Recept: Vegan Katsu Curry – Met Tofu


vegan veganistische katsu curry

Deze veganistische Katsu Curry combineert knapperige, gepaneerde tofu met een romige, kokos curry saus en creëert zo een heerlijke curry! 

  • Voorbereiding: 30 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Porties: 4-6

Ingrediënten

Curry saus:

  • 2 tl sesamolie
  • 1 gesnipperde ui (medium formaat)
  • 1 grote gesneden wortel
  • 2 geperste knoflookteentjes
  • 1 el geraspte gember
  • 2 tl milde curry poeder
  • 1 tl kurkuma
  • 2 eetlepels tomatenpasta
  • 1 blikje (400ml) kokosmelk
  • 240 ml groente bouillion 
  • 1 tl kokosbloesemsuiker

Gepaneerde tofu:

  • 400g tofu
  • 2 el bloem
  • 2 tl milde curry poeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 240ml vegan karnemelk (1 el citroensap + 240 ml sojamelk)
  • 120 gram panko kruim
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl gemalen peper
  • 2 el sesamolie (voor het frituren)

Bijgerechten:

  • Basmati rijst
  • Sesamzaad
  • Verse koriander
  • Citroen partjes

Keukengerei:

  • 3 schaaltjes (voor paneren)
  • 2 koekenpannen
  • 1 pan (voor de rijst)
  • Snijplank
  • 2 borden (persen v/d tofu)
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Keukenpapier

Instructies

Stap 1 – Pers de tofu. Gebruik een tofu pers, of gebruik 2 borden met iets zwaars. Plaats je tofu op een bord. Zet er een bord bovenop en plaats daar iets zwaars op, zoals een pot. Laat dit 30 minuten zo staan.

Stap 2 – Bereid de kerriesaus: voeg sesamolie toe aan een pan op middelhoog vuur en voeg gesnipperde uien en wortelen toe. Fruit tot de uien zacht zijn.

Stap 3 – Voeg geperste knoflook, gember, kerriepoeder en kurkuma toe en bak een minuutje om de kruiden te roosteren.

Stap 4 – Voeg de tomatenpuree, kokosmelk, groentebouillon en kokosbloesemsuiker toe. Meng door elkaar en breng aan de kook. Laat het geheel sudderen tot de wortelen zacht zijn.

Stap 5 – Haal het mengsel van het vuur en gebruik een staafmixer om de saus direct in de pan te mengen. Als je geen staafmixer hebt, kun je de saus even laten afkoelen en dan stapsgewijs in je blenderkan doen, mixen en als alles gemengd is, giet je het terug in de pan.

Stap 6 – Zet de pan op heel laag vuur om de saus warm te houden terwijl je de tofu klaarmaakt.

Stap 7 – Bereid de tofu: Als de tofu klaar is met persen, snijd je hem in rechthoeken en vervolgens in vierkanten. Snijd vervolgens elk vierkant diagonaal van hoek tot hoek, zodat je driehoeken overhoudt. Leg de tofu-driehoeken op een bakplaat. Je zou ongeveer 20 tofu-driehoeken uit je blok tofu moeten kunnen halen.

Stap 8 – Voeg in een ondiepe schaal de bloem, kerriepoeder en knoflookpoeder toe en meng door elkaar.

Stap 9 – Bereid de veganistische karnemelk door 1 eetlepel citroensap toe te voegen aan een maatbeker en vervolgens sojamelk* toe te voegen tot aan de streep van 240 ml. Laat het even staan, roer het nog eens goed door en giet het dan uit in een tweede ondiepe schaal.

Stap 10 – Voeg in een derde ondiepe schaal paneermeel, zout en peper toe en meng door elkaar.

Stap 11 – Neem de tofu-driehoeken en rol deze stuk voor stuk door de bloemmix. Rol het vervolgens door de karnemelk en rol het vervolgens door het paneermeel. Zorg ervoor dat elke tofu-driehoek goed bedekt is. Plaats elke gepaneerde tofu-driehoek terug op de bakplaat.

Stap 12 – Voeg in een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur sesamolie toe en laat het opwarmen tot het heet is. Strooi een paar paneerkruimels in de pan. Als het begint te sissen is de olie klaar voor gebruik. 

Stap 13 – Voeg zoveel tofu driehoeken toe aan de pan, als past. Ze moeten sissen als ze de pan raken. Bak ze anderhalve minuut (tot ze goudbruin zijn), draai ze dan om en bak aan de andere kant. Als ze aan beide kanten goudbruin zijn, leg je ze op een bakplaat met keukenpapier om overtollige olie op te nemen. Herhaal dit totdat al je tofu klaar is. Vul de sesamolie indien nodig bij voor elke partij tofu.

Stap 14 – Plaats je rijst en katsu-currysaus naast elkaar in een kom. (zie foto) Serveer de verkruimelde tofu op de katsu-saus en versier met sesamzaadjes, verse koriander en partjes limoen.

Nu is je heerlijke veganistische curry gerecht klaar om te serveren! 

Opmerkingen

Makkelijke versie – Heb je haast of geen zin om zo lang in de keuken te staan? Maak het jezelf makkelijk door de gepaneerde tofu te vervangen door kant-en-klare vegan kipnuggets. 

Kokosmelk – Uit blik, vettig en ongezoet. Je kunt ook kokosroom gebruiken, kies dan ook kokosroom uit blik en ongezoet. Kun je niet tegen kokos? Dan is een romige plantaardige melk zoals cashewmelk een goede optie.

Kokosbloesemsuiker – Dit is alleen voor de smaakbalans in de currysaus. Het maakt het niet zoet, maar brengt de smaken perfect in balans. Heb je geen kokosbloesemsuiker in huis? Je kunt ook basterdsuiker (licht of donker) gebruiken. 

Veganistische karnemelk – Kan worden gemaakt met sojamelk of amandelmelk. Ik geef de voorkeur aan sojamelk omdat het een rijkere/dikkere karnemelk geeft. Je kunt echter echt elke plantaardige melk gebruiken.

Tofu driehoekjes – Ik vind tofu driehoekjes ontzettend leuk staan. Maar voel je vrij om andere vormen te snijden!

Voorbereiding – Je kunt de currysaus al tot 24 uur van tevoren maken en deze simpelweg opwarmen als je gaat serveren. Ook de tofu kan al van tevoren geperst worden. 

Bewaren

Restjes blijven 3-4 dagen goed in de koelkast en kunnen worden opgewarmd in de magnetron. De gepaneerde tofu verliest misschien wat van zijn knapperigheid, maar hij is nog steeds heerlijk.

Voedingswaarde 

Per portie

  • Caloriën: 582
  • Suiker: 9.3g
  • Sodium: 959mg
  • Vet: 39.6g
  • Verzadigde vetten: 17.7g
  • Koolhydraten: 40.1g
  • Vezels: 4g
  • Proteïne: 19.6g

Recent Posts