Recept: Risotto met Coquilles en Bloemkoolpuree


coquilles risotto bloemkoolpuree ansjovisboter

Dit heerlijke, luxe receptje heb ik van een tv programma. Welke weet ik helaas niet meer, maar ik kijk vaak Masterchef. Ik heb mijn eigen draai aan dit gerechtje gegeven. 

Bereidingstijd: 45 minuten
Voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 1/2 bloemkool
  • 8 coquilles
  • 2 koffiekopjes risotto
  • 1/2 bouillonblokje paddestoel (sla dit over als je glutenvrije eet)
  • 600 ml water
  • Soja saus (glutenvrij)
  • Ansjovisboter of roomboter
  • Geroosterde pijnboompitten – klein handje
  • 1 bosuitje
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Citroensap

Ansjovisboter maak je heel eenvoudig zelf. Zie het recept onderaan deze pagina. 

Instructies:

Stap 1 – Maak de bloemkool schoon en snijd deze in kleine roosjes. 

Stap 2 – Breng een pan water aan de kook en kook de bloemool hier zo’n 15 minuten in. 

Stap 3 – Zet een pannetje met zo’n 600 ml water en los hier een half bouillonblokje in op. 

Stap 4 – Doe een beetje olie in een bakpan en roer hier de risotto rijst doorheen, tot de rijst glazig wordt. Zet het vuur laag. 

Stap 5 – Giet een laagje bouillon water over de rijst en doe de deksel op de pan. Laat de rijst het water langzaam opzuigen. 

Stap 6 – Voordat het water opgenomen is, voeg je een nieuwe scheut water toe. Dit herhaal je tot al het bouillon water op is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Maar check altijd of de rijst rijst is. 

Stap 7 – Als de bloemkool klaar is, haal je deze van het vuur. je voeg een beetje roomboter toe, de pijnboompitten en de kruiden. 

Stap 8 – Mix de bloemkool met een staafmixer tot een gladde puree. 

Stap 9 – Doe wat ansjovisboter of roomboter in een pan en bak de coquilles in 2 minuten gaar. Draai ze regelmatig om. 

Stap 10 – Als de risotto klaar is roer je er wat sojasaus doorheen. 

Stap 11 – Schep de risotto op een bord. Daar bovenop schep je de bloemkoolpurree. Leg de coquilles daar bovenop. 

Stap 12 – Bak de lente uitjes een aantal seconden in een beetje sojasaus in een pan. Strooi ze daarna over het gerechtje, ter garnering.

Stap 13 – Sprenkel een beetje citroensap over het hele gerecht. 

 Nu is je gerechtje klaar!

Zelf ansjovisboter maken

Hoe maak je ansjovisboter? Dit is eigenlijk heel eenvoudig. 

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 5 ansjovisfilets – zeer fijn gesneden
  • Snufje peper
  • Beetje citroensap

Meng alle ingrediënten door elkaar. Zet de boter minstens één uur in de koelkast. En klaar is Kees! Super eenvoudig, toch?

Tip: Zet de boter een halfuur op kamertemperatuur als je hem wilt gebruiken. Dit maakt het beter smeerbaar. 

Recent Posts