Top 6 Voordelen van Kurkuma


voordelen van kurkuma

Kurkuma is een specerij dat afkomstig is van de tropische plant Curcuma Longa. Het is te herkennen aan zijn felle oranje/gele kleur en heeft een zachte, peperige smaak. Je kan het in tal van gerechten verwerken, zoals in curry’s, door salades, in de soep, door de rijst en je kan er zelfs thee mee maken. Maar ook in andere producten zoals crèmes en serums wordt kurkuma veel gebruikt.

Naast dat het specerij extra smaakt geeft aan jouw eten, is kurkuma ook nog eens super gezond. In dit artikel kun je lezen wat de voordelen van kurkuma zijn. We hebben de 6 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

1. Het effect van kurkuma op de gezondheid

Eén van de voordelen van kurkuma is het effect dat het specerij heeft op de gezondheid. Zo wordt het door vele gezien als een krachtige antioxidant, met tal van positieve effecten voor het lichaam. Niet voor niets wordt het vandaag de dag veel gebruikt als ingrediënt in tal van gezonde producten, zoals smoothies. Er zijn zelfs op steeds meer plekken speciale kurkumashots verkrijgbaar! En naast verse kurkuma consumeren, wordt het product tegenwoordig ook veelvuldig verwerkt in supplementen en poeders.

De positieve effecten van kurkuma voor de gezondheid worden toegeschreven aan het bestanddeel curcumine. Deze stof zou helpen tegen onder andere koorts, infecties, reuma, leveraandoeningen en ontstekingen.

2. Kurkuma als hulpmiddel om af te vallen

Naast dat het de gezondheid van de mens zou bevorderen, beweerd men ook dat één van de voordelen van kurkuma is dat het helpt bij het afvallen. Zo zou het specerij vetophoping tegen gaan en tegelijkertijd helpen bij de verbranding van vet. Sterk wetenschappelijk bewijs is hier echter nog niet voor, maar ook op indirecte wijze kan kurkuma wel degelijk helpen bij gewichtsverlies.

Zo geeft het kruid een volle smaak aan gerechten en is het een goed alternatief voor dikmakers als zout en suikers. Daarnaast geeft smaakvol eten sneller een verzadigd gevoel, wat ook weer zou kunnen helpen met het verliezen van wat kilo’s.

3. De effecten van kurkuma op het libido

Al in 2018 werd er in de Taiwanese krant ‘Taiwan News’ geschreven over de voordelen van kurkuma bij erectieproblemen. Zo zou de stof curcumine de bloedcirculatie bevorderen en de bloedruk verlagen. Iets wat een positief effect kan hebben op de erectie en zo dus kan helpen bij erectieproblemen.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat curcumine een langer durend effect zou hebben dan veel medicijnen die momenteel worden voorgeschreven. Een kanttekening hierbij is wel dat bij de consumptie van kurkuma, het grootste deel van de curcumine al door de maag verteerd wordt. Hierdoor verminderd de werking sterk.

Naast bij erectieproblemen zou kurkuma ook positieve effecten hebben op het libido. Het specerij wordt vaak genoemd in het rijtje van natuurlijke afrodisiaca, net als bijvoorbeeld saffraan, oesters en ginseng.

4. De effecten van kurkuma op het geheugen

Ook op het geheugen zou kurkuma een buitengewoon positief effect hebben. Een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Californië laat veelbelovende resultaten zien op dit vlak. Zo verbeterde het geheugen van de geteste personen gemiddeld met zo’n 28%, na 18 maanden kurkuma supplementen te hebben gebruikt.

5. Kurkuma in de strijd tegen huidveroudering

Vandaag de dag wordt kurkuma steeds vaker gebruikt als bestandsdeel in crèmes, oliën, maskers en serums. Onder andere de merken Jacob Hooy, Revolution Skincare en De Tuinen maken maar wat graag gebruik van het specerij als ingrediënt in hun producten. Dit omdat kurkuma goed zou werken tegen huidveroudering en rimpels en fijne lijntjes tegen zou gaan. Zo zou kurkuma de aanmaak van elestine en collageen in de huidcellen bevorderen, met een strakkere en jongere huid tot gevolg.

Amandelolie voor de huid

6. Kurkuma als bestrijdingsmiddel

De zesde in het rijtje van de voordelen van kurkuma is misschien een beetje onverwachts, maar naast tal van positieve effecten op het lichaam, zou kurkuma ook als een uitstekend bestrijdingsmiddel te gebruiken zijn. Zo zijn er veel grootmoeders tips te vinden waarin beweerd wordt dat kurkuma helpt bij het uitroeien van onder andere bedwantsen.

De stof curcumine zou de leefomgeving van insecten aantasten. Slechts een kleine hoeveelheid van het specerij op de aangetaste plek strooien zou al afdoende moeten zijn om van de vervelende beestje af te komen.

Ontdek de positieve effecten van kurkuma ook zelf

Hoewel de onderzoeken naar de voordelen van kurkuma nog volop bezig zijn, wordt het specerij al tal van positieve effecten toegeschreven. Zo zou het consumeren van kurkuma niet alleen super gezond zijn en de algehele gezondheid bevorderen, maar wordt het ook steeds vaker gebruikt tegen specifieke kwalen zoals ontstekingen, leveraandoeningen, gewrichtsziektes en zelfs alzheimer.

Naast in voeding, wordt kurkuma ook veelvuldig gebruikt als ingrediënt in diverse beauty producten en zou het wonderen doen voor de huid. Probeer het vooral ook zelf uit en ondervind in levende lijven de voordelen van kurkuma!

Gebruikte bronnen:
– https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3426914
– https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/geeft-kurkuma-je-geheugen-een-boost

Recent Posts