Je grenzen leren kennen en bewaken


grenzen leren kennen bewaken

Laat jij geregeld mensen over je eigen grenzen lopen? Zeg jij vaak ‘ja’, terwijl je eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen? Verlies jij veel energie omdat je niet duidelijk hebt wat je grenzen zijn?

Veel mensen het moeilijk vinden om hun grenzen aan te geven. Ze vinden het lastig om voor zichzelf te kiezen en om duidelijk te communiceren over wat ze wel en niet accepteren. Wanneer je open bent over wat je grenzen zijn, maak je duidelijk aan de ander wat je wel en niet wilt. 

‘’Stop asking why they keep doing it and start asking why you keep allowing it’’.

Grenzen aangeven gaat over hoe je je voelt. We geven vaak onze grenzen aan door in de verdediging te schieten, omdat het aangeven van je grenzen indirect vraagt je kwetsbaar op te stellen. Ook is het aangeven van je grenzen een belangrijk aspect binnen verbinding voelen met anderen. Dit is een essentieel onderdeel als je verbinding en een connectie met een ander wilt opbouwen. Als jij je grenzen weet, is er ruimte om een ander toe te laten.

Je kunt onderscheid maken tussen vier verschillende soorten grenzen:

1. Mentaal

Hieronder val jij zelf, dus je eigen gedachten, overtuigingen, mening en waarden.

2. Omgeving

Dit is letterlijk de ruimte om je heen. Dus waar je woont, waar je werkt en met wie je omgaat.

3. Emotioneel

Hierbij gaat het om in welke mate jij je eigen emoties kent en hoe jij ermee omgaat. Geef jij toe aan je emoties? Geef je een ander de kans om je te troosten als je bijvoorbeeld verdrietig bent? Daarnaast is het van belang bewust te zijn dat jouw gevoelens van jou zijn en dat jij hier zelf verantwoordelijk voor bent. Hetzelfde geldt ook andersom. Jij bent niet verantwoordelijk voor de boosheid of blijheid van een ander. Dit legt bij de ander. 

4. Lichamelijk

Dit is de manier hoe jij voor je eigen lichaam zorgt. Slaap jij voldoende? Hoe ziet je voedingspatroon eruit? Ook hoort hier de mate van beweging en mate van ontspanning bij.

Over je grenzen gaan betekent dat je op een bepaald moment meer doet dan wat je zelf kunt en/of wilt. Daarnaast kun je ook ‘over je grenzen laten gaan’, waarbij je gedrag van een ander accepteert wat je eigenlijk diep van binnen niet wilt accepteren.

Het kennen van je eigen grenzen is enorm belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Je kunt het zien als een soort gebruiksaanwijzing over hoe jij behandelt wil worden. Hoe beter jij je grenzen weet, hoe meer jij in staat bent om authenticiteit te laten zien, met druk van buitenaf om te gaan, vrijheid voelt om je eigen keuzes te maken en controle voelen en ervaren over je eigen gedrag. 

Door het kennen van je grenzen werk je aan je authenticiteit, je oprechtheid. Je laat zien wie je bent, waar je voor staat en hoe je behandeld wilt worden. 

Hoe je bent opgevoed kan er enorm veel mee te maken hebben over hoe jij denkt over je grenzen. Mocht jij als kind alles en waren er weinig regels, dan is de kans groot dat je nu geen duidelijke grenzen hebt. Heb jij juist voor veel dingen moeten vechten, dan merk je dit nu aan het feit dat je weet waar je voor staat en dit krachtiger laat zien. Hier is zeker geen goed of fout. Het is puur even een stukje bewustzijn creëren voor jezelf om na te gaan hoe je vroeger was, bent opgevoed en hoe je nu bent. 

Hieronder ga ik je een aantal tips en voordelen meegeven:

  1. Behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden. 
  2. Als mensen continu over je grenzen heengaan, kan dit voor veel frustratie zorgen. Echter als jij dit niet aan hen laat weten, zullen ze dit blijven doen. Laat je ze het weten? Dan is de kans groot dat ze hun gedrag gaan veranderen en minder vaak over je grenzen heengaan. Het is nog steeds niet mogelijk om letterlijk elkaars gedachten te lezen, dus onderneem zelf actie.
  3. Blijf dicht bij jezelf. Als we nu bijvoorbeeld kijken naar je gevoelens dan valt hier door niemand iets over te zeggen. Als jij zegt dat je je verdrietig voelt, dan is dat zo. Jij voelt dit en niemand anders. Een vriend kan zeggen dat dit onzin is, maar hij heeft niet het recht om jouw gevoel te beoordelen. Er is geen discussie mogelijk over je gevoelens. Jij voelt het, jij ervaart het en jij hebt de kracht om ze toe te laten. Niemand heeft hierin het recht om je hierop te beoordelen.
  • Andere voorbeelden: ‘’Ik vind het niet fijn als je zo tegen me praat. Je geeft me het gevoel dat ik het niet waard ben om je vriendin te zijn.’’ of ‘’Ik zie dat je het goed bedoelt, maar ik doe het liever alleen want daar voel ik me beter bij. Dus ik heb het liever niet’’
  1. Wanneer jij duidelijk communiceert over je grenzen, verbeter je hiermee je relaties. De mensen om je heen krijgen respect voor je, omdat ze zien waar je voor staat en je hier krachtig en duidelijk over bent. Ze gaan je beter en met meer respect behandelen. Duidelijk over je grenzen praten maakt je naast authentieker, ook interessanter en respectabeler. En laten relaties nou net gebouwd zijn op wederzijds respect en vertrouwen naar elkaar toe
  2. Je gaat meer mentale vrijheid ervaren, want je laat je niet tegenhouden door de mensen om je heen en door het stemmetje in je hoofd. Je pakt de regie over je leven en wordt niet langer geleefd. Je voelt dat er ruimte ontstaat om je passie te volgen en om alleen te dingen waar jij gelukkig van wordt en energie van krijgt. 

Daring to set boundaries is about having the courage to love ourselves even when we risk disappointing others.” – Brené Brown

Het is niet egoïstisch om je grenzen aan te geven. Je leert mensen juist je gebruiksaanwijzing en hoe jij wilt dat ze met je omgaan. Jij wilt toch dat je dierbare mensen om je heen gelukkig zijn? Andersom is dit ook zo. Je beste vriendin wil dat jij gelukkig bent en als jij je gebruiksaanwijzing openstelt, dan zullen zij die gebruiken. 

Gastblog door: Liset Schuitert

Ik ben Liset en ik ben psycholoog, mindset coach en eigenaar van Mind Life Coaching. Mijn missie is om jou te laten groeien en mentale vrijheid te laten ervaren door je kritische vragen te stellen, zodat je voor jezelf gaat kiezen, je doelen gaat behalen en je je niet langer laat tegenhouden door je eigen gedachten, overtuigingen en verwachtingen vanuit je omgeving.

Door mijn eigen ervaringen en struggles op het gebied van controle, balans, perfectionisme, grenzen stellen en jezelf accepteren ben ik mijn eigen online coaching bedrijf begonnen omdat ik jou dezelfde vrijheid gun!

Website: www.mindlifecoaching.nl

E-mail: coachingmindlife@gmail.com

Instagram: @mindlife.coaching

Liset

Ik ben Liset en ik ben psycholoog, mindset coach en eigenaar van Mind Life Coaching. Mijn missie is om jou te laten groeien en mentale vrijheid te laten ervaren door je kritische vragen te stellen, zodat je voor jezelf gaat kiezen, je doelen gaat behalen en je je niet langer laat tegenhouden door je eigen gedachten, overtuigingen en verwachtingen vanuit je omgeving. Door mijn eigen ervaringen en struggles op het gebied van controle, balans, perfectionisme, grenzen stellen en jezelf accepteren ben ik mijn eigen online coaching bedrijf begonnen omdat ik jou dezelfde vrijheid gun!

Recent Posts