Helix Piercing: Ervaring, verzorging en tips


helix piercing verzorging

Recentelijk heb ik een helix piercing laten zetten, in mijn linker oor bovenin. Ik wilde het al jaren, maar het was er nooit van gekomen. In dit artikel deel ik mijn ervaring en ervaringen van vriendinnen met je en vertel ik je hoe ik mijn helix piercing moest verzorgen.  

Toen ik eens bij de juwelier zat om mijn tweede paar gaatjes te laten schieten vroeg ik haar of ze ook direct een helix piercing wilde schieten. Ze gaf aan dat ze dat niet deed. Hier vertel ik straks meer over. Uiteindelijk komt het er op neer dat ik te schijterig was om de piercing te laten piercen. Ik ben pas gegaan toen een andere vriendin zei dat ze het ook al jaren wilde, maar het net als ik niet durfde. Toen zijn we samen gegaan haha, erg he?

Wat is een helix piercing precies?

Het woord helix betekent ‘spiraal’ of ‘krul’. Het is de buitenste rand van je oor, die van binnenuit in een soort krul naar buiten loopt, naar je oorlel. Een helix piercing kan dus aan de binnenkant van je oor, in de helix gezet worden. Maar ook bovenin of halverwege je oor. Het gaat erom dat het in de buitenste rand wordt gezet.

Wanneer je vraagt om een helix piercing te laten zetten, is het dus belangrijk dat je samen met de piercer de juiste plek bepaald.  

Deed het zetten van een helix piercing pijn?

Heel eerlijk, ja het deed behoorlijk pijn. Dat vonden zowel mijn vriendinnen die een helix piercing hebben, als ik. Natuurlijk heeft iedereen een andere pijngrens. Maar de pijn is wel van korte duur dus het is goed vol te houden. Laten we het er vooral op houden dat het erg vervelend is.

Hoe ging het piercen?

Ik moest in de stoel gaan zitten en de vriendelijke dame van de tattoo shop legde alles duidelijk en rustig uit en maakte alles netjes schoon, inclusief mijn oor. Ze zette een stipje op mijn oor, om er zeker van te zijn dat we beiden dezelfde plek in gedachten hadden.

Ik kon kiezen tussen een staafje of een ringetje. Ik vond een ringetje mooier, maar het was een hele grote ring omdat er genoeg ruimte moet zijn voor de zwelling. Met zo’n grote ring was ik bang dat ik overal achter bleef haken, dus ik heb voor een staafje gekozen.

Ze liet de naald zien waarmee ze zou gaan piercen. Ik was heel zenuwachtig en zag erg tegen de pijn op. Ze zette een klem op mijn oor, zodat ze de naald er heel precies doorheen kon prikken. Mijn vriendin liet de piercing lager plaatsen, halverwege haar oor. Bij haar werd de klem niet gebruikt. De klem was niet pijnlijk, maar voelde wel heel vervelend. Ik weet echter niet wie van ons beter af was, want ik had dan wel die vervelende klem waardoor ik al wat pijn voelde en het zich dus voor mijn gevoel opbouwde, maar zij had INEENS die naald.

Daarna kwam dus de naald. Een hele scherpe, vervelende pijn. Je voelde de naald echt door verschillende lagen huid en kraakbeen gaan. Dus je voelde zeg maar “tjuk tjuk tjuuk”. Misschien denk je nu, wat? Maar ik wed dat je na het zetten van je helix piercing precies begrijpt wat ik hiermee bedoel.

En toen was het klaar. Je voelt dan, net als bij het zetten van oorbellen, een vervelend brandend gevoel. Maar geen echte pijn meer. De koude wind buiten op je oren is dan bijvoorbeeld heel vervelend. Je oren voelen warm en gloeien. Maar het is goed vol te houden. Na een paar uur voel je het al een stuk minder. Wel voel je elk stootje tegen je oor! Dus voorzichtig aan!

Waarom niet schieten?

Ik wilde dus heel graag het gaatje laten schieten, want dat gaat veel sneller. Voor mijn gevoel is het ook minder pijnlijk. Een vriendin van mij heeft het gaatje laten schieten.

De dame van de tattooshop legde uit waarom een helix piercing laten schieten niet goed is. Door te schieten maak je een rafelige wond, die minder goed geneest. Je oor kan dan sneller gaan ontsteken en er kan zelfs een ‘bloemkool oor’ ontstaan.

Wanneer je een helix piercing met een naald piercet, maak je een mooi groot en precies rond gaatje. Dit gaatje geneest veel beter en ziet er beter uit.  

Hoe verzorg je een helix piercing?

Onze piercer gaf ons een hele makkelijke gebruiksaanwijzing mee voor het verzorgen van onze piercing.

 1. Laat de wond zoveel mogelijk met rust en blijf er van af.
 2. Neem dagelijks een douche en maak je piercing schoon door de douchekop op je oor te houden.
 3. Zorg dat er geen zeep, crème, haarspray en andere producten bij de wond komen.
 4. Dep je piercing na het douchen voorzichtig droog met een stukje keukenpapier.
 5. Je hoeft geen speciale middelen te gebruiken, maar neem contact op met de tattooshop als je wond begint te ontsteken.

Wat mag je niet doen na het zetten van een helix piercing?

We kregen een mooie brief met do’s en vooral don’ts mee. Wat mag even niet:

 • Raak de piercing zo min mogelijk aan.
 • Draai en verschuif de piercing niet.
 • Vermijd de sauna, stoombad of het zwembad.
 • Vermijd ook natuurwater en de zee.
 • Draag geen mutsen, hoeden en draag je haar vast.
 • Pas op met haarlak, zeep, gel etc.
 • Smeer geen zalf, vaseline of andere middelen op de wond.
 • Verwijder de piercing tijdens het genezingsproces niet.
 • Slaap tijdens het genezingsproces niet op het oor met je piercing.

Hoe lang duurt het genezingsproces?

Kraakbeen geneest ontzettend langzaam. Een helix piercing heeft dan ook een veel langer genezingsproces dan normale gaatjes. Houd rekening met zeker 6-9 maanden.

Mijn conclusie

Ik vind een helix piercing heel mooi en stoer staan, maar zag er ontzettend tegenop omdat het echt gepiercet moet worden. Het laten zetten deed ook zeker pijn, bij zowel mijzelf als bij mijn vriendinnen, maar de pijn was wel van korte duur en dus goed vol te houden. Bij ons allemaal is de piercing goed genezen en zijn er gelukkig geen ontstekingen gekomen. Ik ben erg blij met mijn piercing!

Recent Posts