Thuiswerken zonder agent te zijn


tips thuiswerken kinderen

Het nieuwe normaal, ik krijg er de kriebels van als ik het hoor. Desalniettemin is er een nieuw normaal ontstaan omtrent werken. Waar voorheen mensen fulltime op kantoor werkten, wordt er nu, al dan niet deels, vanuit huis gewerkt. Alleen thuiswerken hoe doe je dat als je kinderen er ook zijn?

Creëer een kantoorruimte

Als zzp’er zonder thuiswonende kinderen heb ik niet zo last van twintig keer op een dag ‘mama, mag ik…?’ Toch heb ik wel mijn huis erop ingericht mocht er straks ook een kleine rondlopen. Eén kamer in mijn huis is ingericht als kantoor. Een bureau met extra scherm, een bureaustoel, de kasten waar ik mijn planners in bewaar. En het belangrijkste een deur die dicht kan.

Ik probeer zoveel mogelijk vanuit kantoor te werken, hoewel ik deze blog nu vanaf de bank schrijf. Op kantoor werken zorgt voor meer rust, maar ook voor de juiste mindset. Hier ben ik aan het werk, kan ik focus vinden en kan ik aangeven dat ik niet gestoord wil worden.

Hoe pak je dit dan aan?

Deurtje open, deurtje dicht

Het is een kwestie van ook communicatie met je kinderen (of partner, want die kan je ook tig keer op een dag storen). En dit kun je natuurlijk op het niveau/leeftijd van je kind aanpassen. Zo kan je de regel stellen dat als de deur open is ze mogen storen, maar als de deur dicht is je aan het werk bent en dat alleen als het huis in brand staat ze je mogen waarschuwen. Het is natuurlijk wel fijn als je veilig je huis dan uit kunt.

Maar de hele dag met een gesloten deur werken is natuurlijk niet helemaal een optie. Zeker niet voor kinderen die niet hetzelfde geduld als jou hebben. Tijdvlakken zijn je redding als je thuiswerkt. Waarom? Je geeft een helder kader. Alleen hoe kun je dat aanpakken.

De tijd dringt

Klinkt heel vervelend, maar je zult verbaasd zijn hoe fijn dit voor jou en je kinderen werkt. Een kookwekker zetten. Door af te spreken dat ze mogen storen als de kookwekker is het zichtbaar. Plus dat je ook kunt zeggen dat al de kookwekker gaat je even iets leuks met ze gaat doen. Een spelletje, lunchen, wandelen, noem het maar op.

Maar als je dacht dat alleen kinderen een voordeel hiervan hebben, zelf heb je die ook. Door een kookwekker te zetten, kun jij je gemakkelijker concentreren en krijg je meer werk in deze periode gedaan. Is het natuurlijk wel aan te raden om je telefoonmeldingen uit te zetten, zodat je niet in de tussentijd daardoor afgeleid kan worden. Je hebt dus eigenlijk een variatie van de Pomodori te pakken.

De koptelefoon als redding

Maar wat nu als je niet in een afgesloten ruimte kunt werken en je dus in de woonkamer werkt? Ook daar is over nagedacht! Rick Pastoor schrijft in zijn boek Grip hoe zij werken bij hen op kantoor. Als iemand werkt met een koptelefoon op wil hij of zij niet gestoord worden. Dat klinkt heel kinderachtig, maar is wel hoe het werkt.

Dus ook dit kun je met je kinderen afstemmen. Wanneer je de koptelefoon op hebt, kunnen ze niet storen en anders wel. Bijkomend voordeel als je de koptelefoon op hebt. Je hoort het tikken van de kookwekker niet 😉

Gastblog door: Lindsay Arts

Lindsay ondersteunt en coacht ondernemers die de dupe dreigen te worden van hun eigen succes met haar bedrijf Get it together. Zij helpt hen bij het vinden van meer balans in het dagelijks leven. Dit doet ze op zowel het gebied van communicatie als structuur en planning. Daarnaast zet Lindsay zich persoonlijk in voor het taboe doorbreken rondom seksueel geweld. Als ervaringsdeskundige heeft ze haar verhaal al onder andere bij Pauw mogen vertellen.

Recent Posts