Hoe Verzorg Je Een Orchidee?


hoe verzorg je een orchidee

De Orchidee is een prachtige bloem en één van de meest populaire planten voor in huis. Niet zo gek, want de plant is niet alleen ontzettend mooi, maar de bloem gaat ook lang mee. De Orchidee is het meest bekend in het roze, maar is er ook in wit, paars en paars/roze met geel. De Orchidee wordt vaak cadeau gegeven, omdat ze symbool staan voor liefde.

Er zijn wereldwijd meer dan 20.000 soorten Orchideeën. Bij het verzorgen van de Orchidee spelen verschillende factoren een rol, waaronder poten, grond, water en licht.

Hoe verzorg je een orchidee?

 1. Poot de Orchidee in een pot met gaten. 
 2. Kies voor een water doorlatende bodem, zoals houtsnippers.
 3. Zorg voor een temperatuur tussen 16-24 graden Celcius
 4. Zorg voor veel indirect licht
 5. Geef om de paar dagen water
 6. Geef je Orchidee voeding en knip de bloemen bij
 7. Verpot de plant als hij te groot groeit

Dit is hoe je een Orchidee verzorgt in het kort. Hieronder leggen we uitgebreid uit hoe je dit doet en wat de ideale omstandigheden zijn. Direct een Orchidee kopen? Klik hier om de plant te bestellen via Bol.com 

Poten

De bewatering van de Orchidee is één van de meest belangrijke factoren. Het is daarom van belang dat de Orchidee in de juiste pot wordt gepland. Kies voor een pot met gaten, zodat het overtollige water weg kan lopen indien nodig.

Je kunt deze pot met gaten vervolgens weer in een mooie keramieken pot of een andere pot naar jouw smaak zetten. Wanneer de bloem water nodig heeft, zal deze het vanuit onderin de pot via de wortel opnemen.

Grond

Kies bij voorkeur voor grond die water goed doorlaat, niet opneemt. Denk bijvoorbeeld aan houtsnippers, die worden veel gebruikt voor de Orchidee.

Temperatuur

De Orchidee groeit het beste op kamertemperatuur, tussen de 16 en 24 graden Celsius. Dit is dus niet zo ingewikkeld. Houdt er wel rekening mee dat ze het niet te warm krijgen, bijvoorbeeld door ze boven de verwarming te zetten. Deze plant heeft ook behoefte aan een klein beetje ventilatie.  

Licht

De Orchidee doet het plantje veel licht krijgt. Maar niet teveel licht en geen direct zonlicht. Dus plaats de plant bij voorkeur voor een raam waar de zon gedurende de dag niet vol op staat.

Wil je ze wel voor een raam plaatsen waar de zon pal op staat? Kies dan voor een vitrage of een in-between. Zo wordt het licht toch iets verzacht.  

Water geven

Over het algemeen zul je de Orchidee om de paar dagen water moeten geven. Wel zijn er een aantal factoren die dit beïnvloeden, dus lees even verder.

Hoeveel water je jouw Orchidee moet geven hangt deels af van welke grond je hebt gebruikt. Heb je gekozen voor grond die water doorlaat, dan zul je iets vaker water moeten geven dan grond dat water opneemt en vasthoudt.

Hoeveel water je moet geven hangt ook af van de luchtvochtigheid en temperatuur in huis. Is de luchtvochtigheid laag? Geef dan vaker water. Is de temperatuur in huis hoog of staat de verwarming aan omdat het bijvoorbeeld winter is? Geef dan ook vaker water.

Een Orchidee krijgt al gauw teveel water. Als dit gebeurd, gaan de wortels rotten, dus dit is absoluut niet de bedoeling. Voel daarom voordat je water geeft aan je plant even hoe de bodem voelt. Voelt deze vochtig? Dan heeft je plant nog geen water nodig. Voelt de bodem droog? Dan is het tijd voor wat water!

Sprayflacon

Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Is de luchtvochtigheid in huis laag? Probeer deze dan te verhogen door bijvoorbeeld een bakje water op de verwarming te zetten. Of gebruik nu en dan een sprayflacon op je Orchidee om de luchtvochtigheid rondom je plant te verbeteren.

Hoe houd je de bloemen mooi?

Om de bloemen van je Orchidee mooi en gezond te houden wordt aangeraden om je Orchidee eens per maand voeding voor kamerplanten te geven.

Het is ook belangrijk om de plant te ‘snoeien’ zodat er nieuwe bloemen kunnen blijven groeien. Als een bloem uitgegroeid is en uitgedroogd is, knip deze dan weg vanaf de basis van de stengel. De plant krijgt dan genoeg ruimte en energie om een nieuw steeltje en bloem te groeien.

orchidee groeit niet

Waarom groeit mijn Orchidee niet?

Er zijn verschillende redenen waarom je Orchidee niet groeit, of geen bloemen krijgt. Je orchidee:

 1. Krijgt teveel licht
 2. Krijgt te weinig licht
 3. Staat bij de verwarming
 4. Staat in de serre
 5. Krijgt niet genoeg voeding
 6. Krijgt teveel water
 7. Heeft teveel dode bloemen
 8. Staat in een te kleine pot
 9. Is in het laagseizoen

Krijgt de plant teveel licht?

Als je plant in de volle zon staat krijgt hij teveel licht. De bloemen verbranden en hij zal langzaam dood gaan. Zet de plant op een andere plek, of plaats vitrage of in-betweens zodat het licht verzacht wordt.

Krijgt de plant te weinig licht?

Een Orchidee heeft veel indirect zonlicht nodig. Anders gaat de plant dood. Als je de plant op een plek zet waar hij niet genoeg licht krijgt zul je een groeilicht moeten plaatsen.

Staat je plant bij de verwarming?

Een veelgemaakt fout is dat de plant wordt geplaats voor het raam, vol bij de verwarming. Een Orchidee groeit bij een kamertemperatuur tussen de 16 en 24 graden Celcius. Als ze boven de verwarming staan, is de temperatuur te warm voor ze.

Staat je plant in de serre?

Ook te koude omstandigheden zijn niet gunstig voor de Orchidee. Als je ze dus bijvoorbeeld in de serre plaatst is het belangrijk dat de temperatuur niet te laat is. Lager dan 16 graden Celcius is niet goed voor de Orchidee.

Krijgt hij geen voeding?

Om een Orchidee voor lange periode mooi te houden heeft hij voeding nodig. Ongeveer eens per maand, maar sommige planten hebben vaker voeding nodig. Dit is ook afhankelijk van verschillende factoren. Kies voor kamerplant voeding, of voeding speciaal voor de Orchidee.

Je Orchidee krijgt teveel water

Dit is een veelgemaakte fout. In principe moet je een Orchidee om de paar dagen water geven. Maar controleer wel eerst of de grond ook echt droog is. Als de grond vochtig is en je geeft je plant alsnog water, dan kunnen na verloop van tijd de wortels gaan rotten. 

Knip je dode bloemen wel weg?

Als een bloem uitgebloeid is en opgedroogd is, is het belangrijk deze weg te knippen. Zo kan alle energie van de plant gaan naar het groeien van een nieuwe steel en bloem, in plaats van naar een dode bloem.

Te kleine pot

Als je een te kleine pot hebt kunnen de wortels stikken. Dan gaat de plant dood. Controleer de wortels van de plant. Zien ze er bruin uit of proberen ze uit de pot te sneaken? Dan zul je de plant moeten verpotten naar een grotere pot.

Is het wel het juiste seizoen?

De Orchidee groeit het beste in de herfst. De zomer is het laag seizoen van de plant. Wil je per sé bloemen aan je plant hebben in de zomer? Dan zul je extra je best moeten doen om de juiste omstandigheden te creëren en zul je de plant extra voeding moeten geven. Liever accepteer je gewoon dat je plant niet altijd in bloei kan staan.

Succes met het groeien van jouw Orchidee. Veel mensen geven een Orchidee cadeau. Misschien is het handig om een uitdraai te maken van dit artikel en het mee te geven. Zo weet je zeker dat jouw cadeau lang meegaat.

Recent Posts