Interview: Christel over haar duurzame kledingbieb


kledingbieb duurzaam zutphen
Foto: Emma Vermaase

Elke week spreek ik leuke ondernemers met een duurzaam of natuurlijk initiatief of bedrijf. Deze week spreek ik Christel Jansen over haar duurzame kledingbieb in het centrum van Zuthpen. Ben je benieuwd naar wat een kledingbieb precies is? Lees dan snel verder!

Luister je liever naar het interview? Ga naar de podcast. 

Wie is Christel en hoe is Outfit Library Gaia ontstaan?

Ik ben Christel Jansen, ik ben getrouwd, heb twee kinderen en woon in Zutphen. Ik ben kledingcoach en richt me vooral op de duurzame aspecten daarvan. Van daaruit onderzocht ik allerlei duurzame initiatieven in Nederland.

Toen kwam ik terecht bij het kledingbieb principe in Amsterdam en Arnhem. Ik was zo enthousiast over dat principe, dat ik het zelf wilde opzetten in Zutphen. Zo is de kledingbieb ontstaan.

De naam Gaia is een vrouwennaam. Deze sluit mooi aan op de kledingbieb Lena in Amsterdam en kledingbieb Less in Arnhem. Gaia is moeder aarde, godin van de aarde. Ik draag die naam zelf in de yoga. Dus ik vond dat er mooi bij passen.

Welke producten kunnen mensen in de winkel vinden?

Uiteraard heel veel kleding van goede kwaliteit. Handgemaakt, vintage of net iets bijzonderder qua stof, print of kleur.

Ik heb ook veel handgemaakte, lokale producten als zeepjes erbij. Maar ook babykleding, tassen, schoenen en accessoires. Men kan voor een hele outfit bij mij terecht, zowel voor een feestje als voor het dagelijks leven. Om voor een feestje eenmalig een jurk te kopen is natuurlijk helemaal niet duurzaam.

Ik koop voornamelijk tweedehands en soms nieuw, als een merk bijvoorbeeld duurzaam is. Ik steun dan graag zo’n merk. Dit is wel wat lastiger, want de duurzame kleding is vaak wat basic of in natuurlijke tinten en in één kleur.

Je kunt kleding in jouw winkel kopen of lenen, hoe werkt het lenen?

Het lenen doe je door middel van een abonnement of een strippenkaart. Leden kiezen voor een abonnement omdat ze dan 2-3 kledingstukken per maand kunnen lenen.

Een strippenkaart kiezen mensen als ze bijvoorbeeld een jurk voor een gelegenheid willen lenen en verder wat minder vaak kleding willen lenen.
Je bent heel flexibel in wanneer je het inlevert en omruilt.

Een proefabonnement is ook geschikt en voordelig. Je kunt dan twee maanden uittesten of het bij je past en hoe vaak je er gebruik van maakt.

kleding huren lenen bieb
Foto: Emma Vermaase

Je bent nog niet zo lang open. Heb je veel leuke reacties gekregen?

Ja heel veel leuke reactie! Ze vinden het allemaal heel vernieuwend. Door corona blijf ik ook een beetje nieuw, omdat ik openging, maar vervolgens gelijk weer dicht moest. En nu ben ik weer open. Mensen komen ook veel binnen om vragen te stellen over het concept.

Er zijn ook veel mensen die ‘wakker worden’. Dat je niet alleen kleding kunt kopen, maar ook lenen.

Ik hoor van leden vaak dat ze minder vaak een miskoop doen. Ze vinden winkelen daardoor leuker. En sommigen gaan hierdoor experimenteren met kleding, ze kiezen sneller iets wat ze normaal niet zo snel zouden kiezen omdat ze het weer in kunnen leveren als het toch niet bevalt. Iedereen is hier anders in, maar het is sowieso heel leuk om te zien wat het met mensen doet.

Waar haal jij de kleding voor de winkel vandaan?

Ik ga vooral veel markten af of naar vintage kilo sales, kringloopwinkels of online. Ik kan online wat selectiever kiezen op kwaliteit of soort. Ik vind dat heel leuk om te doen, alles afstruinen.

Zijn het merk items of juist niet?

Beide. Ik ben me wel meer gaan richten op duurdere kleding en merken. Ik sla duurzame kledingmerken nooit over.

Ik ga ook selectiever kijken naar kleding dat ik aanneem van leden of andere mensen. Ik zoek in eerste instantie voor mijn leden en daarna voor kopende klanten.

Ik kijk altijd naar de kwaliteit van de kleding. Ik hoor ook vaak van klanten ‘Is het tweedehands of nieuw? Want het ziet er zo goed uit.’ Dat vind ik wel heel belangrijk.
Items van de Zara en H&M hangen er ook wel tussen voor de kledingruil, voor de jonge meiden. Want die vinden dat toch het leukste.

Let je bij het aankopen op de stof van het kledingstuk? Wat komt er bij jou wel of juist niet in?

Wat juist wel erin komt is Tencel, zijde, wol en vintage leer. Kleding dat heel synthetisch aanvoelt liever niet. Alhoewel sommige mensen dat weer heel erg leuk vinden.

Heel ouderwets komt er ook niet in. Het moet modieus zijn en met leuke printjes. Het moet geen kringloop gehalte hebben.

Wat doe je met de kledingstukken die echt ‘op’ zijn?

Die gaan in de kledingcontainer. In het begin had ik de illusie dat ik het ging verzamelen en upcyclen. Maar het is gewoon teveel. Dus nu gaat het vaak naar een goed doel of een kledingcontainer.

Ik gooi niets in de vuilnisbak, want dat is niet nodig.

Bij mij kun je ook je oude panty’s inleveren, die worden gerecycled door Swedish Stockings. Die upcyclen dat weer naar nieuwe panty’s.

Hoe wordt de kleding tussen klanten door verzorgd?

Ze hoeven het niet per sé te wassen. Dat doe ik dan. Ik geef vaak wel instructies mee, bijvoorbeeld bij zijde stoffen. Dat vinden sommige mensen spannend om te wassen.
Ik probeer zoveel mogelijk kwetsbare kledingstukken in waszakken te wassen of binnenste buiten. Ik heb een kledingstomer waar in hydrolaat in gebruik zodat de kleding weer lekker gaat ruiken. En vlekjes behandel ik netjes.

Sinds kort heb ik een Ozon-apparaat in de ruimte staan die de kleding reinigt van schimmels, bacteriën en virussen. Die houdt de ruimte helemaal zuiver en de ruimte ruikt hierdoor helemaal fris. Na deze een aantal weken gebruikt te hebben merk ik echt verschil. Vooral bij de kleding die dichtbij het apparaat hangt bevatten helemaal geen luchtjes.

kledingbieb kleding huren lenen duurzaam
Foto: Emma Vermaase

Is duurzaamheid een belangrijk onderdeel in jouw leven?

Ja, twintig jaar geleden ontmoette ik mijn man en hij heeft mij op het pad van duurzaamheid en spiritualiteit gebracht. Dit loopt sindsdien als een rode draad door mijn leven.

Toen ik hiervoor diëtist werd, was ik geen gewone diëtist maar een natuurvoeding diëtist. Toen we verhuisden naar Zutphen was ik op zoek naar iets wat ik leuk vond om te doen in mijn leven. Kleuren en kleding vond ik heel interessant. Als je dan een opleiding hiervoor doet merk je dat er veel verspild wordt. Ik vroeg me af hoe ik hier een duurzame touch aan kon geven.

In het dagelijks leven rijden we heel weinig. We hebben een ecologische woning met lemen muren. We wonen in een community achtige omgeving waar we een wateropvangsysteem hebben. We hebben een filter op ons watersysteem, we recyclen ons afval. We hebben een moestuin waar we bijna de hele zomer van kunnen eten.

Ik heb een elektrische fiets. Enerzijds heel fijn omdat je dan minder snel de auto pakt, maar ik ben me er wel van bewust dat daar weer een accu op zit die uiteindelijk weer op een afvalberg belandt. Wij onderzoeken of er andere opties zijn. Zo niet, dan kiezen we de minst kwalijke optie. Niemand kan het perfect doen. En het moet ook passen in mijn leven.

Je doet wat je kan, met de juiste intentie. Ik zou niet meer anders kunnen en willen.

Heb je nog een mooi doel voor de kledingbieb?

Dat is erg breed, ik heb veel doelen. Wat ik leuk zou vinden is dat er landelijk meer kledingbiebs komen. Ook landelijk bereik voor mijn webshop behalen is een doel.

Misschien zit het er in om meer lokale biebs te openen, of een groter pand te betrekken waarbij ik meer doelgroepen kan bedienen. Bijvoorbeeld mannen of zwangere vrouwen. Want de zwangerschap is ook een tijd waarin je korte tijd bepaalde kleding draagt. Genoeg dromen en plannen!

Contactgegevens

Christel Jansen

Website: https://outfitlibrarygaia.nl/

Instagram: @outfitlibrarygaia

Recent Posts