Duurzame bruiloft: Tips van een Weddingplanner


duurzame groene bruiloft

Regelmatig spreek ik interessante ondernemers met een duurzaam, natuurlijk of bijzonder initiatief of bedrijf. Deze keer praat ik met Roza Janssen, wedding planner en eigenaar van Green Weddings. In ons gesprek hebben we het onder andere over het feit dat duurzame bruiloften niet stoffig of duur hoeven te zijn. 😉 Ze geeft toekomstige bruidsparen goeie tips, dus lees snel verder! 

Luister je liever naar dit interview? Ga naar onze podcast. 

Wie is Roza en hoe is Green Weddings ontstaan?

Roza is iemand die van kleins af aan al heel erg van de natuur houdt. Ik was echt een buitenkind. Oorspronkelijk ben ik afgestuurd dierenarts assistent en heb ik vijftien jaar in de paardensport gewerkt. Ik heb drie jaar in Portugal gewoond en drie jaar in Amerika, waar ik op meerdere paardenstallen werkte.

In 2018 heb ik het roer omgegooid. Ik belande in een burn-out en besloot het anders te doen. Ik wilde altijd al wedding planner willen worden. In 2018 stond ik op een tweesprong en ben ik een opleiding hiervoor gaan doen en die heb ik succesvol afgerond. In 2019 ben ik gestart met Green Weddings.

Toen ik na Portugal en Amerika terugkwam in Nederland merkte ik dat de winter hetzelfde voelde als in Portugal. Ik merkte heel erg dat ik bewust bezig was met klimaatverandering. Ik ging nadenken hoe ik als wedding planner bij kon dragen aan duurzaamheid.

Ik ben me gaan specialiseren in duurzame bruiloften en onderzoek gaan doen naar hoe dit het beste te implementeren is, door bijvoorbeeld lokaal in te kopen.

Tijdens mijn opleiding heb ik al een stukje duurzaamheid kunnen toepassen bij de bruiloften waarbij ik mocht helpen. We hebben toen gekeken dat er geen spullen werden gekocht die daarna weg werden gegooid, maar spullen die daarna nog te hergebruiken zijn. Omdat het klussen van collega’s waren kon ik hierin adviseren, maar het niet helemaal overnemen. 

Duurzaamheid en natuur, komen deze elementen ook terug in jouw persoonlijke leven?

Ja zeker. Ik woon in de stad, maar zodra het kan ga ik lekker wandelen met mijn trouwe viervoeter. Ik houd van het strand. Ik heb jarenlang alleen maar buiten gewerkt, dus dat vind ik het aller fijnst.

Voor mij is duurzaamheid nu ook nog een zoektocht naar wat ik kan doen en verbeteren. Een jaar geleden ben ik daarom begonnen met plantaardig eten. Deels vanuit mijn gezondheid, maar ook deels vanuit mijn ethiek. Mensen vragen me weleens of ik niet wat mis, maar dat is echt niet zo en ik voel me echt tien keer beter.

Ik probeer mijn kleding heel lang te dragen. Als ik iets nieuws koop probeer ik te kopen van een duurzaam merk. Daarnaast koop ik graag bij twee lokale winkels in Tilburg, om lokale ondernemers te steunen. Maar ook bij kringloopwinkels en online vintage shops.

duurzame bruiloft wedding planner
Foto: Roza aan het werk

Wat moeten we ons voorstellen bij een groene bruiloft?

Voor mij is een groene bruiloft een bruiloft waarbij het bruidspaar op verschillende aspecten aandacht heeft besteed aan duurzaamheid. Waar komen producten vandaan? Door wie zijn ze geproduceerd? Wat voor weg hebben ze afgelegd en wat doen we met producten die overblijven?

Wat veel mensen niet weten is dat alle prachtige bloemen die gebruikt worden ingevlogen worden vanuit Afrika. Je kunt dan ook bewust kiezen voor lokale bloemen.

In plaats van dat je producten koopt, producten huren voor de bruiloft. Of in plaats van alle hapjes met vlees, kiezen voor 80% plantaardige hapjes en 20% vlees.

Één bruiloft stoot zo’n tien ton cO2 uit. Dus dat is echt heel erg veel. Eerlijk is eerlijk, een bruiloft is een ééndaagse gelegenheid dus het zal nooit volledig duurzaam zijn. Maar dat is ook niet mijn doel als weddingplanner. Het is mijn doel om bruidsparen te adviseren en te inspireren. Kennis delen op welke manieren ze wel een verandering kunnen maken. Al doen ze het maar op één aspect, daar verander je al heel veel mee.

Dus dat is voor mij een groene bruiloft.

We moeten echt van het stoffige imago af. Het is niet stoffig, het kan er echt waanzinnig uitzien. Je kunt zoveel leuke dingen neerzetten. 

Op welke manieren ondersteun jij de bruidsparen die bij jou komen?

Bruidsparen kunnen mij benaderen voor adviesgesprekken. Bijvoorbeeld als ze niet zo goed weten welke kant ze op willen met hun gastenlijst of thema. Ik trek hier zo’n 2 tot 3 uur voor uit en schrijf een plan. Hiermee kunnen ze zelf aan de slag.

Ze kunnen me ook inhuren als ceremoniemeester. Dan ben ik gedurende de hele dag aanwezig. Dan zorg ik ervoor dat de hele dag alles op rolletjes loopt. Zo hoeven ze geen vriend of familielid aan te wijzen. Want stiekem gaat hier heel veel tijd in zitten. En zo kan iedereen genieten van de bruiloft. Dit is maatwerk en afhankelijk van de wensen en het budget van het bruidspaar.

Kun jij een bruiloft omschrijven waarbij je de planning of styling hebt gedaan zodat we een beetje een beeld hebben?

In 2018 zijn vrienden van mij getrouwd in Frankrijk. De bruid is bloemen gaan halen bij de lokale bloemenmarkt. Met z’n allen hebben we de bloemdecoraties gemaakt en met elkaar alles opgebouwd.

Een andere bruiloft die niet per sé duurzaam was maar wel heel leuk was een bruiloft in Monopoly thema. Die werd gehouden in een oud gevangenis complex in Leeuwarden. Overal kwamen monopoly biljetjes en de kleuren kobalt blauw in terug. Heel erg leuk.

Vorig jaar hebben we een bruiloft gehouden in een molen. Dit was een herfstbruiloft. Hierin hebben we overal dennenappels in terug laten komen, bijvoorbeeld bij de naamkaartjes. Ook hebben we dekentjes neergelegd en lantaarns gebruikt. Zo maak je een hele mooie, intieme setting.

Is een duurzame bruiloft standaard duurder dan een ‘normale’ bruiloft?

Dat ligt er heel erg aan. Mensen denken bij duurzaam sneller aan duur, maar dit is niet altijd zo. Maak van tevoren een budget en kijk welke onderdelen voor jou heel belangrijk zijn.

Als je het vlees/vis percentage in de catering veel lager legt dan het plantaardige percentage, dan scheelt dat al heel erg in kosten.

Als je als bruid graag een vintage of pre-loved trouwjurk wilt, ben je misschien voor 400 euro klaar. Terwijl een nieuwe jurk misschien wel vierduizend euro kost.

Wat ik veel merk is dat bruidsparen het hele internet afstruinen naar inspiratie. Vaak wordt er zonder een stylingsplan het hele jaar al links en rechts producten gekocht worden. Ook bij grotere, goedkope aanbieders. Hierdoor zit je misschien aan het eind wel met vier of vijf shoppers producten, waarvan de stylisten misschien maar tien procent gebruiken. Ook wordt er niet gedacht aan wat er na de tijd mee wordt gedaan. Een horeca ondernemer gooit het vaak naderhand de kliko in.  Als je vooraf een plan maakt, kun je veel gerichter kopen of huren. Zo kun je minimala inkopen en maximaal genieten van het resultaat.

duurzame bloemen bruiloft

Vorig jaar April ben je gestart en dit bruiloft seizoen – je eerste volledige seizoen – valt in het water door corona. Hoe ben je hiermee omgegaan?

Ik had voor deze zomer twee bruiloften staan en had gehoopt dat er nog twee bij zouden komen. Maar in Maart werd het al snel duidelijk dat dit niet realistisch zou zijn. Dus hoe lastig dit ook was, ik heb mijn doelen verplaatst naar volgend jaar.

Ik ben toen bezig gegaan met style shoots, fotoshoots die een bruiloft intoneren. Dit zodat ik verloofde stellen direct kan laten zien wat ik kan betekenen voor ze.

Ook ben ik met een groep leveranciers aan het kijken of we een bepaald pakket ‘thuis bruiloften’ aan kunnen bieden. We gaan kijken of we voor een bepaald bedrag een volledige thuis bruiloft neer kunnen zetten. Dus stil zitten doe ik niet.

Zijn er dingen in de bruiloftsbranche die ontzettend slecht voor het milieu zijn, waar mensen zich misschien niet bewust van zijn?

Als de bloemen die gebruikt worden voor de bruiloft ingevlogen zijn uit bijvoorbeeld Zuid Afrika hebben ze natuurlijk een veel grotere impact achtergelaten dan lokale bloemen.

Ook vlees en vis heeft een enorme impact. Het maakt al wel weer verschil of het bij een lokale boer vandaan komt of vanuit Argentinië in is gevlogen.

Een probleem waar ik zelf nog geen oplossing voor gevonden heb is het vervoer. Het vervoer van alle gasten naar de feestlocatie. Natuurlijk kun je zoeken naar een locatie die makkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Maar dan dwing je mensen om allemaal met het openbaar vervoer te komen. Eerlijk is eerlijk, dit is niet altijd even goedkoop. Ik vind dat lastig, omdat gasten al investeren in een bruiloft. Natuurlijk doe je dat voor iemand waarom je geeft. Maar om bijvoorbeeld een gezin van vier dan te gaan verplichten om van Limburg naar Groningen te reizen, dit vind ik nogal wat. Dus hierin ben ik nog op zoek naar een goede oplossing.

Een Nederlandse bruiloft is sowieso minder belastend dan een buitenlandse bruiloft. Maar ik snap ook wel dat je op een speciale locatie in Frankrijk het ja-woord aan elkaar wilt geven. Maar misschien kun je dan weer inkopen bij lokale ondernemers. Voor ieder voordeel is altijd een nadeel en andersom.

Heb je een paar makkelijke tips voor mensen die hun standaard bruiloft toch iets duurzamer of natuurlijker willen maken?

Ja, eigenlijk hebben we het er net al een beetje over gehad.

Maak een budget analyse en houdt deze netjes bij. Maak een styling plan, of laat dit maken. Voordat je ook maar een euro uitgeeft, ga kijken wat je echt nodig hebt. Koop of huur alleen wat je echt nodig hebt. De rest is alleen maar zonde van je geld.

Ga eens op zoek naar pre-loved wedding dresses. In Utrecht en Arnhem zit een heel mooi bedrijf die hele mooie pakken maken voor mannen met alleen maar duurzame stoffen.

Vraag toch aan familie en vrienden of ze willen carpoolen. Nu een beetje lastig natuurlijk, maar hopelijk dat het volgend seizoen weer kan.

En kijk eens goed naar je catering, kijk eens waar je verschuivingen kan maken.

Contactgegevens

Roza Janssen

Website: GreenWeddings

Instagram: @greenweddingsnl

Recent Posts