Lekkere Glutenvrije, Lactosevrije Carrot Cake


carrot cake glutenvrij lactosevrij

Ben jij ook zo gek op carrot cake? Maar mag je geen gluten en/of lactose? Dan is dit het perfecte receptje voor jou! Deze cake bak je in een platte bakvorm, dus je kunt de cake in handige stukjes snijden.

Bereidingstijd:

15 minuten voorbereiding
40 minuten bakken

Benodigdheden:

  • Oven
  • Bakvorm (28×18 cm)
  • Bakpapier
  • Foodprocessor / blender
  • Kom
  • Rasp
  • Spatel

Ingrediënten beslag:

  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 6 el water
  • 200 gr. Wortels
  • 6 dadels
  • 150 gr. Tijgernotenmeel extra fijn (of amandelmeel)
  • 30 gr. Kokos
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 ½ el speculaaskruiden
  • 1 el gehakte, verse gember
  • 1 tl zeezout
  • ½ tl baking soda
  • ½ citroen

Ingrediënten glazuur:

  • 180 gr. geweekte cashewnoten
  • 3 el kokosolie
  • 45 gr. Ahornsiroop
  • 10 ml water
  • 1 tl vanille extract
  • Beetje zout
  • 30 gr. Pistachenoten

Dit recept is gebaseerd op een recept uit het boek Bakken Zonder Tarwe van Marike Bol (shop via Bol.com)

Instructies:

Stap 1 – Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 2 – Bekleed de bakvorm met bakpapier.

Stap 3 – Meng 2 el gebroken lijnzaad met 6 el water. Laat dit 15 minuten staan.

Stap 4 – Verwijder het groen van de worteltjes en was ze goed. Maak de worteltjes fijn met een foodprocessor of blender. Je kunt ze ook allemaal raspen, maar dan ben je wel wat meer tijd kwijt.  

Stap 5 – Ontpit de dadels en snijd ze fijn.

Stap 6 – Voeg het lijnzaad-mengsel, worteltjes, dadels, meel, kokos, koksmelk, kruiden en baking soda toe aan een kom en meng alles door elkaar.

Stap 7 – Rasp de citroen iets en knijp ‘m uit boven de kom. Meng het geheel nog een keer goed door.

Stap 8 – Verdeel het beslag over de bakvorm.

Stap 9 – Bak de cake in de oven in zo’n 40 minuten bruin.

Stap 10 – Meng de cashews, kokosolie, ahornsiroop, water, vanille extract, zout en pistachenoten samen in de blender of foodprocessor.

Stap 11 – Zet het glazuur in de koelkast.

Stap 12 – Als de cake klaar is, haal je hem uit de oven en laat je hem een halfuur afkoelen.

Stap 13 – Nu kun je de cake bestrijken met glazuur.

Stap 14 – Versier de taart met wortelsnippers en gebroken nootjes om het geheel wat spannender te maken.

Je kunt de taart in zijn geheel serveren, of de cake opsnijden in vierkantjes of rechthoekige bars. Eetsmakelijk!

Dit recept is gebaseerd op een recept uit het boek Bakken Zonder Tarwe van Marike Bol (shop via Bol.com)

Recent Posts