Hoe Verzorg je een Pannenkoekplant?


hoe verzorg je een pannenkoekplant

Wie is er niet fan van het leuke pannenkoekplantje? Een leuke en populaire kamerplant die vrij makkelijk te verzorgen is en te stekken is. Het plantje was in de jaren 70 razend populair, dus je kunt hem gerust retro noemen. In dit artikel vertel ik je alles over de verzorging van de pannenkoekenplant. Ik leg je ook uit hoe je het plantje stekt en je krijgt antwoord op de meest voorkomende problemen.

De pannenkoekenplant, oftewel de Pilea Peperomioides, is een plantje dat van origine uit China komt. Hij heeft mooie ronde, groene, platte blaadjes. Dit is ook de reden waarom hij de naam pannenkoek gekregen heeft. 

Hoe verzorg je een pannenkoekplant in het kort:

 1. Plaats je plant in een grotere pot direct na aanschaf, of in de lente.
 2. Geef je pannenkoekenplant minimaal eens per week water.
 3. Geef je plant veel indirect zonlicht.
 4. Zorg voor een goede temperatuur, niet lager dan 14 graden Celsius.
 5. Geef eventueel eens per jaar wat extra voeding.

Hieronder leg ik je alles in details uit. Dus lees snel verder! Direct een pannenkoekplant kopen? Klik hier om er één te bestellen via Bol.com!

Poten

Verplaats je pannenkoekplant direct naar aanschaf naar een pot die een slag groter is. Vul de pot op met universele potgrond.

Als je de plant niet direct na aanschaf hebt verplaatst kun je beter wachten tot de lente. Je plantje zal dan sneller herstellen van de verhuizing. Verplaats de plant om de paar jaar naar een nieuwe, grotere pot.

Door de plant in een grotere pot te plaatsen krijgt hij niet alleen ruimte om te groeien, maar ook ruimte om stekjes te groeien.  

Water

Geef je pannenkoekplant regelmatig water, minimaal eens per week. Heb je de pannenkoekplant bij de verwarming staat of in een terracotta pot, dan verliest hij extra snel water.

De grond moet altijd lichtvochtig zijn. Als de grond te droog is kunnen de bladeren uitdrogen. Houd de grond van de plant dus goed in de gaten.

Teveel water is ook weer niet goed. De wortels van de plant kunnen dan gaan rotten. De grond moet dus niet nog steeds heel nat zijn als je de plant opnieuw water wilt geven.  

Licht

De pannenkoekplant heeft veel zonlicht nodig. Plaats hem niet in de volle zon, dit is niet goed voor de bladeren. Plaats de plant het liefst voor een raam waar hij indirect zonlicht krijgt, of voor een raam met vitrage.

Als de plant te weinig zonlicht krijgt groeit hij niet goed. De bladeren kunnen dan ook geel worden en slap gaan hangen.

Draai de plant af en toe bij. De bladeren groeien naar het licht toe. Als je de plant dus niet af en toe bijdraait gaat hij scheef groeien.

Als de plant minder licht krijgt zal hij een meer donkere kleur groen krijgen en zal de plant eerder in de breedte groeien dan in de hoogte.

Temperatuur

De plant houdt van warmte en doet het goed op kamertemperatuur. Hij kan niet tegen temperaturen lager dan 10 graden Celsius.

Zet de plant liever niet te dicht bij de verwarming. Hierdoor kan hij sneller zijn bladeren los gaan laten.

Luchtvochtigheid

De pannenkoekplant doet het goed in drogere omstandigheden. Het is dus niet nodig om je plantje te sprayen met een sprayflacon.

Voeding

In principe heeft een pannenkoekplant niet extra voeding nodig. Je kunt eventueel eens per jaar, bij voorkeur in de zomer, wat kamerplant voeding geven.

pannenkoekplant gele bladeren

Hoe stek je een pannenkoekplant?

Een pannenkoekplant is in principe heel makkelijk te stekken. Als je een pannenkoekplant in een grote pot zet, krijgt hij de ruimte om stekjes te groeien. Dit zijn mini plantjes die rondom de grote plant groeien.

De foto hierboven is toevallig een stekje dat ik van een vriendin heb gekregen. 

Hoe stek je een pannenkoekplant in het kort:

 1. Kies de grotere stekjes met meerdere blaadjes.
 2. Graaf het zand om het stekje weg, zodat je zicht hebt op de wortels.
 3. Snijd het plantje zo dicht mogelijk bij de moederplant af.
 4. Zet het plantje in een klein glaasje met een bodempje water zodat hij worteltjes kan groeien. De blaadjes mogen niet onderwater staan.
 5. Laat het plantje zo’n 2 weken groeien. Ververs het water regelmatig.
 6. Als het plantje genoeg wortels heeft, kun je hem planten in een potje met potgrond.

Heb je nog meer toelichting nodig? Bekijk dan het onderstaande filmpje van Super Groene Vingers. 

Is een pannenkoekplant giftig?

Nee, de pannenkoekplant is niet giftig voor kinderen, honden of katten. 

Pannenkoekplant FAQ – Veelvoorkomende problemen

Witte stipjes op de blaadjes van de pannenkoekplant

Als je witte stipjes op de bladeren van de pannenkoekplant ziet, dan betekent dit dat er zout of harde chemicaliën in het water zitten. Gebruik dan liever gefilterd water of regenwater voor je plantje. 

Mijn pannenkoekplant hangt slap

Het kan zijn dat je jouw plantje net verhuisd hebt naar een grotere pot. Dan kunnen de blaadjes even slap hangen. Als dit het geval is heeft je plant gewoon even tijd nodig om bij te komen.

Is bovenstaande niet het geval? Dan geef je waarschijnlijk te veel of te weinig water. In principe geef je de plant eens per week water. De grond van je pannenkoekplant hoort altijd een beetje vochtig te zijn. Is de grond snel droog? Geef dan meer water. Is de grond nog nat na een week? Dan geef je teveel water.

Vandaag de dag zijn terracotta potten weer helemaal hot en happening. Ik vind ze zelf ook leuk, maar deze potten zuigen wel water op. Hierdoor droogt de grond in de pot dus sneller uit. Staat je pannenkoekplant in een terracotta pot, dan zul je hem waarschijnlijk meer water moeten geven.

De blaadjes van mijn pannenkoekplant zijn geel

Gele blaadjes kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Hieronder noemen we ze allemaal.

Teveel water – Als je je plantje teveel water geeft, worden de blaadjes geel. De wortels kunnen ook gaan rotten, waardoor je plantje op lange termijn langzaam dood gaat. Voel dus voor het bewateren van je plant altijd even of de grond nat, vochtig of droog is. Als de grond nat is geef je geen water.

Te weinig water – ook wanneer de plant te weinig water krijgt kunnen de bladeren geel worden. De grond moet altijd lichtvochtig zijn. Is de grond droog, geef je plantje dan meer water.  

Droge lucht – Als de luchtvochtigheid in huis erg laag is, of je plant staat bij de verwarming, dan kunnen de bladeren bruine of gele randjes krijgen of geel worden. Spray je plantje dan af en toe bij met een sprayflacon of haal ‘m bij de verwarming weg.

Teveel licht – Als de plant in de volle zon staat, kunnen de bladeren verbranden en geel worden. De plant heeft veel licht, maar wel indirect licht nodig.

Te weinig licht – In principe kan de plant tegen minder licht. De bladeren krijgen dan een donkere kleur groen. Krijgt de plant chronisch veel te weinig licht? Dan kunnen de bladeren geel worden.

Ongedierte – Mijten en ander ongedierte kunnen de plant aantasten. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Ongedierte die je plant aantasten kosten enorm veel energie van je plant. Als je plant dan al niet genoeg licht of water krijgt, maakt het extra veel impact.

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over het verzorgen van de leuke pannenkoekplant. De plant is makkelijk in onderhoud en makkelijk te stekken. Hij heeft wel wat water en licht nodig om tot zijn recht te komen. Ook is het goed om de plant om de paar jaar te verpotten, zodat hij kan groeien en stekjes kan ontwikkelen.

Recent Posts