Interview: Joyce over coaching met paarden


coaching met paarden paardencoach

Elke week spreek ik leuke ondernemers met een duurzaam, natuurlijk of bijzonder initiatief of bedrijf. Deze week spreek ik Joyce over haar bedrijf vitamine P. Joyce geeft coaching aan ruiters, maar ook aan mensen zonder paard, die patronen willen doorbreken. Wil je weten hoe ze dit doet? Lees snel verder!

Wie is Joyce en hoe is Vitamine P ontstaan?

Ik ben altijd een paardenmeisje geweest. Op school was ik meer bezig met paarden dan met andere dingen. Toen ik tien was begon ik bij de manege. Nadat ik de middelbare school had afgerond ben ik in Barneveld de opleiding Paardenhouderij en Management gaan volgen. Daar kwam ik erachter dat ik het heel leuk vond om mensen te helpen hun paard beter te leren begrijpen.

Via school ben ik een instructeursopleiding gaan doen. Tijdens het geven van de rijlessen zag ik hele mooie en bijzondere dingen gebeuren als mensen met paarden bezig waren. Ik wilde kijken wat ik naast lesgeven kon doen, om dat stukje persoonlijke ontwikkeling mee te kunnen pakken. Toen kwam ik terecht bij de opleiding tot (paarden)coach en daar ben ik steeds meer mee gaan doen.

Vier jaar geleden kocht ik mijn eigen paard. Hij leek heel stoer, maar bleek een echte scheiterd te zijn. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Hoe kan hij en hoe kunnen wij als combinatie groeien? Toen kwam ik er ook achter dat hij heel geschikt was voor de paardencoaching. Dus met hem ben ik Vitamine P gestart.

Ik geef daarnaast ook nog “gewoon” allround paardrijles, maar de focus ligt hierbij op het opbouwen en versterken van de band tussen de ruiter en paard.

Wat doe je met Vitamine P precies?

Vitamine P bestaat eigenlijk uit meerdere onderdelen. Ik help mensen die een eigen paard hebben, die willen kijken naar het gedrag wat hun paard laat zien. Zien ze bepaalde signalen over het hoofd en waar ontstaat de miscommunicatie?

Ik ben er ook voor mensen die benieuwd zijn naar een coachingsessie met behulp van paarden. Zij kunnen bij mij komen en een sessie paardencoaching met mij en mijn paard doen. Dit wordt naast het paard gedaan, dus je zit zelf niet op het paard. Hierbij lees ik als het ware de lichaamstaal van het paard en dit zorg vaak voor mooie inzichten.

Daarnaast werk ik veel met angstige en onzekere ruiters, en met angstige en onzeker paarden. Dus dat is niet zomaar een dressuurles, maar we werken gericht aan het opbouwen van zelfvertrouwen bij de ruiter en/of het paard. Ik ga zelfs met mijn paard mee als begeleider tijdens buitenritten!

Het enige wat ik niet doe, is rijles geven met mijn eigen paard. Hij is zelf namelijk nog niet ervaren genoeg onder het zadel.

Wat zie je tijdens een sessie tussen een ruiter en zijn paard gebeuren?

Wanneer het om een ruiter gaat die met zijn eigen paard werkt, zie je vaak dat hij/zij met hele andere ogen naar het paard gaat kijken.

We werken meestal vanuit een routine met ons paard. Je haalt hem uit het weiland, zet ‘m vast en gaat poetsen. Je paard gaat dan in een ‘werkmodus’. Terwijl hij in het weiland met zijn maatjes een ander gedrag laat zien, zijn natuurlijke gedrag.

Vaak zie je dat dit gedrag op een gegeven moment door elkaar gaat lopen. Dit valt vaak niet onder de verwachtingen of het doel van de ruiter. Door die verwachtingen los te laten zul je zien dat een paard hele mooie, persoonlijke dingen van de ruiter laat zien. Vaak switchen ruiters dan van frustratie en onbegrip naar dankbaarheid en begrip. En dan groeit hun band, dat is heel mooi om te zien.

Als een paard ongewenst gedrag vertoont grijpen ruiters vaak naar steeds hardere hulpmiddelen, terwijl het paard misschien reageert op de spanning in het lichaam van de ruiter. Door het met hulpmiddelen op te willen lossen wordt het probleemgedrag vaak alleen maar groter en het vertrouwen in elkaar verdwijnt. Door het gedrag van het paard en de ruiter te analyseren en te kijken waar het gedrag vandaan komt, los je het probleem gerichter en veel vriendelijker op. En het vertrouwen in elkaar groeit!

paardencoaching coach paard

Hoe pak je het aan als een ruiter hard gevallen is en daardoor angstig is?

Mensen die bijvoorbeeld heel hard zijn gevallen moeten het vertrouwen in zichzelf en hun paard weer terug zien te krijgen. Sommige mensen hopen dat zoiets met één vingerknip is gedaan.

Vaak is het goed om even stil te staan bij wat er nu daadwerkelijk is gebeurd. Hierdoor kun je het voorval relativeren. We blazen nare situaties in ons hoofd namelijk al snel heel erg op, waardoor het ook steeds ‘groter’ gaat voelen.

Mensen vinden het vaak stom dat ze zó bang zijn geworden, maar het is een hele natuurlijke reactie. Als er iets vervelends gebeurt reageert je brein namelijk op soortgelijke situaties, want jouw brein heeft geleerd dat die situatie pijnlijk was en daardoor wil het voorkomen dat dit nog een keer gebeurt. Je brein wil jou veilig houden!

Je moet dit patroon dus zien te doorbreken, jezelf als het ware opnieuw programmeren. Je gaat dit in hele kleine stapjes opbouwen, door hele kleine succesmomentjes te beleven. Zo kun je elke keer een stapje verder gaan en leert je brein dat de situatie niet altijd gelijk staat aan pijn en/of gevaar. Dit gaat uiteraard met ups en downs en het is vaak een heel traject om dit te overwinnen, maar daar heb je wel de rest van je leven wat aan.

Mensen die nooit op een paard hebben gezeten kunnen ook bij jou terecht?

Ja, ik zorg voor een hele veilige setting en je gaat vervolgens met mijn eigen paard aan de slag. Mijn paard is erg rustig, mensgericht en vriendelijk, dus mensen voelen zich snel bij hem op hun gemak.

Paarden zijn vluchtdieren en kuddedieren. Als paard ben je afhankelijk je kuddegenoten en je inschattingsvermogen om te kunnen overleven. Hierdoor hebben paarden het vermogen om ons gedrag en onze gemoedstoestand aan te voelen.

Zodra je als mens een paard benadert staan jullie gelijk in contact met elkaar. Het paard heeft al snel in de gaten dat je geen roofdier bent en omdat jullie met zijn tweeën zijn, ziet hij jou als het ware als een kuddegenoot. Hij gaat gelijk de situatie aftasten en reageert daarbij op jou. Als hij merkt dat er spanning, pijn of een ander soort belemmering zit, gaat hij proberen je te helpen door dit van jou over te nemen. Dit doet een paard in de kudde namelijk ook. Want hoe beter jij in balans bent, hoe beter jullie ‘mini kudde’ functioneert en hoe beter jullie in staat zijn om te vluchten en elkaar veilig te houden. Want dat is wat het paard wil!

Waarom zou iemand die geen paard heeft toch kiezen voor coaching met paarden?

Mensen met allerlei soorten problemen kunnen bij mij terecht voor coaching met een paard. Je bent lekker in de buitenlucht bezig en je stelt je vaak sneller open wanneer je bij een paard staat. Het is alsof je minder direct met iemand praat. Je gaat sneller uit je hoofd en meer voelen.

Ik weet van tevoren nooit wat het paard gaat laten zien. Sommige mensen komen duidelijk met een bepaald doel of probleem, dus daar beginnen we mee. Maar als een paard merkt dat er een ander groter, of achterliggend probleem speelt, dan laat hij dit ook zien.

Soms is er iets pijnlijks wat je bewust of onbewust niet onder ogen wilt zien. Als ik jou iets vraag, kun jij daar heel handig omheen praten. Misschien heb je dit al jaren (onbewust) gedaan. Maar een paard prikt hier doorheen en laat dit zien, als een spiegel. Dan kun je er bijna niet onderuit. Dan hoef je het niet eens woordelijk tegen mij te zeggen, maar verstandelijk weet je waar het over gaat en dan gaat het dalen en inzinken. Je kunt mij misschien voor de gek houden, maar mijn paard niet.

Je kunt hierin nog veel verder gaan, zoals systemisch werk. Dingen die meegedragen worden door generaties heen. Dat jij bepaalde patronen hebt meegepikt vanuit je jeugd, of vanuit een bepaald systeem. Paarden zijn er een ster in deze systemische energie op te vangen. Soms komt bijvoorbeeld iemand bij me met een woedeprobleem, maar laat mijn paard zien dat er systemisch iets speelt. Dit laat hij zien door middel van een specifieke houding die hij aanneemt. Dan gooien we soms de hele sessie om en gaan we daarmee aan de slag. Dit kan echt een eye-opener zijn en dan kun je direct aan de slag met het doorbreken van deze patronen.

Als het kwartje is gevallen, of iemand van binnen een verandering voelt, laat het paard direct ander gedrag zien. Zo zie ik dat we echt tot de kern van een probleem gekomen zijn en dat er een switch in mindset is gekomen.

Maar het is niet alleen maar zweverig met energie en systemen hoor, het is ook gewoon lekker praktisch. Het paard laat vaak heel duidelijk iets zien waar je direct mee aan de slag kunt en waarmee je direct verandering aan kunt brengen in je dagelijkse leven.

Ik voel me vaak meer een tolk die aan de zijlijn staat dan een coach. Want mijn paard doet het meeste werk.

trainen met paarden coaching

Je hebt in het verleden ook gewerkt met mensen met een verstandelijk beperking. Hoe heeft een paard hier effect?

Je ziet dat een paard zo voorzichtig is en zo goed aanvoelt wat ze kunnen doen en hoe ver ze kunnen gaan. Je ziet dat iemand meer zelfvertrouwen krijgt en meer kan dan ze zelf (of een begeleider of familielid) voor ogen hadden kunnen houden.

Op een paard kun je niet stilzitten. Je wordt gedwongen om in beweging te komen en uit die verstarring te komen. Hierdoor leren mensen en kinderen, ook met een beperking, heel veel.

Is een paard dan ook heel geschikt voor kinderen die gepest worden?

Ja, zeker. Je kunt opdrachtjes doen die voor kinderen een spelletje lijken, maar hiermee kun je heel praktisch problemen oplossen.

Zo heb ik een keer gehad dat een meisje met een paard aan het spelen was, daar ging ze helemaal in op. Op een gegeven moment legde het paard zijn oren in zijn nek en gaf haar een knauw. Ze begon te huilen en zei dat dit precies was wat er altijd gebeurde op school. Het bleek dat zij ook op school altijd helemaal op ging in haar spel en daarbij haar klasgenootjes vergat. Die kinderen vonden dat niet leuk en zorgden voor een pijnlijke ervaring bij haar, door haar bijvoorbeeld uit te schelden of te duwen. Daar zijn we direct mee aan de slag gegaan en dit konden we heel mooi oefenen met het paard. Ze kon het daardoor ook direct toepassen op school en er waren zo heel snel verbeteringen te zien.

Heb je een mooie ervaring die jou altijd is bijgebleven?

Ja, ik heb heel erg veel mooie momenten gehad met mijn paard en ook veel mooie dingen bij anderen gezien. Iets wat mij zelf heel erg bij is gebleven, een beetje een taboe om over te praten, is dat mijn man en ik al een tijdje proberen om een kindje te krijgen. Ik was op een gegeven moment zwanger, maar ik kreeg na een paar weken een miskraam. Dus dat was heel erg verdrietig.

Op een gegeven moment had ik grondwerk gedaan met mijn paard en toen ik hem aaide om hem te belonen kwam hij heel rustig naar mij toegelopen en legde zijn hele hoofd, van zijn oren tot zijn neus, tegen mijn onderbuik. Hij ging heel rustig staan en begon zwaar te ademen. Ik voelde de warmte en ik voelde me ontzettend geborgen en fijn. Er viel toen echt een soort last van mijn schouders. Na een tijdje draaide hij zich van mij af en begon hij te smakken en te briezen om de overgenomen spanning los te laten en ik voelde me daarna een stuk fijner. Dit was voor mij echt weer een voorbeeld van hoeveel paarden voor je kunnen doen en hoe goed ze aanvoelen wat je nodig hebt. Heel bijzonder!

Contactgegevens

Joyce van Asselt

Website: https://www.vitamine-p.nl/

Instagram: @vitaminepaard

Recent Posts