Interview met Esther – Natuurlijke verzorgingsproducten


esther keddeman petit & jolie kaerel skincare

Elke week spreek ik een ondernemer met een natuurlijk, duurzaam of bijzonder initiatief of bedrijf. Een bedrijf dat we echt met jullie willen delen! Deze week spreek ik Esther Keddeman. Esther is oprichter van natuurlijke verzorgingslijn voor baby’s genaamd Petit & Jolie en een natuurlijke verzorgingslijn voor mannen, genaamd Kaerel Skincare. 

In dit artikel verteld ze over haar bedrijf en over het belang van natuurlijke verzorgingsproducten. Luister je liever naar het interview? Ga naar de podcast. 

Wie is Esther en hoe is je passie voor natuurlijke cosmetica ontstaan?

Ik ben Esther, woonachtig in Utrecht en ik heb twee kindjes. Mijn passie voor natuurlijke cosmetica is geleidelijk ontstaan vanuit mijn werk in de voedingsbranche. Zo’n 8 jaar geleden werkte ik voor een groot internationaal voedingsindustrie bedrijf. Ik vroeg me steeds vaker af waarom er niet gekozen werd voor biologische of duurzame producten. Toen ben ik me ook gaan verdiepen in cosmetische producten en daar moest ik echt even van slikken.

Door die research ben ik me steeds meer gaan verdiepen en interesseren in natuurlijke verzorgingsproducten en dat heeft geleid tot Petit & Jolie, natuurlijke verzorgingsproducten voor baby’s en hun familie. 

Hoe is het merk Petit & Jolie ontstaan en aan welke producten moeten we denken?

We hebben een billencrème, bodylotion, haar & body shampoo, badolie, massage olie, vette crème en een cognac sponsje, een handzeep en een anti-striae olie voor zwangere vrouwen. Dat zijn de producten en volgens mij zijn we aardig compleet zo.

Waarom is het zo belangrijk dat we niet zomaar alle producten die wij zelf gebruiken op de huid van onze baby’tjes smeren?

60% van de producten die we op onze huid smeren trekt in onze huid en komt ook daadwerkelijk in onze bloedbaan terecht. Als je dan bedenkt dat de huid van een kindje 5 keer dunner is dan die van ons, kun je wel nagaan wat daar gebeurd. Van heel veel ingrediënten is niet duidelijk wat het met je lichaam doet. Van natuurlijke producten weten we dat en weten we dat ons lichaam deze kunnen afbreken.

petit en jolie natuurlijke baby verzorging

En daarnaast heb je het merk Kaerel Skincare, een natuurlijke verzorgingslijn voor mannen. Hoe is dit merk ontstaan?

In het begin heb ik met Petit & Jolie veel op markten en beurzen gestaan en daar waren vaak vaders bij die vroegen: “Wat zou ik dan moeten gebruiken?” Tsja, je had wel natuurlijke merken als Weleda en Old Spice, maar verder is er niet zo heel veel. Jonge mannen vinden het lastig zich te identificeren met zulke merken. Daarom heb ik Kaerel op de markt gebracht.

Je ziet ook verandering bij de mannen. De jongere generatie begint het iets normaler te vinden om iets aan huidverzorging te doen. Je merkt wel dat mannen in groepen soms heel negatief doen over deze producten, maar uiteindelijk gebruiken ze het wel vrijwel allemaal. En gel en deodorant zijn in principe ook al verzorgingsproducten. Dus alle mannen gebruiken verzorgingsproducten.

De lijn bestaat nu uit haar & body shampoo, deodorant, een scheercrème en een gezichtscrème. Lekker compact. Al zeg ik niet dat er niks bijkomt hoor.

Wat is er zo goed aan jullie producten?

Wij gebruiken echt alleen maar plantenolie en plantenextracten om onze producten te maken. En een groot deel proberen we ook van biologische landbouw te krijgen. Onze producent werkt ook zo duurzaam mogelijk en is hier transparant in. Dit is voor ons ook erg belangrijk.

Onze producten hebben ook een BDIH COSMOS certificaat. Dit is een keurmerk voor natuurcosmetica.

Ook worden al onze producten goed door de natuur afgebroken. Helaas zitten onze producten nog wel in plastic verpakking. Hier willen we nog heel graag een oplossing voor hebben. De flacons zijn in ieder geval gemaakt van 100% recyclebaar plastic. Dit zouden we ook heel graag voor onze tubes willen, maar dit is helaas nog niet mogelijk. Dus daarin moeten we realistisch zijn. We zijn wel altijd op zoek naar betere oplossingen.

Ik zie steeds meer verpakkingen van rietsuiker voorbij komen. Wat vind jij van deze verpakkingen?

Ik ben er nog niet overtuigd van. Want wat ze doen is plastic maken van rietsuiker. Dus het is gewoon een plastic tube, zelfs iets dikker. Het is dus niet meer afbreekbaar.

Ze zeggen dat de c02 lager is, doordat het gemaakt is van planten. Maar die planten kun je ook gewoon laten staan. Daarnaast komt het rietsuiker met een hele grote boot vanuit bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Dus ik vind dit niet een optimale oplossing.

Maar de industrie is al enorme stappen aan het maken. 8 jaar geleden wilde ik al recyclebaar plastic. Toen kon het gewoon niet. Nu kan ik ze gewoon in batches bestellen, in verschillende maten en kleuren. Met name de afgelopen drie jaar zijn er hele grote stappen gezet. Ook omdat steeds meer grote spelers bezig zijn met deze onderwerpen.

Als wij als consument maar blijven laten zien dat wij dit willen. Dit kunnen we doen om natuurlijke beauty merken te kopen, maar ook duurzamere keuzes te maken in eten, vervoer en kleding.

De lijnen zijn beiden vrij van parabenen en minerale oliën, waarom zijn deze ingrediënten zo ‘slecht’?

Minerale olie komt natuurlijk van aardolie die je regelrecht op je huid smeert. Parabenen lijken veel op oestrogeen hormonen. Hierdoor kunnen je hormonen uit balans raken. Dit is erg slecht voor je lijf.

Daarnaast gebruiken we geen parafine olie, dit lijkt op kaarsvet. Dit voelt heel zacht, maar je huid herstelt niet echt. Dus als de olie van je huid af is, voelt het weer droog. Dus zo blijf je smeren met deze olie.

Sulfaten maken dat een shampoo lekker schuimt, waardoor mensen denken dat hun haar schoner wordt. Dit klopt niet, maar sulfaten drogen je huid ondertussen wel uit.

Kaerel skincare natuurlijke verzorgingsproducten mannen

Hoe en waar worden jullie producten gemaakt?

De producten worden in Duitsland gemaakt. Duitsland is iets verder ontwikkeld in de natuurlijke cosmetica dan Nederland. Dit komt natuurlijk ook door de grote merken als Weleda, Lavera en Speick, dit zijn hele grote, natuurlijke, Duitse merken die al tientallen jaren bestaan.

Je hebt een lijn voor baby’s en mannen, een logische volgende stap zou een lijn voor vrouwen zijn. Is dit iets wat op de planning staat?

Nee, er zijn al heel veel mooie merken die natuurlijke producten voor vrouwen ontwikkelen. Voor baby en mannen is er eigenlijk nog niet zo veel.

Zijn de producten geschikt voor vegans en zijn ze proefdiervrij?

Proefdiervrij natuurlijk sowieso. In principe zijn alle producten vegan, behalve de billencrème. Daar zit wat bijenwas in.

Gegevens 

Petit & Jolie – www.petitetjolie.nl/

Kaerel Skincare – www.kaerelskincare.com/

Recent Posts