Reflower: De Duurzame Kunstbloemen Bieb


ellyne bierman reflower interview

Vandaag spreken we Ellyne Bierman, zij heeft dit jaar haar bedrijf Reflower opgezet, een duurzame bloemenbieb. In dit gesprek legt ze uit wat het concept inhoudt en stellen we haar vragen over bloemen en kunstbloemen.

Wil je dit interview liever luisteren als podcast? Dat kan: ga naar de podcast.

Wie is Ellyne en hoe is Reflower ontstaan?

Ik ben Ellyne, ik woon in Amsterdam en ben 42 jaar. Ik ben altijd marketing en brand manager geweest voor een aantal grote tijdschriftenmerken. Ik wilde heel graag een bedrijf starten met een circulair business model. Ik heb allerlei verschillende sites bezocht, rapporten gelezen en gekeken wat de stad Amsterdam in circulariteit deed.

Drie jaar geleden gingen we trouwen en we hadden een prachtige bloemenboog. Ontzettend mooi en alle foto’s onder die boog waren echt beeldig. Maar ik vond het zo zonde wat die boog kostte heel veel geld en na een dag was ‘ie vergaan en kon niemand hem meer gebruiken. Dus ik dacht: Is het geen idee om iets met die bloemenboog te doen? Toen ben ik op onderzoek uitgegaan naar blijvende bloemen. Tijdens dit onderzoek kwam ik in winkels en ik zag dat er heel veel mooie bloemen te koop zijn, maar dat consumenten eigenlijk helemaal niet weten hoe ze hiermee een mooie bos bloemen kunnen samenstellen, dat ze hier heel veel geld aan kwijt zijn en dat ze op een gegeven moment uitgekeken zijn op deze dure bos.

Dus toen dacht ik, wat als ik daar nou een mooi business model in kan bedenken? Dan hebben mensen elke maand een andere, mooie bos kunstbloemen in huis staan waar ze van kunnen genieten. Eerst had ik het Amsterdam Flowers Girls genoemd, maar tijdens een weekend weg met vriendinnen kwam ineens de coole naam “Reflower” in me op. Dat is ook precies wat het concept is.

Toen heb ik het plan verder uitgewerkt en ben ik in januari begonnen met Reflower, de duurzame bloemenbieb.

Hoe werkt het huren van de bloemen precies?

Mensen sluiten een abonnement af van 20 euro per maand. Dan kom ik bij ze langs en dan kiezen ze via WhatsApp een boeket uit dat ze graag willen ontvangen. Als ze er dan op uitgekeken zijn maken ze een afspraak en dan fiets ik langs met een nieuwe bos bloemen.

En de vaas krijg je er bij?

Ja, de vaas krijg je er bij. Want als je kunstbloemen in een glazen vaas zet ziet het er nepper uit, dus ik heb een collectie met allemaal mooie vazen van keramiek. De vazen komen van de kringloop, of van een mooi initiatief als Return to Sender. En ik heb een samenwerking met Reliving.nl, dat is een website die tweedehands meubels en coole items verkopen. Soms doe ik zand onderin de vaas zodat het boeket stabiel staat en niet om kan vallen.

Je maakt de bloemen tussendoor schoon?

Ja, ik maak ze schoon en heb een proces waardoor ze weer fris ruiken. We hebben bijvoorbeeld een Indonesisch restaurant, dan ruiken de bloemen een beetje naar saté. Ik doe dan ook een soort van ontgeuringsproces waardoor de bloemen weer lekker ruiken. De vazen poets ik ook op.

Heb je tips voor ons, hoe we thuis onze kunstbloemen schoon kunnen maken?

Ja, met een föhn op de koude stand blaas je het stof er voorzichtig af. En sommige bloemen zijn ‘real touch’ die lijken bijna echt. Die kun je kort onder lauw water houden en daarna op een handdoek leggen en dan voorzichtig met de handdoek de bloemen droog deppen.

Kunnen mensen een voorkeur opgeven voor een kleur of bloem die ze mooi vinden?

Ja en ik houd ook bij welke ze al gehad hebben, zodat ze nooit twee keer dezelfde achter elkaar krijgen. Zodat het wel afwisselend is. En omdat er al meer dan 100 mensen meedoen heb ik veel bloemen kunnen inkopen, waardoor er veel afwisseling is. Dus hoe meer mensen er mee doen hoe meer opties er komen.

Ja, je hebt vanaf januari dit jaar dus al meer dan 100 klanten mogen verwelkomen, wat super leuk!

Ja en wat ook zo mooi is, is dat het leuk is voor mensen thuis voor op de keukentafel maar ook voor zakelijke klanten. Bijvoorbeeld in de doktersruimte, advocatenkantoren of restaurants.

Wat is er zo mis met elke week een vers boeketje bloemen op tafel?

Nou, op zich is er niet zo heel veel mis mee als je bloemen koopt die van een akker in Nederland komen. Maar heel veel bloemen worden uit verre landen ingevlogen zoals Kenia, Ecuador of Ethiopië. Alle rozen komen bijna uit Ecuador dus die bloemen hebben al een wereldreis afgelegd voordat ze op de veiling in Aalsmeer zijn. En dat is eigenlijk een beetje gek.

Maar het is gewoon zo zonde. Want de bloemen worden uiteindelijk allemaal weggegooid. Ze hebben zo lang gereisd en dan staan ze gemiddeld zo’n tien dagen op tafel.

Kun je dan ook in de winkel op het etiket zien waar zo’n boeket vandaan komt?

Nou, daar zijn ze vanuit Flora Holland wel mee bezig om bepaalde duurzaamheid criteria of keurmerken te lanceren. Dus dat betekent bloemen waar minder pesticiden voor gebruikt zijn of bloemen die biologisch gekweekt zijn. Maar dit is nogal ingewikkeld omdat een boeket uit meerdere soorten bloemen bestaat. Voor de ene soort geldt het dan wel en voor de andere niet. Er is dus niet één soort keurmerk. Dus daar kan echt nog wel verbetering in komen.

Wat maakt Reflower zo duurzaam?

De bloemen worden natuurlijk gemaakt van plastic, wat in principe niet duurzaam is. De duurzaamheid van het concept zit ‘m in dat die blijvende bloemen altijd opnieuw gebruikt kunnen worden. Ik denk dat de bloemen zeker nog 5 jaar mee kunnen gaan. Dat is veel duurzamer dan dat je elke week bloemen weggooit.

Ik lees dat je op den duur ook bloemen wilt produceren in Nederland?

Ja, ik zit in het Go NH Accelerator programma van de provincie Noord Holland en dat is voor bedrijven die bezig zijn in de circulaire industrie, om die te laten groeien. En er zit een bedrijf in, Seaweed Yard, die het gelukt is om van zeewier succesvol garen te maken en daar T-shirts van te produceren. Dus ik dacht, als je van zeewier T-shirts en andere stoffen kunt produceren kun je op den duur ook kunstbloemen maken.

Ik zal eerst nog echt moeten groeien om zelf te gaan produceren, maar ik denk zeker wel dat het in de toekomst moet kunnen lukken.

Je geeft aan dat je bedrijf circulair is, wat houdt dit precies in?

Ik heb gekozen voor het business model ‘product as a service’. Dus dit betekent dat een leverancier ervoor zorgt dat zijn product zo lang mogelijk gebruikt kan worden en zo min mogelijk afval wordt gemaakt.

Ik heb nog helemaal niks weggegooid, behalve de kartonnen dozen. Maar deze heb ik weer weggegeven aan ReLiving. Zij kunnen deze dozen weer gebruiken. 

Natuurlijk zijn er bloemen die beschadigd raken tijdens transport. Deze stop ik natuurlijk niet in de boeketten, maar hier heb ik een super leuk nieuw concept opgezet: Flower Power. Daarvoor combineer ik vazen die over zijn of die ik heb gekregen met deze bloemen en die breng ik naar bejaardentehuizen in Amsterdam en die waren er helemaal bij mee. Ik heb er vijf gebracht en dan kunnen zij onderling wisselen. Af en toe ga ik langs om ze even schoon te maken of iets te wisselen.

Heb je nog andere leuke, creatieve toekomstplannen voor Reflower?

Ja, ik heb nog een heleboel plannen. Één van de ideeën is Reflower Hospital. Een bloemenbieb in het ziekenhuis. Er zijn altijd mensen allergisch, of er is geen passende vaas. Dus mij lijkt het heel leuk om een kamernummer door te kunnen geven en de bloemen voor een bepaalde periode te huren. En het boeket wordt dan gewoon weer ingeleverd als de patiënt het ziekenhuis uit gaat.

Waar kunnen mensen jou vinden als ze meer over jou of Reflower willen weten?

Ik heb een website, www.reflower.nl en ik heb Facebook, Instagram, LinkedIn en ik heb een eigen Instagram account waar ik mijn ervaringen deel als startende ondernemer.

Recent Posts