Kokosolie tegen schimmelinfecties


Kokosolie gezicht huid haar

 

Als je aan schimmelinfecties als voetschimmel en candida denkt, denk je niet gelijk aan kokosolie. Toch wordt kokosolie regelmatig genoemd als huismiddeltje tegen schimmels. Werkt kokosolie bij huidschimmel en hoe gebruik je het bij candida, voetschimmel en kalknagels?

Waarom kokosolie tegen schimmel?

Uit onderzoek blijkt dat kokosolie schimmelwerende eigenschappen heeft. Onderzoek suggereert ook dat kokosolie goed werkt bij Candida albicans. (bron)

Daarnaast is kokosolie vriendelijk voor de de huid en is de olie veilig inwendig te gebruiken. Ook is de olie makkelijk smeerbaar en goed aan te brengen op de plekken die je wilt behandelen.

Als je een schimmelinfectie wilt behandelen met kokosolie is het wel van belang dat het 100% pure kokosolie is. Het liefst ook ongeraffineerd, dus zonder parfum en chemische toevoegingen.

Bij een ernstige infectie is het natuurlijk van belang dat je professionele, medische hulp zoekt.

Hoe gebruik je kokosolie bij candida?

Onderzoek geeft aan dat kokosolie schimmelwerende eigenschappen heeft en hoogstwaarschijnlijk candida kan behandelen. Bij een infectie aan de buitenkant van de vagina is kokosolie natuurlijk makkelijk topisch aan te brengen. Je kunt dan gewoon een beetje kokosolie warm wrijven tussen je vingers en het voorzichtig aanbrengen op de gewenste plek.

Inwendig aanbrengen is natuurlijk wat lastiger. Je kunt wat kokosolie aanbrengen op een tampon en deze inbrengen. Zorg ervoor dat de kokosolie die je hiervoor gebruikt 100% natuurlijk en ongeraffineerd is. Test een produt altijd eerst uit op een stukje huid. Wil je weten welk merk en product wij aanraden?

Hoe gebruik je kokosolie bij voetschimmel?

Je kunt een beetje kokosolie warm wrijven tussen je handen en tweemaal daags je voeten insmeren met kokosolie. Laat de olie helemaal intrekken.

Een extra tip, tea tree olie werkt ook erg krachtig tegen schimmels. Een combinatie van kokosolie en tea tree olie kan extra krachtig werken tegen voetschimmel. Meng een theelepel kokosolie met 1-2 druppels tea tree olie en masseer deze in op je voet(en).

Hoe gebruik je kokosolie bij kalknagels?

Zorg ervoor dat de kalknagel grondig gereinigd is en maak je nagel droog. Masseer tweemaal daags een beetje kokosolie in op je teennagel. Niet alleen gaat kokosolie schimmel tegen, het voedt en verzorgd je nagel ook. Dus masseer gerust alle nagels in met kokosolie!

Ook hier geldt, door een druppeltje tea tree olie toe te voegen aan een theelepel kokosolie maak je een extra krachtig middeltje tegen schimmels en kalknagel.

oregano olie voetschimmel

Kokosolie bij overige huidschimmels

Kokosolie is vriendelijk voor de huid én gaat schimmels tegen. Je kunt de olie dus gebruiken bij vrijwel alle vormen van huidschimmel.

Kokosolie heeft bij koudere temperaturen een vaste vorm en bij warmere temperaturen een vloeibare vorm. In Nederland heeft het meestal zijn vaste vorm en zul je de olie even tussen je vingers of handpalmen warm moeten wrijven om het vloeibaar te maken. Hierna kun je de olie gemakkelijk aanbrengen op de gewenste plek.

Mag je kokosolie gebruiken als je zwanger bent?

Als je zwanger bent krijg je een lange lijst aan producten die je niet mag eten of gebruiken. Kokosolie is misschien ook ter sprake gekomen. Je kunt kokosolie gebruiken op de huid, of in je dieet.

Kokosolie is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap. (bron) Volgens Momjunction heeft kokosolie zelfs positieve effecten voor je lichaam tijdens de zwangerschap.

Zo zou kokosolie het immuunsysteem versterken, werken tegen ochtend misselijkheid en zwangerschapsstriemen voorkomen. Of de olie werkt bij het versterken van het immuunsysteem en het verminderen van ochtendmisselijkheid kan niet wetenschappelijk onderbouwt worden, maar je kunt het altijd proberen. (wel met mate, natuurlijk)

Kokosolie werkt wel daadwerkelijk bij het voorkomen van zwangerschapsstriemen. Het houdt de huid soepel, gehydrateerd en elastisch. Wrijf een beetje kokosolie warm tussen je handpalmen, hierdoor wordt de kokosolie vloeibaar. Masseer je buik eenmaal of tweemaal daags in met kokosolie.

Tips bij het kopen van kokosolie

Niet alle kokos oliën zijn van dezelfde kwaliteit. Zo is er geraffineerde olie, ongeraffineerde olie, biologische kokosolie, koudgeperste kokosolie. Wat is het verschil?

Koudgeperste kokosolie – Een koudgeperste olie wordt, zoals de naam al suggereert, zonder hitte uit de vrucht geperst. Hoe meer hitte er wordt gebruikt bij persing, hoe meer voedingsstoffen en smaak er verloren gaat. Het nadeel is dat een koudgeperste olie vaak ietsje duurder is.

Geraffineerde- / ongeraffineerde kokosolie – Ongeraffineerde olie is op minimale temperatuur gewonnen of door middel van koude persing. Daarnaast is ongeraffineerde kokosolie niet nabewerkt met chemicaliën. Geraffineerde kokosolie is gebleekt en geurvrij gemaakt en er zijn misschien andere stoffen aan toegevoegd. De ongeraffineerde variant is vaak ietsje duurder dan de geraffineerde variant. Ongeraffineerde kokosolie wordt ook wel “pure kokosolie” of “rauwe kokosolie” genoemd.

Biologische- / organische kokosolie – Biologische- of organische kokosolie wordt gemaakt uit kokosnoten die bij een boer wegkomt die geen chemicaliën of pesticiden gebruikt.

Voor inwendig gebruik van kokosolie is het van belang dat de kokosolie zo puur mogelijk is. Een koudgeperste, biologische en ongeraffineerde kokosolie is hiervoor het meest geschikt. Wil je weten welke kokosolie wij aanraden?

Meer weten over tea tree olie en kokosolie? Lees onze artikelen “De doeleinden van kokosolie” en “alles over tea tree olie”.

Recent Posts