Hoe kan ik mijn CO2 uitstoot compenseren?


hoe-compenseer-ik-mijn-co2-uitstoot

Het klimaatvraagstuk is iets wat de wereld steeds meer in zijn greep houdt. Op grote schaal overleggen politici op conferenties als in Parijs en Glasgow over hoe de uitstoot van CO2 gereduceerd kan worden.

Want dat het klimaat opwarmt door onze massale uitstoot van dit “afvalgas van de industriële samenleving” is boven iedere twijfel verheven. CO2 zorgt ervoor dat warmte van zonlicht de Aarde nog prima kan bereiken, maar minder makkelijk weer kan ontsnappen. Meer CO2 betekent dus een warmer klimaat.

Wil jij zelf een bijdrage leveren een een betere wereld, dan stel je jezelf misschien wel deze vraag: Hoe kan ik mijn CO2 uitstoot compenseren? Je bent niet de enige die zich dit afvraagt! Je kunt allereerst veel doen om je CO2 uitstoot te verminderen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld bomen (laten) planten om je uitstoot te compenseren. In dit artikel lees je er meer over.  

Wat je bespaart hoef je niet te compenseren

Het is misschien een schot voor open doel, maar een duurzamer leven kan beginnen met de makkelijke stapjes. Er zijn vast heel wat gewoontes in je leven waar je niet over nadenkt, maar waarbij een kleine gedragsverandering al heel wat CO2 besparing kan opleveren.

Het vlees op de botten

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de veeteelt wereldwijd verantwoordelijk is voor een groot deel van de CO2 uitstoot, percentages variëren tussen de 12 en 16 procent. Het eten van wat minder of helemaal geen vlees kan dus al een flinke deuk in een pakje halvarine slaan.

De warme trui en de zandloper

Alles wat met verwarmen te maken heeft kost energie en daarmee stoot je dus CO2 uit. Dus zet thuis de verwarming een graadje lager en trek een warme trui aan. Sta wat korter onder de douche, een zandlopertje kan hierbij helpen. Ook kan je de kraan uitdraaien als je huid en haar aan het inzepen bent. Dan spoel je niet de helft van de zeep weg, je wordt dus nog schoner ook.

Kedeng kedeng, hoehoe!

Ieder dag weer op weg naar het werk weer aansluiten in de file? Overweeg eens om met de trein te pendelen. Je hoeft niet zelf te rijden dus je kan onderweg nog wat doen, krantje lezen of alvast wat werk wat je later niet meer hoeft te doen. Of lekker naar buiten kijken en inschatten hoeveel sneller je gaat dan de file op de snelweg naast het spoor!

Duurzamer reizen

Er bestaan een heleboel tips om duurzamer te reizen en daarbij ook je CO2 uitstoot te verminderen. Een voorbeeld hiervan is reizen per trein of bus, in plaats van vliegtuig. Wil je meer tips lezen? Lees ons artikel: Duurzaam reizen – De complete gids

Compenseren maar!

Er zijn natuurlijk kilo’s CO2 die je niet zo makkelijk voorkomt. Je huis moet toch ennigszins verwarmd worden en niet iedereen kan met de auto naar het werk. Wil je verder gaan met milieubewust leven dient de vraag zich weer aan, hoe kan ik mijn CO2 uitstoot compenseren? De antwoorden op deze vraag liggen soms wat minder voor de hand dan bij de bespaarvraag, maar antwoorden zijn er wel degelijk.

hoe-compenseer-ik-mijn-co2-uitstoot 2

Draai het uitstootproces om

CO2 komt vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen. Dit is koolstof die over miljoenen jaren door de natuur is opgeslagen in de vorm van kolen, olie en gas. De meest directe manier om de CO2 weer terug te stoppen in deze natuur is door het omgekeerde van verbranding: fotosynthese.

Alle planten groeien omdat ze water en CO2 uit de lucht omzetten in de biomassa waaruit ze bestaan. Het planten van bomen is een effectieve manier om je CO2 uitstoot te compenseren. De bomen gaan groeien en nemen jaarlijks gemiddeld 21 kilogram CO2 op.

Heb je geen bos als achtertuin? Er bestaan goede doelen die van jouw donatie bomen planten, een milieuvriendelijker goed doel bestaat haast niet.

Goede doelen die bomen planten:

Prijsopslag voor CO2 opslag

Steeds meer vliegtuigmaatschappijen bieden de mogelijkheid om een opslag te betalen op je vliegticket.

Vliegen is de meest vervuilende manier van vervoer met de hoogste CO2 uitstoot per kilometer. Door een kleine opslag te betalen investeert de vliegmaatschappij dit bedrag in duurzame projecten. Ook hieronder vallen vaak bosprojecten.

Ook sommige oliemaatschappijen bieden deze mogelijkheid aan de pomp, een kleine meerprijs voor een liter benzine voor duurzame projecten. Het voordeel van deze projecten ten opzichte van zelf doneren aan een goed doel, is dat de berekening van hoeveel je ongeveer zou moeten doneren voor je wordt gedaan. Je mag er dus vanuit gaan dat jouw bijdrage ongeveer voldoende is om jouw reis-CO2 te compenseren.

Helaas blijkt daar in de praktijk nog wel wat op af te dingen en is de hoeveelheid CO2 die gecompenseerd wordt veel minder dan wat de reis daadwerkelijk aan uitstoot veroorzaakt.

Steeds meer creatieve initiatieven die CO2 uitstoot verminderen

Steeds meer initiatieven worden opgezet om de CO2 uitstoot aan te pakken. 

Zo is er een brouwerij in Australië die een klimaatneutraal model heeft ontwikkeld voor het brouwen van bier. Zij vangen de CO2 uitstoot op en dit wordt geleid naar een bioreactor met micro-algen. Deze micro-algen “eten” de CO2 en produceren hier, door middel van fotosynthese, uiteindelijk zuurstof mee. (bron)

Recent Posts