Lege Nest Syndroom: Wat doe je als jouw kinderen het huis uit zijn?


lege nest syndroom tips

Als je kind tussen 1995 en 2000 geboren is zal het wellicht al ter sprake zijn gekomen. Wanneer gaat hij of zij op kamers? En ergens klinkt dat misschien nog zo verkeerd niet meer. Ik bedoel je hoeft niet iemands rondslingerende sokken op te ruimen en er zijn geen vragen meer over wat er vanavond op het menu staat. Tot de dag daar is en jij je zoon of dochter helpt verhuizen naar zijn of haar nieuwe onderkomen. 

Ineens is het stil in huis, lijkt het een stuk opgeruimder of misschien dat je erachter komt dat niet je zoon, maar je partner steeds de sokken door huis laat slingeren. De stilte vreet een beetje aan je. Wellicht heb je dan in meer of mindere mate last van het lege nest syndroom.

Wat is het lege nest syndroom?

Mayke Tieleman schrijft in haar boek Levensfase (2011) het lege nest syndroom als een verschijnsel wat veelal bij vrouwen voorkomt die een groot deel van de opvoeding van kinderen op zich hebben genomen. In andere woorden deze vrouwen hebben zichzelf weggecijferd om op deze manier hun kind of kinderen zo goed mogelijk groot te brengen. Wat een dankbaar gedachtegoed is. Alleen wanneer kinderen de leeftijd van volwassenen bereiken is die zorg niet meer nodig en kan er een gevoel van leegte zijn. In sommige gevallen is het zelfs zo dat ouders uit angst voor dit gevoel de leegte zo lang mogelijk proberen uit te stellen.

Wat kun je ermee doen?

Alleen hoe je het went of keert, er komt een moment dat dit lege huis er is. Niet alleen voor je zoon of dochter een belangrijke fase, ook voor jou als ouder. Waar je voorheen een opvoedende rol had, zal ook dit nu meer veranderen. En dan doel ik niet op de wekelijkse was die je thuis in een weekendtas bezorgd krijgt.

Jouw rol als ouder krijgt namelijk een andere invulling. Er zullen bijvoorbeeld vragen ontstaan over geldzaken, het huishouden, werk combineren met privé. Allemaal zaken waar jij ervaring mee hebt en waarom jou dus om advies gevraagd zal worden. Hiermee word je dus eigenlijk een soort van coach. Geloof mij maar, deze rol is belangrijker dan je denkt.

Dingen doen waar jij gelukkig van wordt

Maar het kan ook zo zijn dat jouw zoon of dochter het prima afgaat en eigenlijk helemaal niet zo vaak om advies komt vragen. Wees gerust die tijd komt echt wel. En misschien ben je ook nog steeds wel de persoon bij wie ze uithuilen als het leven toch allemaal iets ingewikkelder is dan je denkt.

In de tussentijd is er meer tijd voor jou. Wat zou jij nu echt willen doen? Waar heb je nu de tijd voor. Toen ik en later ook mijn broertje en zusje uit huis gingen had mijn moeder veel meer tijd over voor haar creativiteit. Niet zat ze nu alleen thuis te haken of te breien. Er was ook ineens veel meer tijd om cursussen te gaan volgen. Ze hoefde immers niet meer als taxi te functioneren bij slecht weer.

Daarnaast is er nog iets fijns. Er is weer tijd voor jullie als partners om leuke dingen te doen zonder dat jij je moet afvragen of je huis nog wel veilig staat als jullie terugkomen. In het geval dat er natuurlijk een partner is. Zo niet, dan is er ook alle ruimte om te gaan daten. Geen nieuwsgierige kinderen die gelijk aan je lippen hangen als je thuiskomt na een leuke avond. Nee, je kan zelf een vriend of vriendin bellen om je verhaal mee te delen. En niet om het een of ander. Dat heeft ook best zijn voordelen!

Geef het tijd

Kom je er toch niet uit in het vinden van een nieuw ritme? Ook dat is niet gek. Geef het tijd en neem de tijd om te kijken wat je leuk vindt. Misschien vind je het wel leuk om als vrijwilliger te helpen in de lokale bibliotheek. Of wellicht kun je een rondje maken met de hond van de buren. Geloof mij, er zijn meer dan genoeg opties. En je hebt alle tijd om dat te onderzoeken!

Gastblog door: Lindsay Arts

Lindsay ondersteunt en coacht ondernemers die de dupe dreigen te worden van hun eigen succes met haar bedrijf Get it together. Zij helpt hen bij het vinden van meer balans in het dagelijks leven. Dit doet ze op zowel het gebied van communicatie als structuur en planning. Daarnaast zet Lindsay zich persoonlijk in voor het taboe doorbreken rondom seksueel geweld. Als ervaringsdeskundige heeft ze haar verhaal al onder andere bij Pauw mogen vertellen.

Recent Content

WIN Rituals producten, etherische oliën en andere prijzen!

Wij verloten elke maand leuke prijzen onder iedereen die ingeschreven staat voor onze mailinglijst.