Interview met Sharon Woods – Slow Fashion Damesschoenen


sharon woods vegan slow fashion damesschoenen

Elke week spreek ik ondernemers met een duurzaam, natuurlijk of bijzonder initiatief of bedrijf. Deze week spreek ik Sharon de Bos over haar schoenen merk Sharon Woods, een slow fashion en vegan schoenen merk voor dames. 

Wie is Sharon en hoe is Sharon Woods ontstaan?

Sharon Woods is de Engelse variant van Sharon de Bos. Ik ben Sharon, 26 jaar oud en kom oorspronkelijk uit Groningen. Ik heb in Amsterdam gewoond en ben  recentelijk naar Madrid verhuisd met mijn partner.

Ik heb voornamelijk in grote steden gewoond maar ben opgegroeid in een klein dorpje op het platteland. Ik ben altijd omringd geweest door groen en dieren, dus de connectie met de natuur was altijd wel aanwezig. Ik was ook altijd al druk bezig met kleding naaien.

Voor mijn studie ben ik verhuisd naar Amsterdam, daar heb ik een bachelor psychologie gedaan en een master organisatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit.

Sharon Woods is ontstaan vanuit een probleem waar ik zelf tegenaan liep als duurzame consument. Ik was op zoek naar een vrouwelijke zomerschoen die gemaakt was van duurzame materialen. Er zijn veel duurzame sneakers op de markt, maar nog geen leuke, schoenen in een klassieke stijl. Althans, geen betaalbare schoenen en vaak ook niet vegan.

Toen ben ik gaan kijken naar de mogelijkheden om zelf een collectie te ontwikkelen. Ik had geen ervaring met schoenen ontwerpen, maar had wel een duidelijk beeld van het design en wat ik wilde qua duurzaamheid en betaalbaarheid. Zo ben ik begonnen met tekenen. Vervolgens was het een kwestie van zoeken naar een fabrikant die schoenen van goede kwaliteit produceerde. Ik zocht naar een fabrikant in Europa in een land waar ik de taal ook sprak. Ik ontdekte regio’s rondom Alicante waar veel fabrikanten gevestigd zijn. Ik woon zelf in Madrid, dus dit was niet heel ver.

Het was lastig om van te voren fabrikanten online te vinden, dus probeerde ik ze via Google Maps op te sporen. Ik had de belangrijkste Spaanse vaktermen opgezocht en ben toen eigenlijk op de bonnefooi naar Alicante gereisd. Dus dat was ontzettend spannend! Één fabrikant sprong er eigenlijk gelijk uit. Een fabrikant met een kleinschalig atelier aan huis, gerund door een familie. Ze maken alles met de hand, ze hadden veel interesse om uit te breiden en om te werken met vegan en duurzame materialen. Dus zo zijn we begonnen met het maken van de prototypes.

Kun je de collectie eens omschrijven zodat we er een beeld bij hebben?

Ja zeker. We zijn begonnen met een kleine collectie sandalen en mules in verschillende kleuren en materialen. Ik houd zelf van klassieke schoenen, dus dit is ook karakteriserend voor de collectie. Dus we hebben gebruik gemaakt van kleuren als rood, sneeuwwit, off-white (of beige) en cognac. En alle modellen hebben een subtiele hak, want comfort is ook belangrijk.

Ik heb gekeken naar een tijdloze stijl, zodat je ze makkelijk kunt combineren, maar ook tijdens allerlei gelegenheden kunt dragen. De gedachte hierachter is dat je uiteindelijk minder schoenen hoeft te kopen.

damesschoenen vegan duurzaam

Je ontwerpt en ontwikkelt vegan damesschoenen, wat zijn vegan schoenen?

Vegan heeft in principe betrekking op het materiaal dat gebruikt wordt en het feit dat de schoenen geen bestanddelen bevatten van dierlijke oorsprong.

Het bekendste dierlijke materiaal is natuurlijk leer. In plaats van leer werken wij onder andere met een kunstmatig alternatief dat gedeeltelijk is afgeleid van plantaardig restmateriaal zoals maïs. Dat noemen we ook wel bio-based polyurethaan, dit is ook gedeeltelijk biologisch afbreekbaar. Normaal gesproken zijn synthetische materialen gemaakt van fossiele brandstoffen.

Één van de kernwoorden van je merk is Slow Production, wat betekent dit precies?

Slow production is een afgeleide van slow fashion, de tegenhanger van fast fashion. Slow production gaat specifiek over het produceren met respect voor het milieu, dieren en de maatschappij. Het kan allerlei verschillende betekenissen hebben, maar voor ons betekent het dat we een on-demand model hanteren. Dit houdt over het algemeen in dat de schoenen pas worden geproduceerd nadat de bestelling is geplaatst.

Er is enorm veel overproductie, geschat wordt dat 30% van de geproduceerde kleding nooit worden verkocht. Dit willen we voorkomen. Nu hebben we wel voor de zomer een kleine voorraad van onze populairste modellen. We merken toch dat mensen in de zomer hun schoenen sneller in huis willen hebben, omdat ze bijvoorbeeld op vakantie gaan.

De schoenen worden dus geproduceerd op het moment dat je ze koopt? Kun je de schoenen dan wel gewoon terugsturen?

Ja de conventionele regels gelden hiervoor. Zowel voor on-demand als producten die op voorraad liggen.

De lijn bestaat nu vooral uit sandalen en muiltjes, komt er in de winter een leuk laarsje of dichte schoen bij?

Ja, daar zijn we nu druk mee bezig dus daar kan ik nog niet zo heel veel over zeggen. Er staan zeker een paar mooie vrouwelijke laarsjes in de planning in een klassieke, tijdloze stijl.

We zijn vooral ook aan het kijken hoe we stappen kunnen zetten in het gebruiken van meer duurzame materialen. We zijn al op weg, maar we willen hierin blijven verbeteren. De lijm die we gebruiken is helemaal vegan. Voor de rest werken we met organische materialen als jute en gerecyclede materialen zoals gerecycled polyester.

We gebruiken nog wel enkele onderdelen van de schoen die gemaakt zijn van fossiele brandstoffen. Dit omdat er gewoon nog geen duurzame alternatieven beschikbaar zijn in dezelfde kwaliteit. We willen natuurlijk niet dat ze sneller kapot gaan. Anderzijds is het soms lastig om zulke materialen beschikbaar te stellen voor kleine ondernemers zoals wij..

vegan schoenen merk dames duurzaam slow fashion

Je woont momenteel met je vriend in Madrid. Richt je je dan vooral op de Spaanse markt, Nederlandse markt of Europese markt?

Dat laatste. We zijn dit jaar begonnen, tijdens de crisis, dus dat is wel een heel bijzonder moment. We zijn ons in principe nu aan het focussen op de Nederlandse markt en langzamerhand aan het uitbreiden naar België, Duitsland, Luxemburg en het Verenigde Koningrijk. Vervolgens is het plan ook om uit te breiden naar Spanje en Frankrijk.

We leveren al naar veel landen binnen Europa. Maar niet buiten Europa. We houden het liever binnen Europa om het lokale element te houden. Maar we willen zeker Europa veroveren!

De corona situatie was vooral in Spanje ook heel ernstig, heeft dit impact gehad op jou en je bedrijf?

Jazeker, wij zijn gelanceerd op 11 Mei, tijdens de crisis. In Spanje lag de productie geheel plat vanwege de lockdown en de restricties. Dus dat was nog wel even een uitdaging!

Dus we zijn niet direct gestart met de verkoop, maar mensen konden zich voor de wachtlijst inschrijven. Ze kregen dan een notificatie zodra de productie weer was gestart.

Toen de productie weer opstartte, was dit op 30% capaciteit. Dit betekende dat de klanten langer moesten wachten, soms wel zes weken. We zijn hierover gewoon eerlijk geweest naar de klanten toe.

Wat zijn de toekomstplannen voor Sharon Woods?

Het doel is echt om schoenen te maken die 100% gemaakt zijn van gerecyclede materialen en/of plantaardige materialen. Dat is de ambitie die we hebben.
Daarnaast willen we de nieuwste innovaties volgen. Ook willen we de voldoen aan de klantvraag, dus als dit een tas is voegen we deze toe.

Maar vooral mooie, nieuwe collecties lanceren, continu blijven verduurzamen en klanten te inspireren om te transformeren naar een duurzame kledingkast.

Contact gegevens

Sharon de Bos – Sharon Woods

Website: www.sharonwoodsvegan.com/

Instagram: @slowfashionsharonwoods

Recent Posts