Oud zeer herkennen en verwerken


oud zeer herkennen verwerken

Soms gebeuren er bepaalde dingen in je leven die een hele grote invloed hebben op hoe jij op dit moment in het leven staat. Eigenlijk heb ik het over situaties en momenten die je veel verdriet of pijn hebben gedaan waar je eigenlijk nu nog steeds door beïnvloed bent. Die ervoor zorgen dat je in een soort patroon of vicieuze cirkel zit waar je niet zo gemakkelijk uitkomt.

Je hele handelen en zijn worden zwaar beïnvloed door deze oude pijn. Wil je daar in verandering aanbrengen? Dan moet je eerst proberen dat oude verdriet te verwerken.

Oud zeer herkennen

De belangrijkste vraag die je aan jezelf kan stellen is waar komt dat oud zeer vandaan? Welke situatie of gebeurtenis heeft in het verleden zoveel pijn gedaan dat je er nu nog steeds mee worstelt.

Er is niemand anders die deze vraag voor jou kan beantwoorden. Dit weet je zelf het beste. Ik ontdekte bijvoorbeeld bij mij zelf dat mijn pest verleden nog steeds mijn handelen en zijn sterk beïnvloed. Het pesten op de basisschool heeft zoveel impact gehad dat ik bijvoorbeeld in het dagelijks leven niet zo snel mensen dicht bij laat komen.

Tot mijn eigen grote verdriet want eigenlijk wil ik dat juist heel graag. In mijn eigen situatie was het niet zo moeilijk te achterhalen of om de oude pijn te herkennen. 

Maar hoe herken je het? Alle situaties in ons dagelijks leven kun je bekijken als een spiegel die ons wordt voorgehouden. Als een gesprek heel veel emoties bij je oproept of je reageert heel fel in een bepaalde situatie, dan kun je er vanuit gaan dat er meer achter zit. Sta er bij stil en onderzoek het. Bekijk het van alle kanten en bedenk je wanneer je eerder dit specifieke gevoel gevoelt hebt. 

Een voorbeeld, iemand maakt een opmerking over iets dat je eet. Je reageert ontzettend fel. Waarom reageer je zo fel? Wat voel je? Voel je je gekwetst of aangevallen? En is dit omdat diegene echt een vervelende opmerking maakt? Of doet het je zoveel omdat je in het verleden problemen hebt gehad met voeding en je gewicht? Ben je bijvoorbeeld gepest hiermee? Of maakte je moeder vroeger ook veel opmerkingen over wat je at? Wat komt er naar boven?

Nu hebben we een oud pijnpunt te pakken en kunnen we aan de slag!

Het verdriet of de pijn een plekje geven

Het is lastig om te zeggen hoe je het oude verdriet moet verwerken of een plekje moet geven. Dat is voor iedereen natuurlijk net weer anders, Het is in ieder geval belangrijk dat je de oude pijn als het ware gaat vast pakken en de patronen doorbreken om het een plekje te geven.

Doe je dit niet dan blijf je hier op een bepaalde manier last van houden of blijft het je leven beïnvloeden. Vraag indien nodig om hulp bij het verwerkingsproces.

Wat ik zelf heb ervaren is dat als ik weer te veel negatieve gedachten over mijn pestverleden in mijn hoofd had ik veel baat had bij bepaalde meditatieoefeningen. Even tot rust komen en je hoofd proberen uit te zetten en alleen maar letten op je ademhaling.

Volgens psycholoog Marisa Peer is het ook belangrijk in te zien welk ‘verhaal’ je jezelf vertelt en deze te veranderen. Zo vertelde ze een verhaal over twee broers. De mannen hadden een lieve moeder en een geweldadige en verslaafde vader die de gevangenis in draaide. Één broer volgde het pad van zijn vader en belandde ook in de gevangenis. De ander werd accountant, was getrouwd en had twee kinderen. Twee broers met dezelfde achtergrond, maar een heel andere uitkomst. Op de vraag waarom hun leven zo geworden was zeiden ze beiden: “Vind je het gek met zo’n vader?”.

Hoe jij jezelf dus ziet en welk verhaal jij jezelf vertelt kan dus veel invloed hebben. Dus ben jij een slachtoffer van de situatie en heb je er geen grip op? Of ben jij ondanks alles sterker uit een vervelende situatie gekomen? 

Maar let op, gun jezelf wel de tijd om je emoties te voelen en een plekje te geven. Je kunt jezelf niet dwingen iets te verwerken of iemand te vergeven als de wond nog te vers is of als je er nog niet klaar voor bent. Accepteer dat het tijd kost. 

Onverwerkte pijn en verdriet

Patronen doorbreken en uit de vicieuze cirkel stappen waar je eigenlijk maar in rond blijft dralen.Dat is eigenlijk de kern van het verwerkingsproces. Maar hoe lang heb je nodig om het een plekje te geven en echt te verwerken?

Op deze vraag is maar een antwoord. De tijd die ervoor nodig is en dat is voor iedereen natuurlijk anders. Er zit geen tijdslimiet aan het proces van verwerken en het echt achter je kunnen laten kost gewoon veel tijd en ook energie. Doe het op je eigen tempo en op je eigen manier.

Alleen jij weet wanneer je zover bent dat wat er in het verleden is gebeurd geen invloed meer heeft op je hele handelen en zijn. Dat je met een andere blik naar de wereld kan kijken. Zoals ik die nu weer mensen dichtbij durf te laten komen. Zonder schrik of angst nieuwe vriendschappen durf aan te gaan. Maar daarvoor moet je echt eerst met jezelf en eventueel wat hulp het verwerkingsproces aangaan en ook durven benoemen waar die oude pijn precies vandaan komt.

Je moet ook niet bang zijn om het er allemaal echt een keer uit te laten komen. Stop emoties niet weg, maar voel ze. Het hoort allemaal bij het verwerkingsproces en het is een opening naar een nieuwe toekomst voor jezelf.

Tip! Dit boek van Hannie van Genderen

Het boek Patronen doorbreken van Hannie van Genderen laat jou op heel praktische en begrijpelijke manier doen inzien hoe jouw patronen in gedachten, gedrag en gevoelens eruit zien. Ook zul je inzien waar deze patronen vandaan komen. Dit allemaal natuurlijk met als doel deze patronen te doorbreken en te veranderen.

boek psychologie zelf ontwikkelen

Je moet wel eerst kunnen toegeven dat jij oorzaak bent van bepaalde problemen in jouw leven. Een klein beetje zelfontwikkeling vooraf is dus wel gewenst voordat je aan dit boek begint. Én je moet echt gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met het materiaal.  Check, check, dubbelcheck? Dan is dit boek echt een aanrader!

Bekijk de meest recente prijs van dit boek.

Recent Posts