Geurkaarsen in Huis: Gevaarlijk of Bangmakerij?


Geurkaarsen gevaarlijk schadelijk gezondheid

Met de herfst in aantocht steken veel mensen de eerste kaarsjes weer aan om een gezellige sfeer te creëren. Vandaag de dag heb je heerlijke geurkaarsen met de geur van sandelhout, bloemen, of zelfs kerst of appeltaart. De variaties worden steeds creatiever.

Geurkaarsen zijn razend populair en sommige mensen branden het liefst het hele jaar door geurkaarsen in huis. Maar is dit gezond of juist heel erg schadelijk? Je leest het in dit artikel.

Zijn geurkaarsen gevaarlijk voor je gezondheid?

Kaarsen die paraffine bevatten zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Paraffine is een stof dat gemaakt wordt uit aardolie of steenkool. Uit onderzoek is gebleken dat bij het branden van deze kaars verschillende giftige stoffen vrij komen, waaronder aceton, benzeen en tolueen. Van al deze stoffen is bekend dat ze kankerverwekkend zijn. Ook komt er roet vrij tijdens de verbranding (fijnstof).

Maar gooi nu niet direct al je kaarsen weg. Hoewel het stukje hierboven heel heftig klinkt, is het niet bewezen dat het branden van geurkaarsen ook direct schadelijk is voor onze gezondheid. Ja, het is bewezen dat er kankerverwekkende stoffen vrijkomen bij het branden van paraffine kaarsen. Maar het is niet bewezen dat mensen die geurkaarsen branden ook daadwerkelijk vaker last hebben van kanker dan mensen die geen geurkaarsen branden. Er kan dus geen keiharde conclusie uit getrokken worden zonder nader onderzoek.

Wetenschappers geven ook aan dat deze stoffen pas schadelijk worden als men vaak en langdurig er aan blootgesteld worden. (bron) Maak je dus niet te druk als je af en toe een geurkaarsje brandt. Goed ventileren van de ruimte is ook een goede tip.

Paraffine wordt vaak in kaarsen gebruikt, omdat het een goedkope stof is. Vind je het toch te risicovol en brandt je liever geen kaarsen met paraffine? Kijk op de ingrediëntenlijst van de kaars of er paraffine in zit. Het vervelende is dat het ingrediënt paraffine schuil gaat onder meer dan 100 (!) verschillende benamingen, waaronder mineral oil, liquid petrolatum, paraffin oil en petroleum oil.

Twijfel je of er paraffine in je kaars zit? Steek het lont van de kaars aan. Komt er zwarte rook (roet) vrij? Dan zit er hoogstwaarschijnlijk paraffine in.

kaarsen branden in huis schadelijk

Zijn er “gezondere” alternatieven?

Soja kaarsen en kaarsen van bijenwas bevatten geen paraffine. Er komen, voor zover bekend, geen giftige stoffen vrij tijdens de verbranding van deze kaarsen. Zorg wel altijd voor goede ventilatie in huis.

Soja- en bijenwas kaarsen zijn vaak wel iets duurder dan kaarsen met goedkope materialen als paraffine. Een voordeel is dat deze kaarsen een stuk langer meegaan, soms wel tot 50% langer.

Tip: De heerlijke soja kaarsen van Woodwick. 

Laat je niet direct overhalen als een merk aangeeft dat hun kaarsen “natuurlijk” zijn. Kijk toch even welke ingrediënten de kaars bevat en wat “natuurlijk” voor dit merk inhoudt. Zo’n label wordt namelijk te pas en te onpas gebruikt, maar dit betekent niet dat het product ook voor 100% natuurlijk is.  

Parfum

Ook parfum, een synthetische geur, is vaak een vorm van aardolie. Kies daarom liever voor een geurkaars waar etherische oliën aan toegevoegd zijn. Dit zijn natuurlijke geurstoffen.

Er wordt ook gezegd dat overmatig gebruik van etherische oliën zorgt voor gezondheidsrisico’s, zoals het verstoren van de hormoonhuishouding. Maar laat je niet te snel bang maken; het gaat hier echt om overmatig gebruik en niet om het af en toe branden van een geurkaars.

Conclusie

Het woord “overmatig” is in dit geval waarschijnlijk het sleutelwoord. Het antwoord op de vraag of een geurkaars gevaarlijk is voor je gezondheid of niet zit waarschijnlijk ergens in het midden. Zet je huis niet vol met geurkaarsen die je het gehele jaar brandt.

Veel nieuwsberichten geven aan dat kaarsen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Maar hier zijn vaak zomaar (foutieve) conclusies getrokken uit wetenschappelijke onderzoeken.

Dat er een kankerverwekkende stof vrijkomt bij het branden van een kaars, betekent namelijk niet automatisch dat je kanker krijgt van het branden van een geurkaars. Om de precieze effecten van het branden van een geurkaars op de gezondheid te kunnen meten, is veel meer onderzoek nodig.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor een sojakaars of een kaars gemaakt van bijenwas.

Recent Posts