Duurzaam Interieuradvies met Mandy


duurzaam interieuradvies

Wekelijks spreek ik leuke ondernemers die een natuurlijk of duurzaam initiatief of bedrijf hebben. Deze week spreek ik met Mandy over haar bedrijf THUIS interieur & woondeco, waarmee zij duurzaam interieur advies geeft en opgeknapte meubels verkoopt. 

Wie is Mandy en hoe is THUIS Interieur & Woondeco ontstaan?

Ik ben Mandy, 27 jaar en onwijs interieur verslaafd. Altijd al bezig met interieurs, vanaf kleins af aan was ik al bezig met het opnieuw inrichten van mijn slaapkamer. Dan hoorden mijn ouders boven gestommel en stond ineens mijn bed in een andere hoek.

Ik heb ook heel veel interesse in ruimtelijk inzicht. En hoe ik van iets ouds iets nieuws kan maken. Of van niets iets kan maken. Ik droomde ervan om daarvan mijn beroep te maken. Ik ben toen gestart met de studie allround styling aan de Acedemie Artemis, inmiddels alweer zes jaar afgestudeerd. Na mijn afstuderen heb ik voor meerdere werkgevers gewerkt, maar ik kon daar niet alles in kwijt: creativiteit, ideeën en mijn eigen visie. Ik heb toen besloten voor mijzelf te beginnen, zo is THUIS Interieur en Woondeco ontstaan.

Met mijn bedrijf geef ik interieur advies en restyle meubels en woonaccessoires. Ik ben nog altijd blij dat ik die keus heb gemaakt want ik maak nu heel veel mensen blij met een fijn thuis.

Je hebt een webshop met oude meubels die je een tweede kans geeft door ze op te knappen. Waar haal je de meubels vandaan? 

Ik kan echt uren doorbrengen in kringloopwinkels en op rommelmarkten. Ook kijk ik vaak op marktplaats. Het heeft wat minder charme maar is wel effectief. En soms komen vrienden of kennissen met meubels langs en die mag ik dan hebben om te restylen.

Worden deze meubels ook op een duurzame manier bewerkt?

Ja zeker, ik streef ernaar om alle meubels op een duurzame en milieu vriendelijke manier te restylen. Ik gebruik bijvoorbeeld ecologische verf en ik kijk altijd of ik nog restjes ergens van heb liggen die ik kan gebruiken.

Ecologische verf is verf op milieu vriendelijke basis, goed afbreekbaar en zonder schadelijke stoffen.

En je geeft duurzaam interieur advies. Wat houdt dit in?

Een duurzaam interieur creëren dat ook nog eens bij je past is niet altijd makkelijk, dus ik help mensen daarbij. We gaan samen op zoek naar producten die duurzaam zijn en passen bij jouw smaak. En qua materiaal kijk ik naar milieubewuste en duurzame keuzes.

Ik ben groot voorstander van een interieur dat lange tijd meegaat zodat je niet steeds dingen hoeft weg te doen en opnieuw te kopen. Dit doe ik door een goede basis te creëren, dan kun je variëren met accessoires.

Daarnaast houd ik rekening met binnen klimaat, dus geen toxische stoffen in huis halen. (bijvoorbeeld de verf) de temperatuur kunnen regelen door de keuzes van bepaalde gordijnen en door luchtzuiverende planten te plaatsen.

Tot in de kleinste details denk ik met mijn klanten mee.

Hoe is jouw interesse in duurzaamheid ontstaan?

Eigenlijk is dit heel onbewust gegaan. Ik restylede meubels en maakte nieuwe producten van oude materialen. Ik ben voorstander van interieur waar je langere tijd plezier aan hebt. Op een gegeven moment paste de puzzel in elkaar en heb ik besloten bewust op duurzaamheid te letten in plaats van onbewust.  Ik ben toen duurzaam interieur advies gaan geven met het doel andere mensen ook bewuster te maken.

Merk je dat de interesse in duurzaam interieur advies de laatste tijd is toegenomen?

Nou, mensen denken vaak dat een duurzaam interieur een beetje suf is, maar dit is helemaal niet zo. Er zijn heel veel hippe keuzes die ook nog duurzaam zijn. Vaak willen mensen wel voor duurzaam gaan, maar ze zijn bang dat ze belemmert worden in hun keuzes. Ook budget speelt mee. Ik laat ze dan zien dat het helemaal niet suf hoeft te zijn en dat het heel goed aan kan sluiten bij hun wensen. En vaak zijn mensen dan over de streep getrokken en gaan ze uiteindelijk wel voor duurzaam.

Vaak vraag ik bij het kennismakingsgesprek wel hoe mensen hier in staan. Als mensen een huis laten bouwen met bijvoorbeeld heel veel zonnepanelen. Dan is het wel mooi dat je interieur erop aansluit.

Het hoeft ook helemaal niet per sé duurder te zijn. Dat is maar net welke keuzes je maakt.

Heeft de huidige situatie (corona) jouw werk beïnvloed?

Het is wel een tijdje rustiger geweest. Gelukkig gaf ik al online interieur advies. Dus dat was ik al gewend en dat kon gelukkig gewoon doorgaan.

Meestal krijg ik een filmpje of foto’s en de bouwtekening. Het gaat vaak om iets visueels, dus dat gaat vaak toch al via de mail.

En denk je dat mensen door de situatie bewuster en duurzamer zijn geworden?

Duurzamer weet ik niet. Ik denk wel dat mensen nu meer waarde hechten aan een fijn thuis en hier bewuster mee omgaan. Misschien dat die bewustwording uiteindelijk wel zorgt voor duurzame keuzes, maar niet direct. Ik denk dat ze dan eerder beïnvloed worden door het feit dat het populairder wordt om duurzaam te leven.

Heb je tips voor ons hoe we met één kleine handeling ons huis direct een stukje duurzamer kunnen maken?

Vooral kijken naar wat je hebt, of bij de kringloop te vinden is. Soms kun je iets een heel andere look geven door het te schilderen.

Ruil bijvoorbeeld eens de accessoires van de woonkamer met de accessoires van je slaapkamer. Zo krijg je een hele andere look en feel en heb je het gevoel dat je een heel nieuw interieur hebt zonder dat je iets nieuws gekocht hebt. Dus dat is wel een leuk trucje om van jouw huidige spullen iets nieuws te maken.

Mensen laten zich vaak meeslepen door trends. Zo doen ze veel impulsaankopen die na een halfjaar weer in de prullenbak liggen. Je kunt beter iets kopen wat je echt heel mooi vind, waar je langere tijd blij mee bent.  

Contactgegevens

Eigenaar: Mandy Bos

Website: https://www.thuisinterieur.nl/

Instagram: @thuisinterieurwoondeco

Recent Posts