Olijfboom verzorgen


https://www.bol.com/nl/p/moestuinbak-kweektafel-respana-planter-high-set-77x39x82cm-antraciet-prosperplast/9200000088648042/?promo=main_803_RTVH_B3_product_0_&bltgh=uH0V6gk6c1QMR-n2zlZEzQ.10_0_2.3.ProductImage

Olijfbomen kennen veel mensen ondertussen wel. Om tafelolijven te krijgen, heb je 2 verschillende soorten nodig of een van zelfbestuiving. Voordat de bomen vrucht dragen kan wel 5 jaar of zelfs nog langer verstrijken. Olijfbomen groeien langzaam en hebben lange wortels. Ze kunnen oud worden en vaak holle boomstammen vormen. De olijfboom wordt in Nederland onder veel mensen steeds populairder en daarom is het ook niet gek dat steeds meer mensen er eentje in de tuin plaatsen, maar hoe verzorg je een olijfboom?

Zo verzorg je een olijfboom (in het kort):

  • Verplaats de plant na aanschaf naar een grotere pot
  • Voeg af en toe kalk toe
  • Zet de plant vanaf mei buiten
  • Haal de plant vanaf oktober binnen
  • Snoei voor eind oktober
  • Geef regelmatig water, de bodem moet niet te nat en niet te droog zijn

De verzorging in het algemeen

Olijfbomen zijn groenblijvende planten, droogtetolerant en houden van warme zomers en voor de winters geeft hij de voorkeur aan de iets mildere variant, hij kann niet goed tegen vorst. De plant groeit goed in gewone potgrond, het kan helpen om af en toe kalk bij te voegen.

Tijdens het groeiseizoen kunnen langzaam werkende meststoffen worden gebruikt. Op de bodem van de pot kan een mengsel van kleideeltjes en compost worden verwerkt. Hierdoor wordt de grond lichter en gaat overtollig water verloren. In ieder geval is er een laag klei of kleideeltjes onderin de pot nodig.

De grond mag niet droog zijn, maar ook niet te nat. Als de plant gekruld blad vertoont, is de potgrond te nat. Als het lange tijd te nat is kan het zijn dat je te maken krijgt met rottende wortels. Als je het in een grotere pot doet, kun je direct wat nieuwe aarde toevoegen en wat klei of leem mengen.

Plant de planten vervolgens enkele centimeters lager in de nieuwe pot. Wanneer het plaatsen in grotere putten niet succesvol is dan kun je heel voorzichtig zijn om de kluit bij het verpotten kleiner te maken, zodat hij toch “verse” aarde kan toevoegen.

Als de periode van nachtvorst voorbij is, kunnen de olijfbomen half mei buiten worden geplaatst. Als er eind oktober opnieuw kans is op nachtvorst, dan wordt aanbevolen hem weer naar binnen te halen.

Het is de bedoeling dat ook in de winter de kluit niet helemaal uitdroogt. Olijfbomen moeten in de winter koel maar vorstvrij bewaard worden (de ideale temperatuur is 2 tot 10 graden Celsius), bij voorkeur niet al te donker. Op het moment dat de planten en potten niet te nat zijn, kunnen ze zelfs nachtvorst verdragen.

olijfboom verzorgen 2

Een olijfboom snoeien

Omdat hij erg langzaam groeit, hoeven olijfbomen nauwelijks gesnoeid te worden. Snoeien beperkt zich meestal tot het inkorten van de uitstekende takken. Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen vóór eind oktober.

Het jaar daarop verschijnen er nieuwe vruchten op de scheuten die zich later vormen. Het voordeel dat je krijgt als je eens in de zoveel tijd langere takken afneemt, is dat vertakking later weer optreedt, wat resulteert in een dichter bladerdak. De takken die zouden moeten beginnen te ontkiemen, kunnen vervolgens worden geknipt tot een lengte van ongeveer 20 cm.

Takgroei die ongewenst is kan worden teruggebracht tot de stam. De olijfboom kan ook als een wilg worden afgesneden, maar het kan zijn dat hij in het volgende seizoen weinig vruchten draagt.

Ziektes bij een olijfboom

Wanneer een olijfboom zorgvuldig wordt verzorgd, heeft hij meestal geen last van ziekten en plagen. Wintergroene struiken en bomen vernieuwen vaak hun blad. Als de plant daarom bladere laat vallen eens in de zoveel tijd dan is dit niet ongebruikelijk.

Als er plots een groot aantal bladeren valt, is er een probleem met een te droge of juist te natte standplaats, of (vooral tijdens overwintering) de planten te donker. Dit geldt ook als de vrucht voor het einde van het groeiseizoen plotseling valt of krimpt.

Een olijfboom afleggen

De reproductie van olijfbomen kan het beste gebeuren door te snijden of af te zetten. Je kunt eenjarige takken gebruiken met een lengte van ongeveer 20 cm of takken met hielen voor stekken: dit is een onderdeel van een tak met twijgen die al wat ouder is.

Steek het boorgruis heel diep in de boorgrond. Alleen de bovenste bladknoppen blijven op de grond. Het gebruik van stekpoeder kan de beworteling bevorderen en schimmelgroei voorkomen.

Nadat de stekken een aantal weken op een goed verlichte plaats en warme plaats hebben gestaan en vochtig zijn gehouden zullen de eerste knoppen en wortels gevormd zijn en kunnen deze worden gepot of geplant. Ze kunnen ook worden verhoogd door ze weg te gooien.

Buig vervolgens de takken naar de grond en zet ze daar vast, bijvoorbeeld met stenen. Het substraat moet los zijn zodat er wortels kunnen groeien. Composteren op de plek waar je wortel wilt schieten kan de beworteling bevorderen. Als de plekken voldoende vochtig blijven, zal de eerste wortel na enkele weken geleidelijk groeien en kunnen de takken worden afgeknipt en getransplanteerd.

De derde en moeilijkste optie is zaaien. De steen moet een week in water worden geweekt voordat hij in de gesneden grond wordt gelegd.

Olijfboom FAQ

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over olijfboompjes. 

Waar groeit een olijfboom het best?

De olijfboom groeit het best in een subtropisch klimaat. Milde winters en droge, lange zomers. Ze kunnen niet tegen vorst. 

Is een olijfboom geschikt voor binnen in huis?

Een olijfboom kan een tijdje binnen gehouden worden. Echter wil een olijfboom graag groeien. Hard groeien. Daarom wordt hij meestal op den duur naar buiten verplaatst. 

Wanneer kun je de olijfboom het beste planten?

Je kunt het boompje het beste in de lente of herfst planten. Het voordeel van in de lente planten is dat het boompje de hele zomer heeft om te groeien en sterker te worden. 

Hoe oud kan een olijfboom worden?

Een olijfboom kan heel erg oud worden. Er wordt gezegd dat de boom zo’n 2000 jaar oud wordt. Op het moment zijn er wereldwijd dus bomen die honderden of duizenden jaren oud zijn. 

Is de olijfboom giftig?

Er is geen bewijs dat de bladeren van de boom giftig zijn voor mensen of dieren. 

Recent Posts