Boommade – Duurzame Homemade Interieurbomen


sophie boommade handgemaakte interieur boom

Elke week interview ik ondernemers met een duurzaam, natuurlijk of bijzonder initiatief of bedrijf. Deze week interview ik Sophie Deckers, die van de juridische wereld overstapte naar het maken van homemade interieurbomen. In dit artikel vertelt ze over haar bedrijf Boommade. 

Wie is Sophie en hoe is Boommade ontstaan?

Ik ben Sophie, 28 jaar en ik woon samen met mijn vriend in Amsterdam. Ik word blij van lekker buiten zijn, nieuwe plekken ontdekken, yoga, hockey, tijd doorbrengen met familie en vrienden en ondernemen. Ondertussen onderneem ik al 2,5 jaar met mijn bedrijf Boommade.

Boommade staat voor Homemade interieurboom. Homemade omdat ik de bomen in de garage van mijn ouders maak, dus ze zijn echt homemade. En Boommade omdat het bomen voor je interieur zijn. Kleine boompjes voor op tafel of grote bomen voor in een restaurant bijvoorbeeld.

Ik werkte als advocaat en eigenlijk vond ik dat helemaal niet leuk. Vanaf het begin dacht ik al “wat doe ik hier”. Ik voelde me opgesloten en niet op mijn plek en dat merkte ik al aan mijn lichaam. Maar ik had mezelf opgelegd om het drie jaar vol te houden, want zo lang duurde mijn opleiding. Daarna ‘mocht’ ik van mijzelf doen wat ik wilde.

Ik ging op vakantie en toen ik op het strand lag voelde ik me voor het eerst sinds lange tijd weer vrolijk en fijn. En toen dacht ik “waarom heb ik mezelf dit moetje opgelegd? Het leven kan toch ook gewoon leuk zijn? Als ik wil mag ik toch stoppen?” Toen heb ik mijn baan opgezegd.

Die tijd ging ik ook samenwonen met mijn vriend en ik was veel met interieur bezig. Veel op Pinterest en toen kwam ik interieurbomen tegen. Ik zag allemaal coole bomen, maar deze bomen deden het niet goed in Nederland. Dus ik ging op zoek naar een neppert. Maar ook hier kon ik niets in vinden dat ik echt heel mooi vond. Dus toen ben ik zelf iets gaan proberen.

Ik had wel de stiekeme hoop dat ik er in de toekomst iets mee zou kunnen doen, maar ik had niet durven dromen dat ik het nu nog steeds zou doen.   

boommade duurzame interieurbomen

Je hebt je baan als jurist opgezegd en bent Boommade begonnen. Viel er voor jou ineens een kwartje of is het heel geleidelijk aan gegaan?

Het is heel geleidelijk gegaan toen ik mezelf de ruimte gaf om te mogen doen wat ik wou. Toen ik was gestopt met mijn baan ben ik bomen gaan maken. Maar ik zag dit meer als iets wat ik in-between-jobs kon doen. Misschien ook wel onbewust omdat ik het dan minder erg zou vinden als het zou mislukken.

Wat maakt Boommade zo duurzaam?

Duurzaam is natuurlijk een ontzettend breed begrip. Ik maak een product, wat niet per sé duurzaam is. Mijn boompjes gaan natuurlijk niet dood, want ze zijn al dood.

Ik raap dode takken van de grond en die droog ik. Deze takken gebruik als stam voor het boompje, hieraan maak ik kunst takken en kunst bladeren vast. Ze hebben geen onderhoud nodig en geen water, dus je hoeft niet elke paar maanden een nieuwe plant te kopen.

Ik laat voor elk product dat ik verkoop een nieuwe boom planten.

Ik compenseer mijn vervoer en verstuur mijn producten C02 neutraal. Ik hergebruik mijn dozen en ik blog over planten en bomen.

Omdat ik mij ben gaan verdiepen in het onderwerp ga je steeds meer dingen zien en maak je steeds bewustere keuzes. Doordat ik ben gaan lezen over ontbossen ben ik ook gestopt met het eten van vlees. De nummer één oorzaak van ontbossing is vleesconsumptie. Dus ik vond het raar om wel bomen te planten maar wel vlees te blijven eten.

Hoe worden de bomen precies gemaakt, duik jij letterlijk het bos in?

Ja, ik woon in Amsterdam en Boommade zit in de garage van mijn ouders in Rotterdam. Niet echt in het bos, maar je hebt wel bossen en parken in de buurt, dus daar ga ik dan heen.

Ontwerp je de bomen zelf of kunnen klanten ook hun wensen aangeven?

Ik heb een webshop, daar staan een aantal standaard modellen in. Voor grote bomen heb ik een lookbook, daar staan alle bomen in die ik al eerder heb gemaakt. Daar kunnen ze een stam of blad in uitzoeken. Maar soms komen mensen ook met plaatjes van Pinterest aan. Dan stuur ik ze foto’s van stammen en blaadjes en maak ik daarmee een boompje.

En je biedt ook de optie om boompjes te huren?

Ja, dat doe ik nog best wel weinig. Soms maak ik gewoon bomen, niet op aanvraag. En dan heb ik die staan, dus die kunnen mensen huren voor een event of bijvoorbeeld de opening van een restaurant.

Ik las dat je voor de maand Mei maar liefst 72 bomen hebt mogen planten. Wat geweldig! Hoe werkt dit dan precies?

Per boom die ik verkoop plant ik één boom. Ik doe het heel simpel, ik heb een overzicht met hoeveel producten die maand verkocht zijn. Dan ga ik bijvoorbeeld naar een organisatie als One Tree Planted en doneer ik het bedrag. Ik vind het wel heel jammer dat ik er zelf niet bij kan zijn, dit zou ik in de toekomst wel graag willen. Je zit nu niet je handen in de aarde, dit lijkt me wel heel erg leuk.

Heb je nog grote toekomstdoelen voor Boommade?

Hmm, ik ben een slechte lange termijn planner. Mijn hoofddoel is om er goed van te kunnen leven. Dat ik trots op mezelf kan zijn omdat ik deze baan zelf heb gecreëerd. Ik doe vooral opdrachten die ik leuk vind. Ik vind het ook belangrijk dat het leuk blijft en dat het me vrij blijf voelen. 

Recent Posts