolie. Wees bij gebruik voor kinderen extra voorzichtig en verdun nog beter. Een kinderhuid is gevoeliger dan die van een volwassene.
Zorg ervoor dat de olie niet in aanraking met je ogen en de binnenkant van je neus komen.

Inwendig gebruik – Veel etherische oliën zijn niet geschikt voor inwendig gebruik en kunnen zelfs giftig zijn. Lees je voor gebruik altijd in en lees de bijsluiter van het product.

Medicijnen – heb je een medische aandoening of slik je medicijnen? (bijvoorbeeld Ritalin) win dan advies in bij je arts of een aroma specialist voordat je etherische olie gaat gebruiken.

Etherische-olie-adhd-concentratie

Cijfers over ADHD

ADHD, ook wel Attention Deficit Hyperactivity Disorder genoemd, is een afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. De hersenen van kinderen en volwassenen met ADHD reageren sneller op prikkels (impulsen, stemmingen en gebeurtenissen). (1)

De meest recente cijfers over ADHD onder de Nederlandse bevolking stamt uit 2009. Toen had zo’n 2,9% van de Nederlandse bevolking in hun kindertijd ADHD, waarvan driekwart man. Of het aantal kinderen met ADHD is toegenomen is geen onderzoek naar gedaan, wel is het aantal recepten voor ADHD medicatie (methylfenidaat) voor jeugdigen van 4 tot 18 jaar is in een periode van tien jaar (2003-2013) verviervoudigd (Gezondheidsraad, 2014). (2) Interessante en opvallende cijfers.

* DoeMaarNatuurlijk.nl doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.

**Al onze artikelen zijn geschreven aan de hand van opgezochte feiten, de publicaties van aroma specialisten, homeopatische artsen en wetenschappelijke onderzoeken.