Recept: Vegan Carrotcake Cupcakes


vegan-carrotcake-cupcakes

Wist je dat ik pas enkele jaren geleden voor het eerst carrotcake at? Maar sindsdien ben ik helemaal verslingerd aan deze heerlijke cake! Tijd om een vegan variant te maken in cupcake formaat. 

12 stuks
Voorbereiding: 30 minuten
Bakken: 25 minuten

Ingrediënten

Om deze heerlijke vegan carrotcake cupcakes te maken heb je de volgende ingrediënten nodig.

Voor de cakejes:

  • 188 gram bloem
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 3/4 tl nootmuskaat
  • 2 Lijnzaadeieren (2 eetlepels gemalen lijnzaad + 6 eetlepels heet water)
  • 200 gram geraspte wortelen
  • 80 ml koolzaadolie (of andere plantaardige olie)
  • 2 el appelmoes
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl natuurazijn

Voor het glazuur:

  • 480 gram poedersuiker
  • 110 gram vegan boter
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl appelazijn
  • 2-3 el citroensap

Ter decoratie kun je wat walnoten in stukjes hakken. 

Keukengerei

  • Oven
  • Cupcaketray
  • Cupcake vormpjes
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Mengkom
  • Keukenmachine en/of mixer
  • Zeef
  • Spatel

Instructies:

Stap 1 – Verwarm de oven voor tot 180 graden celcius.

Stap 2 – Bekleed een cupcaketray met cupcakevormpjes en zet deze apart. 

Stap 3 – Zeef de bloem in een mengkom en voeg de basterdsuiker, baking soda, bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat toe. Roer goed door elkaar.

Stap 4 – Bereid je lijnzaadeieren door 2 eetlepels gemalen lijnzaadmeel in een kom te doen en 6 eetlepels heet water (uit de waterkoker) toe te voegen. Laat het een minuutje zitten om dikker te laten worden.

Stap 5 – Voeg de lijnzaadeieren, geraspte wortel, olie, appelmoes, vanille-extract en azijn toe aan de mengkom en mix het tot een dik beslag.

Stap 6 – Als het beslag te dik lijkt, laat het dan 2-3 minuten staan voordat je verder mixt. Zo kan het vocht van de vers geraspte wortel in het beslag trekken waardoor het zich beter mengt. 

Stap 7 – Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. 

Stap 8 – Bak de cupcakes in 25 minuten in de oven af. Steek een tandenstoker in het midden van een van de cupcakes, deze moet er schoon uitkomen.

Stap 9 – Laat de cupcakes een paar minuten afkoelen en haal ze dan uit de cupcakevorm. Laat ze daarna volledig afkoelen op een rooster. De cupcakes moeten helemaal afgekoeld zijn als je de glazuur gaat aanbrengen. 

Stap 10 – ereid je glazuur voor door de poedersuiker, vegan boter, vanille-extract, appelciderazijn en 2 eetlepels citroensap toe te voegen aan je keukenmachine. Of mix ze door elkaar met een staafmixer. 

Stap 11 – Begin op lage snelheid en verhoog de snelheid geleidelijk tot het glazuur dik en glad is. Voeg indien nodig het extra citroensap toe.

Stap 12 – Als de cupcakes helemaal afgekoeld zijn, spuit je het glazuur erop en decoreer je met gehakte walnoten.

Opmerkingen

Bloem – Het is belangrijk dat je de bloem goed afweegt. 

Wortelen – Dit moeten echt verse wortelen zijn die je zelf raspt. Koop geen voorgeraspte wortelen, want deze zijn te droog voor dit recept.

Glazuur – Je kunt het recept voor glazuur in dit artikel ook verwisselen voor een vegan roomkaas glazuur. (op basis van cashewnoten)

Bewaren

Koelkast – Deze cupcakes kunnen prima afgedekt in de koelkast bewaard worden. Ze blijven dan ongeveer een week goed.

Vriezer – Het recept is ook vriezer-vriendelijk. Je kunt ze tot 3 maanden in een vriezer geschikte bak bewaren. 

Voedingswaarde

  • 1 cupcake
  • Caloriën: 412
  • Suiker: 56.4g
  • Sodium: 279mg
  • Vet: 13.9g
  • Verzadigde vetten: 2.5g
  • Koolhydraten: 70.9g
  • Vezels: 1.4g
  • Proteïne: 2g

Recent Posts