Lekker Juicy: Slowjuicer vs. Sapcentrifuge


slow juicer vs sapcentrifuge welke is beter

Juicen is in de afgelopen jaren heel populair geworden. Het concept is heel simpel. Je doet fruit of groenten in een juicer en niet lang erna heb je sap. Een veel voorkomende vraag is welke machine beter is. Een slow juicer of sapcentrifuge?

In dit artikel bekijken we wat de verschillen zijn tussen deze twee. Ook gaan we dieper in op de voordelen en nadelen zijn van beide.

De slow juicer en sapcentrifuge worden allemaal gebruiken voor dezelfde doeleinden. Maar de technieken die ze gebruiken zijn heel anders. Welke van de twee beter is? Dit ligt aan het doel dat jij voor ogen hebt. Na het lezen van dit artikel weet je het.

De Slowjuicer

De slowjuicer kneust de ingrediënten heel langzaam en zorgvuldig. Dit wordt gedaan door een vijzel in het apparaat.

De rotaties per minuut is zeer laag bij een slowjuicer. Ongeveer veertig tot tachtig toeren per minuut. Zo wordt de sap heel goed van de pulp gescheiden. De reden waarom het zo langzaam gebeurt is om meer vitamines en mineralen uit de ingrediënten te halen.

In de meeste gevallen is een slowjuicer duurder dan een sapcentrifuge. Het duurt ook langer voordat de sap klaar is voor consumptie. Al valt het in tijd wel mee.

Met een slowjuicer haal je het meeste hoeveelheid sap uit de ingrediënten.

Met dit keukenapparaat heb je ook de mogelijkheid om notenmelk te maken. En omdat de ingrediënten heel traag worden samen gekneusd, heb je een minimale verlies van gezonde voedingsstoffen.

Op zoek naar een slow juicer? Ik raad deze slowjuicer van Taylor Swoden aan. Deze heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding.

De Sapcentrifuge

In de sapcentrifuge worden je fruit of groenten op een zeer hoge snelheid gecentrifugeerd. De ingrediënten worden snel geraspt door middel van een trommel aan de binnenkant.

Deze trommel is voorzien van een rasp. Zo wordt het sap gedeeltelijk gescheiden van de pulp. De hoge snelheid van de roterende trommel zorgt ervoor dat het sap heel snel klaar is.

De sapcentrifuge is geschikt voor fruit of groente met een hoge vochtgehalte. Het heeft maar één functie en dat is sap maken.

Dit gebeurt heel snel en efficiënt. De sapcentrifuge is geschikt voor de persoon in een korte tijd een groot hoeveelheid sap wil maken.

Ik raad deze sapcentrifuge van Philips aan. Hoge kwaliteit, prima prijs. 

Voordelen van een slowjuicer

De voordelen van een slowjuicer zijn geconcentreerd sap. Ook is het meestal sap van hogere kwaliteit.

Met de slowjuicer kun je super gezonde sappen maken en kun je met ingrediënten variëren. Zo kan je naast fruit ook noten, bladgroenten en tarwegras tot sap verwerken.

Aan het eind is de pulp heel droog dus bijna alle sap wordt eruit geperst. Daarnaast krijg je heldere pulpvrije sap.

Ook kan het sap van een slowjuicer langer bewaard worden in de koelkast(tot 2 dagen).

De vezelrijke pulp kun je gebruiken om wat snacks te maken, omdat die niet in contact is gekomen met wrijvingswarmte.

Nadelen van een slowjuicer

De nadelen zijn dat een slowjuicer duurder is dan de sapcentrifuge.

De groente en of fruit moeten klein worden gesneden, ongeveer in stukjes van drie centimeter. Dit komt omdat bij de slowjuicer de vulopening heel smal is. Zo worden de ingrediënten makkelijker gemalen.

Je moet ook iets langer op je sap wachten. De slowjuicer neemt er echt de tijd voor.

voordelen nadelen slowjuicer en sapcentrifuge

Voordelen van een sapcentrifuge

De voordelen zijn dat het aanschaffen van een sapcentrifuge je wat minder zal kosten.

De vulopening is mooi breed dus je hebt heel weinig snijwerk.

Het is geschikt voor de persoon die af en toe van lekker vers sap wil genieten. Door de hoge snelheid is de sap razendsnel klaar voor consumptie.

De sapcentrifuge is geschikt voor fruit en groenten met veel vocht. Fruit zoals appels, sinaasappels en bessen. De eindresultaat is heerlijke, heldere sap.

Nadelen van een sapcentrifuge

De nadelen zijn dat de kwaliteit van het sap minder goed is. 

Door de hoge snelheid blijft er een klein hoeveelheid sap achter in de pulp. Dus minder sap met de sapcentrifuge.

Ook blijft er een hoeveelheid vitamines en mineralen achter in de pulp. Dit is dus verlies van gezonde voedingsstoffen.

Er komt ook wrijvingswarmte vrij in het sap. Dit kan de smaak en kwaliteit aantasten.

De sapcentrifuge is niet geschikt voor vochtarme ingrediënten zoals bepaalde groenten en noten.

Deze sap moet meteen worden opgedronken, want het is niet lang houdbaar. Dit komt omdat door de warmte er oxidatie ontstaat. Je kan het pulp dus ook niet hergebruiken.

Welke is beter? 

Qua kwaliteit van sap en behoud van vitamines en mineralen is de slowjuicer de absolute winnaar. Ook voor mensen die notenmelk willen maken, of sappen voor de hele week willen maken kunnen beter kiezen voor een slowjuicer. 

Ik raad deze slowjuicer van Taylor Swoden aan. Deze heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding.

Heb je weinig tijd of ben je een beetje ongeduldig? Of vind je een slowjuicer te duur? Dan is de sapcentrifuge een betere optie. Deze maakt snel en makkelijk sap en je hoeft niet veel te snijden. 

Ik raad deze sapcentrifuge van Philips aan. Hoge kwaliteit, prima prijs. 

Nu weet je alles wat je moet weten over deze twee keukenapparaten. Je weet hoe ze werken, hoe ze van elkaar verschillen en wat de voordelen en nadelen zijn. Succes met juicen!

Recent Posts