Natuurlijk middel tegen brandend maagzuur


Natuurlijk-middel-tegen-brandend-maagzuur

Brandend maagzuur daar wil je uiteraard zo snel mogelijk vanaf. Het terugstromen van de zurige inhoud van de maag in de slokdarm zorgt voor deze klachten. De medische term voor het terugstromen van de zure maaginhoud is reflux. Gelukkig zijn er natuurlijke middelen die hierbij snel verlichting kunnen geven. Hieronder laten we je een aantal tips zien van natuurlijke middelen die helpen tegen brandend maagzuur.

Natuurlijke tips tegen maagzuur:

  1. Banaan
  2. Havermout
  3. Kamillethee
  4. Losse kleding
  5. Gember thee
  6. Hoger hoofdeinde
  7. Kaneel
  8. Eet kleinere porties
  9. Drink geen prik
  10. Slaap op je linkerzij (hielp bij mij!)

Hieronder lees je meer over deze tips. Hoe ze werken tegen maagzuur en hoe je ze kunt gebruiken.

Eet een banaan

Heb je last van maagzuur dat brand in je slokdarm of zure oprispingen? Dan helpt een banaan. Dit natuurlijk middel tegen brandend maagzuur helpt om zuur te voorkomen en het op te lossen. Afhankelijk van hoeveel en hoe lang je er last van ondervindt kan je er een of twee per dag nemen.

Vind je het niet zo lekker om de banaan zo op te eten? Geen probleem je kan er ook een smoothie van maken en opdrinken. Het positieve effect ter voorkoming en bestrijding van brandend maagzuur blijft hetzelfde ongeacht je de banaan zo opeet of er een smoothie van maakt.

Neem een beetje havermout

Havermout is ook een probaat middel als het gaat over problemen met brandend maagzuur. De beste remedie is om een goede volle lepel met havermout uit het pak te scheppen en deze zonder enige toevoeging van water of melk op te eten.

De havermoutvlokken hebben een gunstige werking op de spijsvertering (er zitten veel vezels in) en helpen ook om brandend maagzuur op te lossen.

Een kopje kamillethee

Kamille is een natuurlijk middel tegen brandend maagzuur. Een goede reden om een kop kamillethee te maken. Als je een thee maakt van kamille en je drinkt deze op dan geef je daarmee je maag en darmen wat rust. Door de rustgevende werking ben je ook weer snel verlost van maagzuurproblemen.

Zelf kamillethee maken is niet zo moeilijk. Je kookt een kleine hoeveelheid water (genoeg voor een kop of mok) en laat hier de kamille een tijdje goed in trekken. Haal de kamille er na een goed kwartier weer uit en drink de kamillethee met kleine slokjes op.

zelf verse kamille thee maken

Verlos je zelf van te strakke kleding

Draag je graag een riem of misschien vaak corrigerend ondergoed? Zit je broek eigenlijk een beetje te strak? Dan geeft dit extra druk op je maag. Mocht je net last hebben van brandend maagzuur dan is het heel goed mogelijk dat je klachten hierdoor verergeren. Beter is om even geen riem aan te doen en niet te strakke kleding.

Maak gember thee

Neem een gemberwortel en rasp deze fijn. Kook het water en laat de gember rasp een flinke tijd trekken in het water. Op die manier maak je gember thee. Het is algemeen bekend dat gember een goed natuurlijk middel is tegen allerlei spijsverteringsklachten waaronder ook brandend maagzuur. Laat de thee een beetje afkoelen en drink met kleine teugjes. Je merkt echt al snel de werking ervan.

Als je gaat slapen zorg dat je het hoofdeinde van het bed wat hoger plaatst

Wellicht is het heel herkenbaar je hebt wat last van maagzuur en als je gaat liggen komt je zure maaginhoud iedere keer omhoog. Heel vervelend. Maar hier is wel een oplossing voor. Het terugstromen van de zure maaginhoud noemen ze in medische termen ook wel reflux.

Het komt best vaak voor dat mensen die last van maagzuur hebben door het liggen juist meer last krijgen van reflux. Er is een simpele oplossing voor en dat is het hoofdeinde van je bed wat hoger plaatsen. Een extra kussen kan ook helpen. Als je met je hoofd maar iets hoger ligt zodat de zure maagsappen niet terug kunnen stromen in de slokdarm. Dat slaapt ook een stuk lekkerder.

Kaneel heeft een positief effect op de spijsvertering

Kaneel is ook een goed natuurlijk middel tegen branden maagzuur. Het heeft een heel positief effect op de hele spijsvertering maar het werkt ook perfect bij klachten als brandend maagzuur.

Je kan net als bij gember en kamille er thee van maken. Deze kan je langzaam opdrinken en dit zorgt ervoor dat je snel van je maagzuurproblemen verlost bent of dat het de klachten een beetje verlicht.

Eet kleinere porties

Met een volle maag krijg je sneller last van brandend maagzuur. Heb je hier dus veel last van, met name na het eten, probeer dan iets vaker op een dag kleinere porties te eten. Zo is je maag nooit bomvol. 

Drink geen prik

Drankjes met prik zorgen ervoor dat je boertjes moet laten. Dit zorgt er weer voor dat er gassen in je maag terechtkomen. Als je veel last hebt van maagzuur kun je beter “prik drank” laten staan. (bron)

Slaap op je linkerzij

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat je het beste op je linkerzij kunt slapen als je last hebt van maagzuur. Door de vorm van je maag en de zwaartekracht kan slapen op je linkerzij de reflux sterk verminderen. 

Ik heb dit zelf uitgetest tijdens mijn zwangerschap. En inderdaad, slapen op mijn linkerzij was hét trucje dat mijn maagzuur een beetje deed verlichten. 

Dit waren alle tips om brandend maagzuur op natuurlijke manier, zonder medicijnen, te verlichten. Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat je maagzuur afneemt. Blijf je last houden, kijk dan vooral of je maagzuur krijgt na het eten van een bepaald voedingsmiddel, of op een bepaald moment. Bijvoorbeeld na het eten van vette vis, of als je ’s avonds na een bepaalde tijd nog eet. 

Recent Posts