Natuurlijke fashion en beauty & het klimaat


natuurlijke beauty fashion klimaat

Als jij het nieuws kijkt ben je je vast bewust dat er iets aan de hand is met het klimaat. Je hebt vast gehoord over de klimaat protesten en nog recenter: de (positieve) veranderingen in het klimaat door de corona crisis. Blauwe luchten zonder vliegtuigen. (Mijn vriend zei vandaag nog toen we een luchtballon zagen, hee wat vreemd, ik zie ineens sinds lange tijd weer wat vliegen, anders dan vogels, in de lucht, dat is lang geleden!) De luchtkwaliteit die aanzienlijk is verbeterd, in Italië en China maar ook in Nederland was al een duidelijk afname van stikstofdioxide te zien. En dan de vissen in het heldere water in Venetië, een vreemde gewaarwording want normaal gesproken is het water daar erg vies.

Er rijden minder auto’s tijdens de lockdown en grote kantoren zijn gesloten dus gebruiken minder airco’s maar ook de olie en chemische industrieën produceren minderen wat zorgt voor minder c02 en broeikasgassen. En natuurlijk vliegen we minder doordat we niet kunnen reizen wat ook voor een beter klimaat op lange duur zorgt. 

De economie gaat volgens NOS na een crisis meestal even voor het klimaat.
Toch denk ik dat het samen kan gaan. Ik las een tijdje geleden een artikel in de National Geographic waarin een toekomstbeeld werd geschetst. Daarin werd een voorbeeld gegeven dat in een perfecte (klimaatvriendelijke, probleemloze) toekomst, we in de supermarkt kunnen kiezen uit alleen maar biologische, fairtrade, organic & natuurlijke producten. Niet meer hoeven te kiezen tussen “normaal” en eco. Dat vond ik een mooie gedachte en ik hoop dat we ook die kant op gaan. Ik denk dat als je iets pakt en iets teruggeeft aan de aarde, je langer mee gaat. Ik denk dat als je alleen maar pakt, je op gegeven moment niks meer overhoudt. Ja jezelf, maar je hebt toch ook een plekje nodig om te leven? Andere mensen om mee te delen? Een prachtige omgeving om in- en van te leven? Als we alleen maar pakken en consumeren zonder te denken aan de consequenties gaat dat ten koste van onze wereld.

Daarom zet ik mij iedere dag in voor het promoten van natuurlijke kleding en make-up, ik geloof dat dit de toekomst is. Het kan de economie redden, menselijke creativiteit en vindingrijkheid stimuleren én het heeft een positief impact op het klimaat.

Dit alles was voor mij ook een proces. Het begon eigenlijk een hele tijd geleden tijdens mijn studie toen ik daar noodgedwongen de documentaires Forks over Knives & Food Inc. moest kijken, ook leerde ik die tijd veel over voedselverdeling over de hele wereld en de fast fashion mode industrie. Ik kan me nog goed herinneren hoe vreselijk ik me voelde toen een docent vertelde over dat mijn 4 euro kostende Primark shirtje waarschijnlijk uit een fabriek in Bangladesh vandaan kwam. Ze vertelde er ook bij dat er daar recent mensen werden opgesloten om door te werken, en dat ze er vervolgens kwamen te overlijden omdat er in die fabrieken zulke slechte omstandigheden waren en er zelfs brand uitbrak. Alleen maar omdat Westerse mensen goedkope kleding willen. En wat de markt vraagt, krijgt de markt. Dus lage lonen landen én het klimaat waren de klos.Tegenwoordig kijk en lees ik veel over dit soort topics. Mensenrechten, dierenrechten, milieubewustzijn gaan vaak hand in hand. Al die lessen door de jaren heen leerde mij bewust zijn en hierover te blijven leren, al is het soms lastig om niet mee te gaan met de consumerende Westerse wereld en focus te houden. Je hoeft maar even je gedachten te laten varen of je zit in de volgende prikkelende instagram post of reclamespot. Buy me! You need me!  

Ik ben geen activist, verre van zelfs. Ik heb zelfs nog nooit een protest meegelopen, maar ik heb een stem door te schrijven en die gebruik ik bij zaken die me aan het hart gaan. En het klimaat gaat mij aan het hart want met alles wat ik heb gezien, geloof ik heilig dat als wij niet goed voor onze wereld zorgen, deze ook niet goed voor ons zorgt.

Ik ben ook geen heilige, tot voor kort gebruikte ik make-up met palmolie, de omslag kwam pas toen mijn partner mij vertelde dat hier hele oerwouden voor gekapt werden, biodiversiteit verdwijnt en dat dit ook zorgt voor klimaatomslagen, dat ik ben overgestapt naar de eco versies. Ook heb ik nooit bewust geweest van mijn zonnebrandcrème die het koraal aantast tot ik de Moderne Hippies begon te volgen en at ik vast vaak genoeg een niet zo verantwoord stukje vlees bij de McDonalds. Maar ik heb geleerd, en ik leer steeds weer en meer. En dát is de kunst tot verandering, leren en toepassen. Vandaag in 2020 eet ik nog wel vlees, maar weinig én altijd biologisch én vaak vervangers aangezien de vegetarische slager heerlijke kipstuckjes maakt. Vandaag in 2020 leef ik minimalistisch, en heb ik dankzij Marie Kondo een soort opruimwoede ontwikkeld waardoor ik alleen nog spullen bezit die echt belangrijk zijn en zo ook consumeer. Waar ik voorheen dacht dat ik vijf tassen, zeven lipsticks en 3 soorten granola nodig had, doe ik het nu met 1 of geen. Ik probeer me bij alles af te vragen, heb ik dit nou echt nodig?! Of zoals de grote Marie Kondo zegt “Does it spark joy?” Ik voeg er aan toe: “does it spark joy to my future and the future of my children and grandchildren?”

Hoe moeilijk het soms ook is in deze fast consuming world en de prikkelende reclame industrie die er altijd is, maar zoals ik al eerder zei, het kan. Je kan stilstaan bij de aankoop van je derde zwarte croptop en maar 1 keer per jaar op vakantie naar een bucketlist bestemming gaan in plaats van 4 keer een tripje maken per vliegtuig. Je kan je telefoon en online shopping uitzetten en met echte mensen praten over andere dingen dan spullen. Je kan je werkgever vragen om meer te doen aan duurzaamheid en het meteen ook wat minder stoffig te maken voor jongere generaties, zodat we met z’n allen het klimaat niet vergeten (vooral nu in corona tijden zo belangrijk! Denk maar aan luchtvervuiling en het effect dat dit heeft op zieken).

Ik wil niemand dwingen, echt niet. Ik hou ook van er leuk uitzien, de wereld zien en lekker eten. Maar als we allemaal een tandje minder doen, dan blijft die blauwe lucht, misschien wel voor altijd, in plaats van drie maanden en dan terug naar het oude. Comfortabel zijn heeft mij nooit ergens gebracht, ik vergelijk het wel eens met sporten. Als ik weer eens op de bank zit en denk, nee ik zit te lekker, dan juist moet ik gaan. Want wat er gebeurd als ik wel ga: de volgende dag voel ik me fit en ben ik trots dat ik niet die zak chips heb leeggegeten maar de adrenaline van een workout hebt gevoeld. En iedereen om me heen profiteert daarna van mijn (positieve) energie! Die energie is na een bankhangdag met chips toch een stuk minder.. En zo is het ook met klimaatbewustzijn. Je voelt gewoon dat je iets goeds doet voor de wereld als je het doet! Voor jezelf, voor een ander, maar vooral voor de toekomst.

Ik mocht eigenlijk voor DoeMaarNatuurlijk een blog schrijven over natuurlijke fashion & beauty, het is meer een betoog geworden over het klimaat, maar jullie gaan nog meer van mij horen want ik ben nooit uitgepraat over onderwerpen die mij aan het hart gaan. Dat zijn naast het klimaat ook (natuurlijke) schoonheidsverzorging, (bewuste) mode en welzijnsactiviteiten. Ik deel in de volgende gastblog graag een aantal tips met jullie over hoe ik een (bewuste) fashion & beauty queen ben geworden en gebleven. Vroeger was ik heel tevreden met die naam, maar nu kan ik niet zonder de toevoeging: een bewuste fashion & beauty queen. Ik hoop dat ik van jullie ook duurzame dames en conscious consumers mag maken. Zo ja, blijf me dan voorlopig even volgen op deze gastblogs!

Tot de volgende keer!

Gastblog door: Karen Hoornenborg

Ik ben Karen Hoornenborg, oprichtster van Treasuredigger b.v.. Het bedrijf dat jou helpt met het zoeken en ontwikkelen van je talenten en dromen. 
Onze focus ligt op het vinden van jouw kwaliteiten, wij noemen dit ‘treasures’. Dat is onze core business bij Treasuredigger. We helpen individuen én bedrijven ontwikkelen op een ontspannen manier. Dat betekent zonder druk, op jouw tempo en leren naar je eigen behoeftes met veel ME-time. Treasuredigger bekijkt altijd recente onderzoeken, tools en technologie om up to date te blijven. Ons doel is jouw levensstijl of organisatie weer gezond én gelukkig maken.   
Zelf hou ik van dansen, ben ik allround schoonheidsspecialiste, gek op alles wat met mode, wellbeing, beauty & reizen te maken heeft en heb ik ervaring in financiële dienstverlening.
Mijn treasures liggen bij mensen helpen met consults of creatie- en content (vanuit een kritisch opbouwend oogpunt) maken. Altijd eerlijk maar ook optimistisch en passend bij de tijdsgeest. 

Lees mijn blog op www.blog.treasuredigger.nl óf boek direct een gratis kennismakingsgesprek op www.treasuredigger.nl. Vind jouw treasures & blijf hierdoor gezond en gelukkig.

Recent Posts