Hoe ziet jouw persoonlijkheid eruit van dichtbij?


persoonlijkheid van dichtbij bekijken

Weet jij hoe jouw persoonlijkheid eruit ziet? Welke eigenschappen jij hebt die positief zijn, maar ook de eigenschappen die je stiekem een beetje in de weg zitten. Wat persoonlijkheid is lees je in deze blog, lees dus snel verder!

Onder je persoonlijkheid vallen de karakteristieken die jou uniek maken als persoon. Het zijn de eigenschappen die aan jouw worden toegekend en die verklaren waarom jij op een bepaalde manier reageert in verschillende situaties.

Iedereen is uniek. Elk persoon heeft zijn unieke kenmerken, waardoor iedereen van elkaar verschilt. Stel je moet jezelf voorstellen aan iemand die je niet kent. Hoe stel jij jezelf dan voor? Wat zeg je over jezelf? Je kunt vertellen hoe oud je bent, je geslacht of iets over je interesses. Daarnaast zou je ook wat kunnen vertellen over je eigenschappen. Dus ben je nieuwsgierig, serieus of perfectionistisch?

Binnen persoonlijkheid kun je onderscheid maken in verschillende niveaus van structuur.

persoonlijkheid onderzoeken

Het onderste niveau in de driehoek is de ‘psychological core’, de psychologische kern. Dit niveau bevat de interesses die je hebt, je waarden en motieven. Ook zitten hier de overtuigingen die je hebt over jezelf en over de waarde die jij jezelf geeft. Dit niveau geeft weer wie jij echt bent.

Een niveau erboven vind je de ‘typical responses’, oftewel typische reacties. Je kunt vast afleiden wat dit is. Het is de manier hoe je je aanpast aan de omgeving en hoe je reageert op de wereld om je heen. Bijvoorbeeld als je altijd druk bent en graag praat in sociale situaties ben je waarschijnlijk extravert en niet introvert.

Maar als iemand op een feestje ziet dat je graag op de voorgrond staat en continu aan het praten bent, en op basis van deze informatie concludeert dat je extravert bent, kan deze persoon verkeerd zijn. Het kan zijn dat de sfeer op het feestje ervoor zorgde dat jij je uitbundig voelde en je jezelf graag wilde laten zien. Het feit dat je druk bent en graag praat hoeft in deze situatie geeft typische reactie te zijn, omdat dit gedrag met een andere intentie werd uitgevoerd.

Het laatste niveau is ‘role-related behavior’, gedrag wat gerelateerd is aan een bepaalde rol. Je past je gedrag aan aan de situatie waarin je je bevindt. Dit is het aspect van je persoonlijkheid wat het meest verandert.

Wanneer je perceptie, dit is hoe je iets waarneemt, van je omgeving verandert, verandert je gedrag mee. Je hebt dus verschillende rollen voor verschillende situaties. Je bent bijvoorbeeld student aan de universiteit, dochter van je ouders en/of een werknemer bij dat leuke koffiezaakje. 

 ”Remember, you are in control of how you show up in the world. I hope you choose to be big and not shrink for the comfort of others. Give yourself permission to take up space, and bloom wildly without regret.”

Maar, hoe pas pas je dit nou toe?

Om je bewust te laten worden van je eigen gedrag en karaktereigenschappen is het inzichtgevend om bij jezelf na te gaan welke eigenschappen nodig zijn om je doelen te behalen. Je bent goed zoals je nu bent en je mag er 100% zijn. Maar het is zo waardevol voor jezelf om te weten wie jij diep van binnen bent en om uiteindelijk je echte jij naar boven te laten komen en je te durven uiten.

Om te gaan werken aan die onweerstaanbaar sterke mindset en om de beslissing durven te maken 100% achter jezelf te staan.

Pak een rustig moment en ga comfortabel zitten. Zorg voor pen en papier en schrijf voor jezelf op welke eigenschappen, zowel de positieve als de minder positieve, je nu hebt.

Schrijf dit zo concreet mogelijk uit aan de hand van de volgende vragen:

  1. Welke eigenschappen heb ik die positief voor mij werken?
  2. Welke eigenschappen heb ik die niet voor mij werken?
  3. Hoe kan ik mijn positieve eigenschappen nog beter inzetten voor mezelf?
  4. Hoe kan ik 1% beter worden? Wat kan ik vandaag doen, zodat ik beter ben dan gisteren?

Je kunt nog zoveel kennis hebben, maar wanneer je je kennis niet gaat toepassen is kennis waardeloos. Dit zie ik helaas veel gebeuren.

Met welke dingen kun jij jezelf confronteren? Zodat je gaat groeien en jezelf beter gaat leren kennen?

Ik ben heel benieuwd naar je antwoorden en inzichten. Deel je ze met me?

Gastblog door: Liset Schuitert

Ik ben Liset en ik ben psycholoog, mindset coach en eigenaar van Mind Life Coaching. Mijn missie is om jou te laten groeien en mentale vrijheid te laten ervaren door je kritische vragen te stellen, zodat je voor jezelf gaat kiezen, je doelen gaat behalen en je je niet langer laat tegenhouden door je eigen gedachten, overtuigingen en verwachtingen vanuit je omgeving.

Door mijn eigen ervaringen en struggles op het gebied van controle, balans, perfectionisme, grenzen stellen en jezelf accepteren ben ik mijn eigen online coaching bedrijf begonnen omdat ik jou dezelfde vrijheid gun!

Website: www.mindlifecoaching.nl

E-mail: coachingmindlife@gmail.com

Instagram: @mindlife.coaching

Liset

Ik ben Liset en ik ben psycholoog, mindset coach en eigenaar van Mind Life Coaching. Mijn missie is om jou te laten groeien en mentale vrijheid te laten ervaren door je kritische vragen te stellen, zodat je voor jezelf gaat kiezen, je doelen gaat behalen en je je niet langer laat tegenhouden door je eigen gedachten, overtuigingen en verwachtingen vanuit je omgeving. Door mijn eigen ervaringen en struggles op het gebied van controle, balans, perfectionisme, grenzen stellen en jezelf accepteren ben ik mijn eigen online coaching bedrijf begonnen omdat ik jou dezelfde vrijheid gun!

Recent Posts