Natuurlijke oplossing tegen de eikenprocessierups en jeuk


natuurlijk middel tegen processierups

In 1987 kwamen er slechts sporadisch processierupsen voor in Nederland. De afgelopen jaren wordt ons land, maar ook België en Duitsland, elk voorjaar en zomer geteisterd door het jeukende beestje. Vooral het oosten en zuiden van ons land hebben er veel last van. De haartjes zorgen voor een vreselijke, gekmakende jeuk. In dit artikel geef ik je een aantal tips voor natuurlijke oplossingen tegen de eiken processierups en de jeuk die ermee gepaard gaat.

Natuurlijke oplossing tegen de processierups

Tip één is ontzettend voor de hand liggend, blijf zoveel mogelijk uit de buurt van bomen met nesten. Ook oude nesten kunnen nog steeds haartjes bevatten en jeuk veroorzaken.

 • Houd je ramen zoveel mogelijk dicht
 • Bescherm je lichaam en gezicht als je in de tuin bezig gaat
 • Maak de plek waar de rupsen zich bevinden aantrekkelijk voor vogels. Strooi vogelzaad of leg er een pot pindakaas neer.
 • Draag een zonnebril buiten. Voorkom dat de haartjes in je ogen terechtkomen! Dit kan zorgen voor serieuze oogklachten.

Natuurlijke oplossing tegen jeuk processierups

In contact gekomen met de haartjes van de rups en heb je nu ontzettende jeuk?

Neem eerst de volgende stappen:

 • Raak de haartjes niet aan; dus niet krabben!
 • Verwijder voorzichtig met behulp van tape (of een kledingroller) alle haartjes van je huid
 • Neem een warme douche
 • Is er een haartje in je oog terechtgekomen? Spoel direct met lauwwarm water. Worden je oogleden dik of blijf je klachten houden? Neem contact op met je huisarts. 
 • Was je kleding goed uit op 60 graden.
 • Smeer jezelf in met een verzachtende, kalmerende crème
 • Ook ijsklontjes kalmeren (tijdelijk) de jeuk

De klachten kunnen lang aanhouden, maar zijn meestal na twee weken weg. Krijg je last van steeds dikke lippen, tong, oogleden of benauwdheid? Bel direct je huisarts! (bron)

Welke natuurlijke producten kalmeren de jeuk?

 • Aloë vera
 • Calendula
 • Munt of methol
 • Eucalyptus
 • Azijn
 • Weegbree
 • Dovennetel

Mijn oma zei altijd dat er in de buurt van een brandnetel altijd weegbree te vinden was, het plantje dat het prikken van de brandnetel verzacht. Toen ik jong was speelde ik veel in de natuur en heb ik deze tip vaak moeten toepassen. En hij werkt zeker! Weegbree verlicht jeuk en een brandend gevoel. Hoe ziet dit plantje eruit?

weegbree natuurlijke oplossing tegen jeuk
Foto door Rasbak (via Wikipedia)

Maak makkelijk zelf een kalmerende crème met behulp van drageroliën en een etherische olie zoals pepermunt of eucalyptus.

Recept voor verkoelende, natuurlijke crème:

Etherische olie wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en hele jonge kinderen.

Wat moet je vooral niet doen?

Vorig jaar ging de tip de ronde om een hete föhn op je bultjes te zetten. Hiermee zou de jeuk als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit werkt lang niet bij iedereen en bovendien is het zelfs gevaarlijk, omdat een geïrriteerde huid veel sneller verbrand dan normaal. (bron) Probeer dit dus helemaal niet bij kinderen.

Ook met koelelementen die direct uit de vriezer komen moet je oppassen. Deze zijn ontzettend koud en je geïrriteerde huid is heel gevoelig. Ook dit kan dus zorgen voor brandwonden. Ijsklontjes zijn een betere oplossing, deze zijn niet zo extreem koud als koelelementen.

Ken je die wereldberoemde scene uit de serie ‘Friends’ waarin Monica een kwallenbeet heeft opgelopen en Joey over haar heen plast om de jeuk te verlichten? Dat urine helpt tegen jeuk is echt een fabel. Helaas denken veel mensen dat dit een feit is, door de bekendheid van de serie. Het is dus niet nodig om je plasje op te vangen. Gebruik liever aloë vera, calendula zalf, sudocrème of bite-away. Ook een stuk hygiënischer!  

Meer over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups kwam in 1987 nauwelijks voor in Nederland. De afgelopen jaren trekken ze echter als een plaag over Nederland, België en Duitsland.

eikenprocessierups processierups jeuk tips natuurlijk

Begin april begint de ellende en komen de rupsen uit hun ei. Je hebt dan nog niet gelijk last van de haren, want deze krijgen ze pas na hun derde vervelling.

De rupsen houden van eiken, vandaar ook de naam eikenprocessierups. Ze geven de voorkeur aan de zomereik, maar ook de Hongaarse eik en de moseik zijn favoriet. Bij een plaag (en dus een tekort aan de hiervoor genoemde eiken) zullen de rupsen ook trekken naar moeraseiken, Amerikaanse eiken en steeneiken.

De natuurlijke vijanden van deze rups zijn vogels. Vooral spechten, koolmezen, spreeuwen en vinken zien deze rups als een heerlijke maaltijd. Daarnaast zijn ook bepaalde kevers, sprinkhanen, mieren en spinnen een bedreiging voor de rups. (bron)

Nawoord

De jeuk van de processierups is ontzettend vervelend en gekmakend! De laatste jaren wordt de  plaag erger en erger. Bedek jezelf tijdens werk in de tuin, draag een zonnebril en was jezelf en je kleren als je toch ‘geraakt’ bent. Houdt even een ijsklontje tegen de bultjes om de huid te verdoven en smeer je huid vervolgens in met bijvoorbeeld aloë vera, calendula, munt of eucalyptus. Succes en hopelijk ben je er sneller dan binnen twee weken vanaf!

Recent Posts