Wat Doet Konmari opruimcoach Merel?


podcast merel net thuis konmari marie kondo

In dit interview spreek ik Merel van Rodijnen. Met haar bedrijf Net Thuis helpt ze mensen meer rust en ruimte in hun huis en hoofd te creeëren. Ze doet dit door middel van de Konmari opruim methode van opruim goeroe Marie Kondo. In ons gesprek legt ze uit wat ze doet en geeft ze ons een aantal goeie tips voor thuis! 

Liever naar dit interview luisteren? Ga naar onze podcast!

Wie is Merel en hoe is Net Thuis ontstaan?

Ik ben Merel, 29 jaar en ik woon in Den Bosch. Met mijn bedrijf Net Thuis werk ik als Konmari consultant. Dit houdt in dat ik opruimcoach ben die werkt met de Marie Kondo methode. Hiermee help ik mensen om meer rust te vinden in hun huis en in hun leven, door het opruimen van hun huis.

Je bent vorig jaar veel kleiner en minimalistisch gaan wonen en hebt je baan in een laboratiorium opgezegd en bent opruimcoach geworden. Hoe ben je tot dit inzicht gekomen? Viel er ineens een bepaald kwartje voor je of is dit heel geleidelijk gegaan? 

Ja het was meer dat er ineens een bepaald kwartje viel. Ik wist al langer dat de baan in het laboratorium niet iets was wat ik mijn hele leven wilde doen. Het was leuk werk en het bracht een prima loon op, maar het voelde niet als mijn roeping. Ik dacht dat het prima was als je werk niet je passie was, maar het begon toch te knagen.

Op een gegeven moment wist ik dat ik het niet meer wilde doen en ik ben gaan nadenken over wat ik echt wilde met mijn leven. Ineens bedacht ik me dat ik opruimen leuk vond en dat ik graag mensen hielp met opruimen. Ik dacht alleen: dit is toch helemaal geen baan? Toen ben ik gaan googlen en kwam ik Marie Kondo tegen en zag ik dat zij Konmari consultants opleidt. Toen kon ik het idee niet meer loslaten. Ik moest het gewoon gaan doen.

Wat heeft deze grote verandering jou gebracht?

Vooral meer rust. We hadden een heel groot huis met 3 verdiepingen en een hele grote woon kelder, terwijl we maar met z’n tweetjes en onze kat zijn.

Hoe langer we er woonden, hoe meer we erachter kwamen dat we al die ruimte niet eens nodig waren. Ik bleef maar opruimen en ik kon de rust maar niet vinden. Na het kijken van de Netflix serie ‘The Minimalist’ gingen we ons afvragen waar we mee bezig waren. Het leven draait niet om spullen, maar het draait om ervaringen en de mensen om je heen.

Toen zijn we meer en meer spullen weg gaan doen en toen kwamen we erachter dat we ook kleiner wilden gaan wonen. We wilden eerst in een Tiny House gaan wonen, maar dit bleek lastiger dan gedacht. Uiteindelijk hebben we ons huis gewoon te koop gezet en zijn we terecht gekomen bij een klein, monumentaal pandje in het centrum van Den Bosch. De helft kleiner dan ons vorige huis.

We moesten heel veel spullen gedwongen wegdoen. Maar het voelt niet kleiner. Het is ontzettend gezellig en voelt vooral echt als een thuis. Nu ik echt omringt ben met al mijn favoriete spullen voel echt zoveel meer rust. Daar was ik al die tijd naar op zoek.

Wat houdt Konmari precies in?

Marie Kondo is een Japanse opruim goeroe. Die kun je misschien kennen van de boeken ‘opgeruimd’ of ‘spark joy’. Ze heeft ook een kinderboek ‘Kiki en Jax’ en een Netflix serie ’Tidying up with Marie Kondo’. Een hele leuke serie, echt een aanrader.

De opruim methode is niet gebaseerd op ruimte, maar op categoriën. Die categoriën worden gedaan in een bepaalde volgorde: Kleding, boeken, papier, Komono (allerlei) en sentimenteel. Je begint makkelijk en gaat naar steeds moeilijker. Foto’s zijn natuurlijk heel moeilijk om op te ruimen. Aan het eind van de dag zit je met je foto’s in een oud shirt Spice Girls liedjes mee te zingen. Maar er is verder niets opgeruimd. Daarom begin je bij kleding en werk je van
makkelijk naar moeilijk, zodat je jezelf traint keuzes te maken.

Wat bijzonder is in deze methode is dat je niet kijkt of je iets nodig hebt of hoeveel je ergens van nodig bent, maar ‘wordt ik hier gelukkig van’? Voordat je begint maak je ook eerst een visie van je ideale leven en aan de hand daarvan kijk je of iets nog in je ideale leven past.

Ik zag dat je ondertussen Konmari coach brons bent?

Ja klopt, ik heb vorig jaar een cursus gevolgd in New York. Om gecertificeerd te worden moet je bij mensen thuis opruimen, foto’s maken en rapporten schrijven. Ze kijken echt of jij deze filosofie en ‘joy’ kunt overbrengen naar de mensen.

Als je gecertificeerd bent heb je daar ook nog meerdere levels in. Ik heb ondertussen 150 uur opgeruimd samen met mensen, waardoor ik nu KonMari consultant brons ben.

Welke diensten biedt je precies aan met je bedrijf?

In eerste instantie was het vooral één op één gericht. Maar door de huidige situatie ben ik ook meer online gaan doen. Dat ik middels online sessies help en dat de mensen dan zelf aan de slag gegaan.

Afgelopen Mei heb ik ook mijn eerste Instagram cursus gedaan. Dit is heel laagdrempelig. Het start een bepaalde datum en dan komt er vijf dagen lang content online via Instagram Stories. Je kunt dan aan de slag maar ook vragen stellen. Ik deel veel verschillende tips, over opruimen maar ook over het maken van een visie bord. Het is vooral voor degene die zelf aan de slag wil, maar nog net even wat meer motivatie nodig heeft en wat handvatten.

opruimcoach konmarie marie kondo

Marie Kondo zegt tijdens het opruimen vaak over bepaalde producten “Does it spark joy?” letterlijk vertaald “wekt het vreugde op?”. Sommige mensen vinden dit een lastige vraag of hebben bij bepaalde producten niet veel gevoel. Hoe kun je dit iets makkelijker vertalen of uitleggen hoe ze dit moeten interpreteren?   

Het is ook wel lastig. We zitten allemaal heel erg in ons hoofd en minder in ons hart. Dat wordt ons van kleins af aan geleerd: “goed nadenken en je hoofd gebruiken”. En nu moet je ineens naar het voelen.

Als mensen zeggen “ik weet het niet zo goed” dan vraag ik ze hun vijf favorieten te pakken. Waar ze echt blij van worden. Die weten mensen altijd gelijk te vinden. Vaak voelen ze hier wel wat bij, een blij gevoel, een tinteling of een mooie herinnering. Ook al voel je zelfs dat niet, je kunt wel gaan vergelijken. Pak een ander kledingstuk en vergelijk deze bij je top 5. Je kunt ook cijfers geven. Is je top 5 een 10 en geef je een ander kledingstuk een 4? Dan is het wel duidelijk.

Zo kun je jezelf steeds meer trainen en wordt het makkelijker.

Van welke spullen merk je dat mensen het moeilijkst afscheid kunnen nemen?

Spullen die mensen gekregen hebben van andere mensen. Ook al weten ze direct dat ze niet blij worden van een bepaald cadeau, ze kunnen het moeilijk wegdoen. Bijvoorbeeld kleding of boeken die je van je zus of vrienden krijgt. De stap die je dan moet zetten is je realiseren dat het gaat om het gebaar en niet het product zelf.

Heb je tips voor mensen die nu willen beginnen met opruimen? Hoe start je?

Start door eerst een momentje voor jezelf te nemen en te bedenken hoe jouw ideale leven eruit ziet? Wat is jouw visie? Nu denk je misschien: ‘Hallo ik wil gewoon starten met opruimen’. Maar die stap is belangrijk omdat opruimen op een gegeven moment niet meer leuk is en door dan naar je visie te kijken houdt je die motivatie vast.

Een andere tip is niet teveel tegelijk te willen doen. Klein beginnen en verwacht niet teveel van jezelf. Begin bij je kleding. Heb je niet veel tijd? Begin dan bijvoorbeeld bij jurken of broeken en doe het stapje voor stapje.

Het huis netjes houden is voor een gezin met kinderen natuurlijk een stuk lastiger. Heb jij tips voor hen?

Accepteer vooral een beetje dat dit bij kinderen en een gezin hoort. En je gezin is natuurlijk belangrijker dan een opgeruimd huis. Ruim liever aan het eind van de dag even vijf of tien minuten op dan om de tien minuten. Want daar wordt je dan chagrijnig van omdat je het gevoel hebt dat je continu aan het opruimen bent.

En dit geeft ook weer het verkeerde voorbeeld aan je kind. Als je opruimt met veel gemopper en gesnauw gaat een kind opruimen zien als iets negatiefs. Opruimen is stom en niet leuk. We moeten het als iets positiefs benaderen dat onderdeel is van het huishouden. Dat ze zo hun speelgoed beter kunnen vinden.

Je kunt er ook een spelletje van maken. Zo zag ik laatst creatief een voorbeeld van een ‘dierenhotel’ waar alle knuffeltjes in zaten. Alle knuffeltjes moeten aan het eind van de dag terug naar het dierenhotel. Dit maakt het leuk en duidelijk voor kinderen om hun spullen op te ruimen.     

Heb je nog leuke toekomstplannen voor Net Thuis?

Nu corona rustiger begint te worden hoop ik vooral meer mensen te kunnen helpen met een opgeruimd leven en huis. Maar ik wil ook doorgaan met mijn online cursussen.

Het lijkt me ook leuk om iemand in het buitenland te bezoeken en samen een hele intensieve opruimweek te doen. Dat je iemand echt binnen korte tijd kunt helpen.

Ik wil ook graag meer aansluitende cursussen gaan volgen zoals interieur styling of feng shui, zodat ik mensen nog beter en uitgebreider kan helpen.

Waar kunnen mensen meer over jou vinden of een sessie met jou boeken?

Mijn website is www.net-thuis.nl en je kunt me ook volgen op Instagram. Daar deel ik ook regelmatig tips een stories.

Recent Posts