Etherische olie bij Yoga


aroma yoga etherische olie

Misschien heb je weleens aroma yoga op het rooster van je sportschool zien staan. Een vorm van yoga die steeds populairder lijkt te worden. Maar wat is aroma yoga precies en wat zijn de voordelen van het gebruik van etherische olie tijdens yoga? En wat is de top 6 beste oliën bij yoga? 

Wat is aroma yoga?

Aroma yoga is een vorm van yoga waarbij tijdens de oefeningen gebruik wordt gemaakt van etherische oliën. Dit kan een hele ontspannende vorm van yoga zijn zoals yin yoga, maar ook een zeer actieve vorm van yoga zoals hatha yoga. Tijdens de yoga wordt etherische olie verstuift in een aroma diffuser, waardoor de olie zich door de hele ruimte verspreid. 

Wat is het effect van etherische olie bij yoga?

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde oliën die gewonnen worden uit de stelen, bloemen, knoppen, bladeren, wortels en zaden van planten. Elke olie heeft zijn eigen geur en eigenschappen. Geur doet heel veel met je hersenen. Zo kunnen bepaalde geuren jou ontspanning geven en andere geuren je een energiek en verkwikkend gevoel geven.

Elke olie heeft ook zijn eigen eigenschappen. Zo zijn er oliën die een antiseptische werking hebben, maar ook oliën die een kalmerende, anti depressieve, verkwikkende, pijnstillende of ontstekingsremmende werking hebben. Je raad het al, etherische oliën kunnen voor vele verschillende doeleinden worden gebruikt.

Tijdens de yoga kunnen etherische oliën emoties oproepen, zorgen voor een diepere meditatie of voor beter aarden. Ook kunnen de oliën zorgen voor een betere concentratie of juist meer ontspanning.

Hoe gebruik je etherische olie?

Je kunt etherische oliën op verschillende manieren gebruiken. Tijdens yoga worden ze veelal op twee manieren gebruikt.

De eerste methode is het verspreiden van de oliën door middel van een aroma diffuser. Een aroma diffuser is een water vernevelaar waar je een paar druppels etherische olie aan toevoegt. De diffuser zorgt er vervolgens voor dat de olie gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid.

De tweede methode is het dragen van de olie op je huid. De olie dient hiervoor eerst met een dragerolie gemengd te worden. Pure olie is namelijk sterk geconcentreerd en kan een vervelende of allergische reactie veroorzaken op de huid. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld 1 theelepel kokosolie of amandelolie te mengen met 1 druppel etherische olie. Vervolgens kun je het mengsel aanbrengen op je polsen, hals en achter je oren.

Top 6 beste etherische olie bij yoga

In principe zou je elke olie kunnen gebruiken tijdens yoga. Toch zijn er een aantal oliën die onze voorkeur hebben. Hieronder leggen we uit welke oliën dit zijn en welk effect ze hebben.

Wierook olie

Wierook olie, ook wel frankincense olie genoemd, is een veel voorkomende soort etherische olie die wordt gebruikt in de aromatherapie voor klachten als stress, angst, pijn en ontstekingen. Wierook olie is afkomstig van de hars van de Boswellia Carterii, Boswellia Ferreana of Boswellia Serrata-bomen die veel voorkomt in Somalië en Pakistan.

Wierook wordt vanuit de bijbel al veel gekoppeld aan geloof en spiritualiteit. De olie werd in die tijd veelal gebruikt tijdens het bidden. De olie geeft rust en brengt je in balans. Daarnaast zou het je een diepere spirituele connectie geven. Ook zou wierook olie zorgen voor meer aarding en focus.

Lavendelolie

Lavendelolie is een etherische olie die door middel van stoomdestillatie uit diverse soorten lavendel wordt verkregen. Lavendel olie staat bekend om zijn kalmerende en antimicrobiële werking en wordt onder andere veel gebruikt tegen psychische klachten zoals depressie en angststoornissen, het verlichten van verschillende soorten pijn zoals hoofdpijn en menstruatiepijn en het bevorderen van een goede nachtrust.

Lavendelolie is een makkelijke beginners olie en is zo mild dat het als één van de weinige etherische oliën  rechtstreeks op de huid aangebracht kan worden. De olie geeft rust en brengt je in een meditatieve staat. De olie kan wel een ietwat slaapverwekkende werking hebben.

Sinaasappel olie

Sinaasappel olie wordt gewonnen door middel van koude persing van sinaasappel schillen. Voor 1 kilo olie is zo’n 200 kilo schillen nodig. Sinaasappel olie heeft een vrolijke, ontspannende en verkwikkende werking en is daarom zeer geschikt bij yoga. Het wordt veel gebruikt om een warme, aangename sfeer te creëren.

De olie kan tijdens yoga zorgen voor een energie boost en een betere concentratie. Daarnaast kan sinaasappel je ook helpen de stress van de dag los te laten.

Pepermunt olie

Pepermuntolie is een van de meest veelzijdige etherische oliën die er zijn. Het kan worden gebruikt om een aantal gezondheidsproblemen aan te pakken, van spierpijn en seizoensgebonden allergiesymptomen tot spijsverteringsklachten. Het wordt ook vaak gebruikt om het energieniveau te verhogen en de gezondheid van zowel de huid als het haar te verbeteren.

Pepermuntolie kan tijdens een yoga sessie je luchtwegen vrij maken waardoor je meer zuurstof binnenkrijgt. Het geeft meer je meer focus en helderheid van geest en meer energie. Dit is dus een hele geschikt olie bij het beoefenen van een intensieve vorm van yoga.

Sandelhout olie

Sandelhout olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de houtsnippers uit de kern van verschillende soorten sandelhout bomen. Sandelhout wordt veel gebruikt in parfums en cosmetica. De olie werkt ontspannend en kalmerend en zou zorgen voor een heldere geest.

Traditioneel wordt sandelhout gebruikt voor verschillende religieuze doeleinden. In India wordt sandelhout als heilig gezien en wordt dit hout gebruikt bij huwelijks ceremonies en bij de geboorte van een baby.

Sandelhout olie helpt je ontspannen en zorgt voor meer aarding en concentratie tijdens de yoga. Het is zeer geschikt voor een ontspannende vorm van yoga of voor meditatie.

Sandelhout is in het verleden zoveel gebruikt dat deze schaars is geworden. Vandaag de dag wordt het hout daarom nagenoeg alleen gebruikt om er olie van te maken. Een boom moet ook minstens 15 jaar oud zijn om gebruikt te worden voor de olie. Bij voorkeur zelfs 40-80 jaar oud. Dit is de reden waarom sandelhout olie ook wat prijziger is.

Cederhout olie

Cederhout etherische olie wordt gemaakt uit de houtsnippers van de cederboom. In de bijbel wordt cederhout genoemd als een bron van bescherming, wijsheid en overvloed. Cederhout etherische olie heeft onstekingsremmende-, pijnstillende-, krampstillende-, antiseptische-, schimmelwerende-, kalmerende- en insecticide eigenschappen.

Cederhout olie kan je tijdens yoga helpen ontspannen en zorgt voor een betere connectie tussen lichaam en geest. Het is een geweldige olie om te aarden tijdens yoga of een meditatieve sessie.

Recept 1: Ontspannende yoga sessie

  • 3 druppels wierook olie
  • 3 druppels lavendel olie
  • 3 druppels cederhout olie

Voeg bovenstaande oliën toe aan een aroma diffuser of meng ze met zo’n 50 ml dragerolie om ze aan te brengen op je huid. Deze combinatie werkt zeer ontspannend en bevorderd je stemming. Ook helpt deze combinatie bij een betere aarding.

Recept 2: Intensieve yoga sessie

  • 3 druppels sinaasappel olie
  • 3 druppels pepermunt olie
  • 3 druppels sandelhout olie

Voeg bovenstaande oliën toe aan een aroma diffuser of meng ze met zo’n 50 ml dragerolie om ze aan te brengen op je huid. Deze combinatie werkt opbeurend, geeft focus en energie en zorgt voor vrije luchtwegen.

Recent Posts