Heerlijke Glutenvrije, Lactosevrije Cheesecake


glutenvrije lactosevrije cheesecake

Ben jij een echte zoetekauw maar mag je geen gluten en/of lactose? Dan zit je met dit heerlijke receptje goed! Het is een gezonde variant, dus ook prima als ontbijt of tussendoortje te eten. Hij wordt gemaakt met lupinemeel in plaats van koekjes.

Bereidingstijd:
10 minuten voorbereiding
45 minuten bakken

Benodigdheden:

  • Oven of Airfryer
  • Springvorm 12 cm
  • Kom
  • Spatel

Ingrediënten (1 persoon):

  • 200 gr. Kokosyoghurt
  • 1 ei
  • 10 gr. Lupinemeel
  • 1 el citroensap
  • 1 tl vanille extract
  • 15 gr. Ahornsiroop
  • 75 gr. Bosvruchten

Dit recept is gebaseerd op het recept van Marike Bol uit haar boek Bakken zonder Tarwe (shop via Bol.com).

Instructies:

Stap 1 – Verwarm de oven vast voor op 160 °C.

Stap 2 – Vet de springvorm in met olie. (bij voorkeur kokosolie)

Stap 3 – Meng de kokosyoghurt, ei, lupinemeel, citroensap, vanille extract en ahornsiroop goed door elkaar.

Stap 4 – Giet het mengsel in een springvorm met 12 cm diameter.

Stap 5 – Verdeel de bosvruchten over de bovenkant van het taartje.

Stap 6 – Nu gaat het taartje 45 minuten de oven in.

Stap 7 – Hierna laat je het taartje minimaal een halfuur afkoelen in de koelkast.

En eetsmakelijk! Je heerlijke glutenvrije en lactosevrije taartje is klaar!

Variaties

Het recept hierboven is de klassieke cheesecake variant.

Je kunt het vanille extract ook vervangen voor aardbeien extract, met aardbeien bovenop. Of vervang de bosvruchten voor kersen, voor een heerlijk vanille-kersen cheesecake.

En natuurlijk is het ook mogelijk om een grotere taart te maken met dit recept. Je hebt dan een grotere vorm nodig en natuurlijk meer ingrediënten. Houd er dan wel rekening mee dat de taart waarschijnlijk iets langer moet opstijven in de koelkast. De vulling van de taart is vaak namelijk nog wat slap als je hem uit de oven haalt. Deze stijft op in de koelkast, vandaar dat hij minstens 30 minuten hierin moet staan.

Airfryer

Dit recept kan ook gemaakt worden in de Airfryer. In principe blijft alles hetzelfde, de ingrediënten, hoeveelheden etc.

Je stelt de Airfryer in op 160 °C en bakt het taartje vervolgens zo’n 30 minuten. Laat ‘m ook weer 30 minuten afkoelen in de koelkast.

Zelf vind ik bakken met een Airfryer soms iets lastiger. Het lijkt wat bewerkelijker. Controleer dus zo nu en dan hoe het taartje eruit ziet.

Het recept hierboven is gebaseerd op het recept van Marike Bol uit haar boek Bakken zonder Tarwe (shop via Bol.com).

Recent Posts